Op de kaart – Hongarije
We namen een kijkje in de keuken bij Amanda. Amanda en haar partner kwamen in 2020 voor het eerst naar Terneuzen op vakantie. Ze overwogen toen al om van Hongarije naar het buitenland te verhuizen. Ze werden verliefd op de Zeeuwse regio en de mentaliteit van de inwoners. Tijdens ons bezoek bereidde Amanda een overheerlijk en traditioneel Hongaars recept: ‘hortobágyi husos palacsinta‘ (hartige pannekoeken met kip).
Wil jij dit overheerlijke gerecht nu thuis ook maken? Hieronder vind je de ingrediëntenlijst en bereidingswijze:
Pannekoeken
Ingrediënten:
- 150g bloem
- 1 eetlepel suiker (optioneel, maar geeft een mooie diepte aan de smaak)
- 2-3 eieren (afhankelijk van de grootte)
- 250 ml melk
- 150 ml bruisend water
- 1 eetlepel olie
- Een snufje zout
Bereidingswijze:
- Doe alle ingrediënten in een beslagkom en mix deze totdat er een glad beslag ontstaat dat vloeibaar genoeg is om te druipen, maar dik genoeg is om aan de achterkant van de lepel een laagje te bedekken.
- Voor een extra gladde textuur mengt je eerst de droge ingrediënten in de beslagkom en voegt u hierna geleidelijk de natte ingrediënten toe. Terwijl u deze natte ingrediënten toevoegt blijft u mixen zodat alle klontjes verdwijnen. Wanneer dit gemixt is kunt u olie toevoegen.
- Plaats een pannenkoekenpan op het fornuis totdat deze op matige temperatuur is. Voeg een klein laagje boter/olie toe aan de pan. Schenk een dun laagje beslag uit de beslagkom in de pan. Bak beide kanten van de pannenkoek 1 tot 2 minuten, totdat beide kanten van de pannenkoek goudbruin gekleurd zijn.
Kip stoofpot
Ingrediënten:
- 1 kg kippendij
- 60 g olie (of eendenvet voor extra smaak)
- 1 eetlepel gecondenseerde tomatenpuree
- 200g ui
- 2 stukjes knoflook
- 1 tomaat
- 1 flinke eetlepel paprikapoeder
- 1 l kippenbouillon
- 100 ml zure room
- zout & zwarte peper naar smaak
- 1 theelepel gemalen komijn
Bereidingswijze:
- Snipper de ui en leg deze in een opgewarmde pan met een scheutje olie op middelhoog vuur.
- Plet de knoflook of snijd in kleine stukjes tot deze bijna romig is.
- Voeg de knoflook toe aan de pan met ui en roer een aantal seconden snel. Voeg na het roeren 50ml water toe aan de pan en dek deze af met een deksel.
- Wanneer het water is verdampt herhalen we deze methode; voeg een beetje water toe en dek dit af met een deksel. Doe dit minstens 2 keer. Hoe vaker je dit proces herhaalt, hoe romiger de basis wordt.
- Schil de tomaat en snijd deze in kleine blokjes.
- Voeg komijn, zout en peper, de tomatenpuree en de tomatenblokjes toe aan de basis in de pan.
- Nadat dit een minuut heeft gebakken voeg je de paprika toe aan de basis in de pan, zorg ervoor dat het volgende portie water pas na een aantal keer roeren klaar is. (paprika is makkelijk aan te branden).
- Nadat de paprika en het water zijn toegevoegd, dek je voor de laatste keer de pan af met een deksel.
- Zodra het water is verdampt voeg je de kippendijen toe en roer je zodat deze bedekt zijn met de basis op de bodem van de pan en licht zijn gebakken.
- Voeg na enkele minuten nog een portie water toe totdat het vlees net bedekt is. Doe het deksel er terug op en laat de stoofpot 40-50 minuten koken, waarbij het deksel ongeveer 30 minuten na het koken wordt verwijderd. Hierdoor wordt de saus van de stoofpot dikker.
- Zodra de stoofpot klaar is haal je de stukjes kip uit de pan en laat je de saus in de pan achter. Snijd en trek het vlees uit elkaar met behulp van 2 vorken.
- Voeg 2 eetlepels van de saus uit de pan toe bij het uit elkaar getrokken kip zodat deze nu lekker plakkerig is.
- Voeg aan de rest van de saus in de pan zure room toe en mix dit met een staafmixer tot een gladde, mooie crème saus.
- Pak een pannenkoek, leg een portie kip in het midden en vouw de zijkanten van de pannenkoek naar het midden.
- Leg voor 1 portie, 2 pannenkoekpockets op het bord, garneer deze met de stoofroomsaus en schep er nog een schepje zure room bovenop met een blaadje peterselie als versiering.