• Vliegende Hollander by night

Ondernemen in.. Zaamslag

Ondernemen in Zaamslag

Zaamslag verrast met aantrekkelijke en gevarieerde winkels die bekend staan om hun kwaliteit en persoonlijke aandacht. Een dorp met nog geen drieduizend inwoners, met een knipoog ook wel Stropielekkers genoemd. Volgens de anekdote was er een winkeltje op het Plein, waar stroop werd verkocht. Uit een groot vat konden klanten hun stroopkannetje vullen. Na het vullen bleef er altijd een druppel stroop aan de tapkraan hangen. Natuurlijk ging iedereen daar snel even met zijn vinger langs. Een bijnaam was geboren.
We spraken Sebastiaan Dees, mede-eigenaar van de Dees de echte Bakker, over het ondernemerschap in Zaamslag.

Ondernemen in Zaamslag

“In Zaamslag hebben we een hele actieve ondernemersvereniging, ZAVO. Hier zijn zo’n 30 bedrijven lid van. Eigenlijk denk ik dat bijna alle bedrijven in Zaamslag wel aangesloten zijn. Als je het zo bekijkt hebben wij eigenlijk enorm veel bedrijven voor een relatief klein dorp. Als je probeert als dorp verder te komen, is het denk ik wel belangrijk om een ondernemersvereniging te hebben. Op deze manier probeer je elkaar wat te gunnen en elkaar te versterken. Het is ook belangrijk om actuele zaken en activiteiten te bespreken met elkaar. Zoals het afstemmen van de koopavonden en de jaarlijkse evenementen zoals de Sinterklaasintocht. Wij hebben trouwens enorm geluk met een enorm actieve voorzitter, Johan van Westen. Hij houdt alles bij elkaar. Er worden actuele acties besproken en bedacht, over de toekomst gesproken en nog veel meer.

Als dorp zijn we echt een hechte club ondernemers. We organiseren ook wel eens gezamenlijk leuke acties. Een aantal jaren geleden kreeg je bijvoorbeeld in bepaalde winkels loten als je iets kocht, en dan maakte je kans op leuke prijzen. Daar werd enorm goed op gereageerd! Ook terugkerende evenementen zoals het jaarlijkse dorpsfeest organiseert een leuke groep bewoners.

Een groot deel van de activiteiten en sportclubs valt of staat natuurlijk met sponsoring. Daarom dragen wij ook ons steentje bij aan diverse activiteiten en evenementen zoals de dorpsfeesten. Wij proberen ook betrokken te zijn bij clubs waar wij zelf actief zijn of waren, zoals de voetbal. Je kan natuurlijk niet alles doen, maar wij proberen ons steentje bij te dragen. Het is natuurlijk een wisselwerking, want door zulke acties krijgen wij ook meer zichtbaarheid. Het hoeft natuurlijk niet altijd in geld te zijn, want net als voor de marathon hebben wij de afgelopen jaren broodjes voor de vrijwilligers gesponsord. Of bijvoorbeeld onze samenwerking met de Voedselbank.

De meeste klanten komen uit Zaamslag, maar ook veel mensen uit omliggende kernen die bijvoorbeeld op de terugweg van werk langskomen. Dat kunnen wij bijvoorbeeld bijhouden door onze webshop. Wij waren wel eens van de eersten met een webshop, dat ging super hard en loopt nog steeds goed. En daarbij bezorgen we ook nog eens gratis in de gemeente Terneuzen. Maar ik denk dat onze kracht vooral onze kwaliteit is. We maken een goed ambachtelijk product ambachtelijke wat zich onderscheid.

Wat speelt er in het dorp?

“Ik heb niet het idee dat onze economie erg terugloopt zoals in veel kernen. Je hebt hier veel familiebedrijven met een trouwe klantenkring en inwoners kopen hier echt veel lokaal.

