Op de kaart – India
We namen een kijkje in de keuken bij Sweta. Sweta is overgekomen vanuit het India naar Terneuzen. Ze is samen met haar man in 2018 naar Terneuzen verhuisd nadat haar man een opdracht kreeg van zijn werkgever. Tijdens ons bezoek bereidde Sweta een overheerlijk traditioneel Indiaas gerecht: Roti chapati, dal chawal.
Wil jij dit overheerlijke gerecht nu thuis ook maken? Hieronder vind je de ingrediëntenlijst en bereidingswijze:
Dal chawal
Ingrediënten voor de rijst
- Witte rijst of Basmati rijst
- Water
- Zout
Bereidingswijze
- Kook de rijst in water met een snufje zout ca. 8 tot 10 minuten. Gebruik voor 1 deel rijst, 11⁄2 delen water.
- Laat de rijst met het deksel op de pan nog 15 minuutjes staan
Ingrediënten voor de curry
- 1 kopje linzen
- 2 eetlepels olie
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 middelgrote ui (in stukjes)
- stukje gember van ca. 3 cm (fijngehakt)
- 3 teentjes knoflook (fijngehakt)
- 1 groene peper (fijngehakt)
- 1⁄4 theelepel
- kopje tomatenpuree
- 1⁄2 theelepel kurkuma poeder
- 1⁄2 theelepel komijn poeder
- 1⁄2 theelepel koriander poeder
- 1⁄2 theelepel chilipoeder
- eventueel 1 theelepel mango poeder (amchur)
- 1 1⁄2 theelepel zout
- water
- gemengde groenten naar smaak (bijvoorbeeld gele en rode paprika, wortel en bloemkool)
- paneer (jonge, indiase kaas gemaakt van volle melk, bijvoorbeeld verkrijgbaar in de toko)
- naar smaak verse koriander
Bereidingswijze
- Doe de linzen in een grote kom en voeg 2-3 kopjes water toe. Was de linzen voorzichtig en gooi het water weg.
- Voeg 2 kopjes water toe aan de kom en laat de linzen een tijdje weken.
- Zet een koekenpan op middelhoog vuur en voeg de olie toe.
- Zodra de olie warm is, voeg je het komijnzaad toe en laat je het zachtjes pruttelen tot
- het bruin is.
- Voeg nu ui, gember, knoflook, groene peper toe en bak alles tot het lichtbruin is.
- Voeg dan de tomatenpuree, kurkuma, komijn, koriander, chilipoeder, mangopoeder en zout toe.
- Meng alles goed en bak het mengsel enkele minuten, totdat het een soort pasta wordt.
- Bak ondertussen in een andere pan de gesneden groenten zacht en voeg de paneer toe. Bak het geheel nog eventjes door.
- Voeg de uitgelekte linzen toe aan de kruidenpasta met 2 kopjes water en doe het deksel op de pan.
- Laat het geheel op middelhoog vuur ongeveer 20 minuten koken.
- Voeg daarna eventueel nog wat heet water toe als je de saus dunner wilt maken.
- Serveer de saus met de rijst en verse gehakte koriander naar smaak.
Chapati
Ingrediënten voor 13 broodjes
- 200 gram volkoren meel
- 200 gram witte bloem
- 3⁄4 theelepel zout
- 250 ml warm water
Bereidingswijze
- Meng het volkorenmeel en de witte bloem met het zout.
- Roer het warme water erdoor tot je een samenhangende bol hebt. Per merk van de bloem kan het nogal uitmaken hoeveel water je moet toevoegen. Begin daarom met wat minder dan 250 ml. water en kijk na het mengen of je meer nodig hebt. Het deeg moet uiteindelijk nog een klein beetje plakken, maar wel makkelijk van je vingers afgaan.
- Kneed het deeg ongeveer 10 minuten door tot het soepel is.
- Laat het deeg afgedekt zo’n 20 minuutjes rusten.
- Verdeel het deeg in 12 balletjes en laat ondertussen een koekenpan flink heet worden.
- Rol de bolletjes deeg met een deegroller uit tot lapjes van ongeveer 1 millimeter dik.
- Leg een lapje in de hete koekenpan zonder olie of boter en draai de chapati om als de bovenkant wat droger is geworden. Laat nog even bakken. De chapati kan dan
- opbollen.
- Draai de chapati nog een keer om als de onderkant bruin wordt
- Bak ook de andere kant nog een keer tot ook die bruin wordt en het deeg gaar is.
- Leg de gare chapati apart onder een schone theedoek om ze warm te houden, maar eet ze zo snel mogelijk want warme chapati zijn het lekkerst.
Serveer je roti chapati dal chawal eventueel met zoetzure groentjes en wat nootjes.
Sweets
Ingrediënten
- Griesmeel
- Saffraan
- Kardemompoeder
- Geklaarde boter
Bereidingswijze
- Smelt een flinke klont geklaarde boter in een koekenpan
- Bak enkele scheppen griesmeel in de boter tot een smeuiige massa
- Voeg wat saffraan en kardemompoeder toe om het af te maken.
- Laat de sweets afkoelen voordat je het op eet.