• Vliegende Hollander by night

Ondernemersvereniging Bizzy

Het begon allemaal in de jaren ’80: de ondernemersvereniging van stad Terneuzen werd opgericht onder de naam City en al snel veranderde dat in Ondernemersvereniging Terneuzen. De laatste naamsverandering vond plaats in 2006 en sindsdien staat de ondernemersvereniging van de binnenstad Terneuzen bekend als ondernemersvereniging Bizzy. Achter de schermen is ondernemersvereniging Bizzy verantwoordelijk voor veel factoren in de stad Terneuzen. Zo ondersteunen en coördineren ze verschillende evenementen en zorgen ze ervoor dat in de wintermaanden de kerstversiering er weer netjes bijhangt. Samen met Stad Terneuzen proberen ze de inwoners op de hoogte te houden van wat er allemaal speelt in de kern.

Het keurmerk

Het belangrijkste doel van Bizzy is een schoon en veilig winkelklimaat. Je wilt natuurlijk dat iedereen op zijn of haar vrije zaterdagmiddag lekker kan gaan winkelen of een terrasje kan pakken. Daarom wordt de binnenstad goed onderhouden. Zo worden er oefendagen voor de veiligheid georganiseerd met de ondernemers, brandweer en politie. Op deze manier blijft iedereen up-to-date over de veiligheidsmaatregelen. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat de stad er netjes bijstaat. Er worden afspraken gemaakt met de gemeente over de leging van prullenbakken en bijvoorbeeld het vervangen van de verlichting. Wanneer een stad op deze twee en andere factoren hoog scoort, verdient het een keurmerk; het Veilig Ondernemen Keurmerk. In dit keurmerk heeft de stad al drie sterren weten te krijgen. Daar mogen we super trots op zijn!

Ontwikkelingen

Een probleem wat veel voorkomt in steden, zoals Terneuzen, is leegstand. De Action is bijvoorbeeld een tijdje geleden verhuisd naar Kennedy West. Het oude pand staat dus al even leeg en het is lastig om een geschikte ondernemer te vinden die een onderneming in zo’n groot pand wil uitbaten. Gelukkig zie je dat er in kleine panden wel veel nieuwe initiatieven ontstaan, zoals bloemenwinkels of kappers. 

Daarnaast heeft de Markt ook veel ontwikkelingen doorgemaakt de laatste jaren: tegenwoordig is het niet meer mogelijk om je auto te parkeren op de Markt. Dit heeft ruimte gemaakt voor een nieuwe fontein en de uitbreiding van de terrassen zodat jij lekker kan genieten van een drankje en de kinderen veilig kunnen spelen. Hierdoor wordt het steeds gezelliger!

Samenwerkingen

Het is natuurlijk belangrijk dat het centrum groeit. Bizzy werkt daarom veel samen met de gemeente om bijvoorbeeld de leegstand in de binnenstad aan te pakken. De gemeente staat open voor veel ideeën, wat zorgt voor een goede samenwerking. Sinds 2018 is het platform Stad Terneuzen ook opgezet. In samenwerking met Stad Terneuzen worden er leuke evenementen georganiseerd, zoals Winterfever. Samen met de gemeente en Stad Terneuzen werkt Bizzy dus hard aan het verbeteren en aantrekkelijker maken van de stad! 

Corona

Veel ondernemingen hebben het zwaar in deze tijden. Bizzy ondersteunt de ondernemingen met veel praktische zaken, zoals het verstrekken van posters en informatie over de maatregelen. Daarnaast is er ook een wekelijks overleg met wethouder Jack Begijn. Hij geeft advies op het gebied van financiën, handhaving, etc. Het is belangrijk dat iedereen in deze moeilijke tijden steun kan vinden bij elkaar, zodat ondernemingen deze moeilijke tijd doorkomen. Een tijdje terug is bijvoorbeeld een demonstratie georganiseerd op de Markt. Ondanks dat iedereen elkaar veel minder ziet, was er een gevoel van saamhorigheid. Dat is belangrijk en fijn voor ondernemers!

Nieuwe ondernemers

Wanneer er een nieuwe onderneming zich vestigt in de binnenstad word je welkom geheten door Bizzy en wordt uitgelegd wat Bizzy is en doet. Als onderneming in de binnenstad betaal je jaarlijks een bijdrage aan Bizzy; ook wel de BIZ-bijdrage genoemd. Deze bijdrage wordt dus onder anderen gebruikt voor het gezellig maken van de stad en het organiseren van evenementen en acties. Wanneer jij naast de bijdrage ook nog lid wordt van Bizzy, kun jij samen met het bestuur van de ondernemersvereniging inspraak hebben op wat er verder gebeurt met de bijdrage. Een ondernemersvereniging als Bizzy is enorm belangrijk voor het centrum van Terneuzen: “Het is belangrijk, zeker in deze tijd, dat we elkaar kunnen steunen als ondernemers en het samendoen. Je hebt je buren nodig, want samen maak je het centrum!” Aldus de voorzitter van ondernemersvereniging Bizzy.