Op de kaart – Griekenland/Frankrijk
We namen een kijkje in de keuken bij Agnes. De Grieks-Franse Agnes maakte zowel een Grieks als Frans gerecht voor ons namelijk: Franse Quiche Lorraine en Griekse Orphana Yemista.
Wil jij dit overheerlijke gerecht nu thuis ook maken? Hieronder vind je de ingrediëntenlijst en bereidingswijze:
Ingrediënten
- 1 x bladerdeeg/quiche deeg
- 100 gram spekreepjes / flinterdunne kipfilet
- 4 eieren (M)
- 200 ml crème fraiche/room /150g yoghurt 10%
- 150 gram geraspte kaas
- zout, peper en nootmuskaat
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Bak de spekjes in een pan en laat het koelen.
- In een aparte kom meng de eieren
- Voeg ook de zout, peper, nootmuskaat en yoghurt toe.
- Voeg de geraspte kaas & spekjes toe.
- Ontrol het quichedeeg en bekleed er op een bakvorm mee.
- Prik er met een vork enkele gaatjes in.
- Schenk het mengsel over de bodem van het deeg
- Bak de quiche voor 25-30min
Griekse traditionele “Orfana Yemista=Γεμιστά Ορφανά (Gevulde tomaten & paprika’s)
Ingrediënten
- 2 paprika’s
- 4 tomaten
- 1 ui & 1-2 bosui
- Groenten voor de smaak ( courgette/aubergine)
- 1 teentje knoflook
- olijfolie
- peterselie, munt
- rijst (1t/tomaat-paprika)
- 1-2 el tomatenvlees
- 4-5 aardappelen
Bereiding
- Was de tomaten en paprika’s goed en snijd het kapje eraf. Hol de tomaten uit met een lepeltje en snijd de inhoud fijn.
- haal het vlees eruit. Je kan alles in een blender kleiner maken, samen met de courgette en aubergine (voor de smaak).
- Zet de lege tomaten in een ovenschaal en vul ze met zout en ½ tl suiker
- Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
- Verwarm de olijfolie in een pan en fruit de uien.
- Voeg de rijst toe en laat 10 minuten koken samen met de tomatenvlees, zout, peper, peterselie, munt en voldoende water.
- Vul de tomaten voor 4/5 met het rijstmengsel
- Bak alles gedurende 30-40 minuten in de oven.