Op de kaart – Indonesië
We namen een kijkje in de keuken bij Reni. Renata verruilde het grootste Indonesische eiland Sumatra voor Terneuzen om hier een leven op te bouwen. Met het warme weer mist ze haar thuisland en heeft ze soms heimwee, maar het helpt haar door heerlijke Indonesische gerechten te bereiden. Tijdens ons bezoek bereidde Reni loempia’s en overheerlijke Mie Goreng met kipsaté en satésaus.
Wil jij dit overheerlijke gerecht nu thuis ook maken? Hieronder vind je de ingrediëntenlijst en bereidingswijze:
Loempia
Ingrediënten:
- 2 sjalotten, fijngehakt
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 lente-uitjes, fijngesneden
- 2 wortels, fijngesneden
- 100g champignons
- 100g kool
- 150g gehakte kipfilet
- 1 theelepel zout
- 1/2 theelepel peper
- 1 theelepel sesamolie
- 1/2 theelepel korianderpoeder
- Plantaardige olie om loempia’s te frituren
- Rijstpapier
Bereidingswijze Loempia:
- Voeg in een wok 2 lepels plantaardige olie toe. Voeg daarna de sjalotten en knoflook toe en bak dit 2 minuten.
- Voeg de kip toe en bak nog 5 minuten.
- Voeg de wortel, champignons, kool en lente-uitjes toe en bak 5 minuten.
- Voeg koriander, peper, sesamolie en zout toe. Laat het afkoelen.
- Neem een rijstpapiertje en leg een royale hoeveelheid vulling bovenaan het midden. Vouw de boven- en onderhoeken over de vulling. Vouw daarna de linker- en rechterhoeken. Vouw de tweede loempia in tegengestelde richting over de eerste. Plak vast met water.
- Frituur in hete olie ongeveer 5 minuten, zorg dat beide kanten gelijkmatig bruin worden.
Sate Ayam + Pindasaus
Ingrediënten voor Sate Ayam (Kipspies):
- 1/2 kg kippendijen/borst, gesneden in stukjes van ongeveer 1,2 cm
- ¾ theelepel zout
- 2 eetlepels zoete sojasaus
- 1 snufje witte peper
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 eetlepel plantaardige olie
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel gemberpoeder
- 24 houten spiesjes
Bereidingswijze Sate Ayam:
- Snijd de kip in stukjes van ongeveer 1-2 cm en voeg zout, witte peper, koriander, knoflook, gember en zoete sojasaus toe.
- Meng goed en marineer 30 minuten tot 1 uur.
- Rijg 3-4 stukjes kip aan elk spiesje.
- Bak in een oven op 200°C gedurende 25-30 minuten.
- Halverwege, meng 2 eetlepels zoete sojasaus met 1 lepel plantaardige olie en bestrijk de kipspiesjes hiermee.
Ingrediënten voor Pindasaus:
- 1 kop water
- 200g geroosterde pinda’s, fijngehakt
- 2 eetlepels zoete sojasaus
- 1 eetlepel bruine suiker
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt/geblendeerd
- 2 kemirinoten
- ½ theelepel zout
Bereidingswijze Pindasaus:
Meng de geroosterde pinda’s met bruine suiker, fijngehakte knoflook, kemirinoten, zout en peper met 1 kop water en breng aan de kook.
Mie Goreng
Ingrediënten:
- 2 sjalotten, fijngehakt
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 lente-uitjes, fijn gesneden
- 2 wortels, fijn gesneden
- 100g kool
- 200g gehakt (rund/varken)
- 2 theelepels zoete sojasaus
- 1 theelepel sesamolie
- 1 theelepel zout
- 1/2 theelepel peper
- 1 blokje kippenbouillon
- 400g eiermie (twee minuten weken in heet water)
Bereidingswijze Mie Goreng:
- Voeg in een wok sjalot en knoflook toe en bak dit 2 minuten.
- Voeg het gehakt toe en bak tot het bruin is.
- Voeg wortel, champignons, kool en lente-uitjes toe en bak gedurende 5 minuten.
- Voeg peper, sesamolie, zout, bouillon en de geweekte eiermie toe.
- Voeg als laatste de zoete sojasaus toe en meng goed.