• Vliegende Hollander by night

ONTWERPFASE ICOON TERNEUZEN VAN START

Het burgerparticipatieproject “Icoon Terneuzen” gaat een nieuwe fase in. Vorig jaar hebben meer dan 300 Terneuzenaren hun visie of gevoel gedeeld over de beeldbepalende uitkijktoren. Op basis van al die verhalen, tekeningen en foto’s kunnen (aankomend) architecten en ontwerpers aan de slag met een ontwerp van de toren. Uiteindelijk worden 5 kanshebbers genomineerd, waarvan de ontwerpen worden voorgelegd aan de inwoners van Terneuzen die hun input hebben geleverd in de de eerste fase van het project. Het ontwerp met de meeste stemmen maakt kans om ook daadwerkelijk gerealiseerd te worden.

Wethouder Frank van Hulle benadrukt bij de kick-off van deze fase nog eens hoe uniek dit co-creatie project is. “We kunnen als gemeente nu bijna niets beslissen, dat ligt echt bij de burgers in dit geval en bij de ontwerpen die nu aangeleverd gaan worden. Ook ik ben heel benieuwd wat het uiteindelijke resultaat gaat zijn.”

Voor het ontwerp van de toren kunnen alle (kandidaat)architecten en ontwerpers zich inschrijven. “Het is mooi om te zien dat al in de eerste fase van dit project een grote betrokkenheid was bij de inwoners van Terneuzen. Er zijn echt hele mooie verhalen opgehaald die we hopelijk straks goed terugzien in de toren. Ik hoop echt dat er veel ontwerpers zijn die zich geroepen voelen dit door te vertalen naar een fantastisch ontwerp.”

Iconische toren

Het Icoon van Terneuzen moet het verhaal van Terneuzen gaan vertellen en tegelijkertijd een iconisch bouwwerk worden dat toegankelijk is voor publiek. Vanaf de plek aan aan de Westpier is een fantastisch uitzicht over het water en de stad. Hoe de toren eruit gaat zien is nog niet bekend, dat wordt uiteindelijk door de inwoners van Terneuzen zelf besloten via een stemronde. Deze staat gepland voor juni dit jaar.

Inschrijven architecten en ontwerpers

Ontwerpers en (kandidaat) architecten kunnen vanaf dit moment inschrijven om mee te doen met de wedstrijd. Dit kan via de website www.icoonterneuzen.nl. Daar staan ook alle vereisten waaraan het ontwerp moet voldoen, zoals bijvoorbeeld de hoogte (tussen de 20 en 25 meter), locatie, toegankelijkheid (24 uur per dag), de link naar het iconische ontwerp, financiële en technische haalbaarheid en de vertaling van ‘het verhaal van Terneuzen’. Alle ontwerpen worden getoetst aan de hand van iconisch ontwerp (50%), technische haalbaarheid (20%) en financiële haalbaarheid (20%).

Beoordeling

Er is gelegenheid tot het stellen van vragen tot 14 februari 2020. De uiterste inzenddatum is 30 april 2020. Na 1 mei worden geen inzendingen meer geaccepteerd. Vervolgens worden de ontwerpen beoordeeld door een jury die dit doet op basis van iconisch gehalte, technische- en financiële haalbaarheid. De beste vijf ontwerpers komen in aanmerking voor een prijs van elk € 1000,-. Deze top 5 zal vervolgens worden voorgelegd aan de inwoners van Terneuzen die via een stemming bepalen welk ontwerp het meest in de smaak valt. Het ontwerp van de winnaar maakt vervolgens kans om daadwerkelijk gerealiseerd te worden.

Meer informatie is te vinden op www.icoonterneuzen.nl