Wij bij de bakker hebben dan ook weinig gemerkt van de coronacrisis. Misschien hebben we zelfs meer klandizie gehad van eerst, omdat mensen nu veel thuis lunchen. Maar ik weet dat wij een uitzondering zijn, omdat niet iedereen zoveel geluk heeft gehad. Er zijn tal van bedrijven in de regio die het momenteel zwaar hebben helaas.

De afgelopen jaren het ik het dorp ook wel zien veranderen. Ik ben hier opgegroeid, en ondanks dat ik naar Terneuzen ben verhuisd, merk ik het wel. Wel hebben wij echt een vaste kern, die altijd iedereen op sleeptouw neemt, zoals bijvoorbeeld voor het organiseren van de dorpsfeesten. Deze waren de afgelopen jaren leuker en groter dan ooit! Er kwam vernieuwing in de organisatie, en die heeft het super leuk opgepakt.
Het is meer een dorpskermis geworden. De afgelopen jaren had het feest alles wat een feest moest hebben: een biertuin, muziekbandjes, activiteiten voor kinderen, botsauto’s, noem maar op! Helaas kon het dit jaar door corona niet doorgaan, maar ze hebben wel een leuke Lockdown editie georganiseerd.”

Bestuursleden Dorpsfeest Zaamslag

Een middagje Zaamslag..

“Mocht je Zaamslag bezoeken, raad ik het schelpenmuseum echt aan. Ik vind dat echt een ondergewaardeerde plek. Het is een leuk uitstapje voor jong en oud. En als je toch hier naartoe komt, neem dan vooral ook je fiets mee! Dan kun je op je eigen tempo langs alle monumentale plekken fietsen. Je hebt een speciale fietsroute die je langs alle hoogtepunten leidt. Je hebt hier ook genoeg mooie wandelroutes. De als je bij de weide achter de Molenhof bent, kun je richting de Groenstraat gaan.

Ook mag je zeker het centrum niet overslaan. Het centrum is erg levendig en er van alles wat. Kledingzaken, schoenenzaken, kappers, speciaalzaken etc. Je hoeft het dorp dus helemaal niet uit om iets leuks te doen.

Mocht je rond de Kerst komen, dan is de Lichtjesroute echt heel leuk. Deze wordt georganiseerd door dezelfde organisatie als van de Dorpsfeesten. Vorig jaar was er zo’n 600 man. Bij ons konden mensen dan een verse oliebol halen. Dat was echt een gezellig evenement.”

Terug naar het begin..

“Wij zijn een typisch familiebedrijf. Mijn opa en oma zijn dit bedrijf heel klein begonnen. Ze kwamen rond 1957 naar Zaamslag. In die tijd had je zo’n 14 bakkers in het dorp, daarna waren er nog maar twee over. Waaronder wij. Mijn vader wilde geen bakker worden, en ging bij Dow werken. Uiteindelijk is hij toch in de bakkerij gaan werken. Ik wist zelf ook niet zo goed wat ik wilde, en ging naar de Rooie Pannen in Tilburg. Het leren lag mij toch niet zo, en het bakkers-vak kon ik zo inrollen. Dus ook ik ben toch in de bakkerij beland. Je hoort vaak dat dat zo gaat bij familiebedrijven.. je verzet je er tegen, maar toch val je erop terug. 

Mijn ouders hebben rond 1998 de zaak overgenomen en een winkel in Hoek erbij gekocht. Zo’n 10 jaar geleden hebben ze ook een winkel in Othene erbij genomen en ongeveer twee maanden geleden hebben we de winkel in Axel geopend.

Ik focus mij vooral op de bakkerij en het sales gedeelte, dat vind ik leuk. Zo probeer ik ook te zorgen dat we met de tijd mee gaan. Mijn zus kijkt hoe het brood dagelijks verdeeld moet worden over alle winkels. Mijn moeder houdt ervan om in de winkel te staan en contact te hebben met klant. Mijn vader staat voornamelijk in de bakkerij zelf. Ik denk dat onze werkwijze voor buitenstaanders chaotisch overkomt, omdat alles door elkaar heen loopt. Maar wij vullen als familie elkaar juist aan waar nodig.”