Online platform Toonbeeld
Je hebt inmiddels al die series op Netflix wel bekeken, jij en je hond kunnen het wandelingetje om je huis zo onderhand wel dromen. Alle kasten zijn opgeruimd en het thuisonderwijs heeft zijn draai gevonden. Je tuin ligt er netjes bij en jij? Jij hebt tijd om na te denken en bruist intussen van de creativiteit.
Juist wanneer je de eerste lentezon op je gezicht voelt zou je willen dansen, zingen, erop uit willen trekken om mooie foto’s te maken, samen dingen te doen en te ondernemen.
En juist wanneer je je misschien eens wat minder in je vel voelt zou je je het allerliefst willen storten op die koorrepetitie, willen samen werken aan een nieuw kunstwerk… geen nieuws natuurlijk: het zit er gewoon echt even niet in momenteel.
Maar hoe kun je dan toch al die creativiteit kwijt? Hoe kun je dit ombuigen naar iets positiefs? Iets moois, iets tastbaars en iets waarmee je vooruit kunt als deze vreemde periode straks voorbij is? Iets waar je je in kunt verliezen zodat de dagen net even iets sneller voorbijgaan?
Tja, de deuren van Stichting Toonbeeld zijn net als alle culturele instellingen gesloten. Binnen dit centrum voor cultuur in Zeeuws-Vlaanderen vinden normaal gesproken juist waardevolle ontmoetingen plaats tussen amateur-kunstbeoefenaars, professionals, leergierigen, doeners, dromers, denkers. Een mix van jongeren en ouderen. De ene persoon zoekt: inspiratie. De ander ontwikkeling. Weer een ander rust en ritme. Maar bovenal zoekt men elkaar. Dat is de kracht. Die missen we nu.
Veel cursisten en docenten hebben razendsnel “omgedacht” en vinden elkaar gelukkig wél nog steeds. Het online lesgeven blijkt een uitkomst en dus kan een heel groot gedeelte van de lessen gewoon doorgaan. En ook binnen het online lesgeven zijn er vele vormen denkbaar. Je hoeft geen enorme computerspecialist te zijn om hier toch mee te kunnen werken. Kijk zeker eens naar het aanbod, er zijn pakketten van vier proeflessen tegen een zeer interessante prijs. Hoe lang hangt bij jou thuis die gitaar al ongebruikt aan de muur? Nu is er eindelijk eens tijd om iets bij te leren, tijd om te oefenen en dat kan met een beetje geluk nu zelfs in het zonnetje op je balkon of in je achtertuin. Misschien blijkt je buurman een begenadigd zanger te zijn en kunnen jullie een social distance bandje beginnen! Het team van Toonbeeld heeft zich inmiddels verdiept in de online wereld en zullen alle tips en bevindingen verzamelen en delen met de buitenwereld. Jammen met iemand in Canada zonder vertraging op de lijn? Echt waar, het kan! Of doe mee met de challenge van singer-songwriter René Geelhoed. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te bedenken.
Maar omdat online lessen volgen nu eenmaal niet voor iedereen tot de mogelijkheden behoort komt Toonbeeld daarnaast met een alternatieve manier om elkaar te blijven inspireren.
Op de website www.toonbeeld.nl/online staan vanaf nu alle online opdrachten. Onder andere een opdracht uit de grafische werkplaats, een fotografie-estafette, een creatieve uitdaging; mijn blik in een potje, een stuk over de schilder Jan van Eyck, een tekenopdracht; geen punt!, een zachte textielopdracht met ruime horizon en zelfs een virtuele tour door de expositie van Kianoosh Gerami in de KULT, voor ieder wat wils. Maar ook een speurtocht door de kunstcollectie van de kunstuitleen. Deze opdrachten zijn voor jong en oud. De ultieme gelegenheid je creativiteit de vrije loop te laten en tegelijkertijd eens kennis te maken met Toonbeeld.
Het is duidelijk dat in deze tijd van verdriet en onzekerheid heel veel mensen zich richten tot creativiteit. Dat lucht op, leidt af en schept vaak een nieuwe realiteit. Nu fysiek de Toonbeelddeuren dicht zijn, maar er virtueel enorm veel deuren zijn geopend zoekt de organisatie daarom verbinding met die creativiteit.
Toonbeeld roept Zeeuws-Vlamingen op om hun wensen en creatieve/muzikale initiatieven te delen via info@toonbeeld.nl. Toonbeeld gaat daar een mooie vorm voor ontwikkelen en stelt die via diverse media ter beschikking, zodat iedereen daarmee creatief aan de slag kan.
De bedoeling van deze oproep is om in deze periode van afzondering toch verbonden te blijven.
Zodat ontmoetingen de komende periode op een ander manier kunnen plaatsvinden en we ons allemaal kunnen blijven optrekken aan cultuur en aan elkaar!
