Op de kaart – Kroatie
We namen een kijkje in de keuken bij Renata. Renata verruilde het platteland van Kroatië voor Terneuzen om hier een leven op te bouwen met haar man Josko. Josko kwam in 1989 naar Nederland en inmiddels woonde Renata al 20 jaar in Axel en sinds 1 november in Terneuzen. Ze hebben elkaar leren kennen via het internet toen Renata nog in Kroatië woonde en voor de liefde is ze naar Zeeuws-Vlaanderen verhuisd. Tijdens ons bezoek bereidde Renata een overheerlijk herfstgerecht voor van ‘Wilde patrijs met brocollipuree in Madeirasaus‘.
Wil jij dit overheerlijke gerecht nu thuis ook maken? Hieronder vind je de ingrediëntenlijst en bereidingswijze:
Ingrediënten voor 4 personen:
- 4 st. wilde patrijs filet
- 1 broccoli
- 2-3 aardappelen
- 250 gr wilde paddenstoelen mix of champignons
- 250 ml wilde font
- 125 ml madeira wijn
- 100 gr serranoham
- Boter
- Zout & Peper
- Créme fraiche
Bereidingswijze:
- Schil de aardappelen, leg deze in een pan met water met een snufje zout en breng dit aan de kook. Snijd de topjes van de broccoli af en leg deze apart voor de garnering. Voeg de resterende broccoli toe bij de aardappelen. Als alles gaar is maak je er puree van (voeg zout , peper, crème fraiche…toe).
- Was de paddenstoelen en snijd deze in kleine stukjes. Bak deze met een scheutje olijfolie en zout en peper om het naar smaak te brengen.
- Droog de patrijs filets met keukenpapier en bestrooi deze met zout en peper. Bak deze 1 minuut per kant in de boter in een aparte pan. Zet deze pan nog 3 minuten in de voorverwarmde oven op 180 graden. Haal de filetjes uit de pan, dek ze af met folie en laat ze rusten.
- Hergebruik de pan waar je zojuist de patrijs filets in hebt gebakken en voeg de wildfond en Madeira wijn toe. Laat het geheel inkoken tot ongeveer 1/3e van de jus overblijft en voeg dan een klontje boter toe.
- Snijd de serrano ham in kleine stukjes (voor de garnering).
- Snijd de patrijs filets in repen van ongeveer 1 cm dik.
- Plaats een kookring op het bord en vul deze met de puree. Bedek deze puree met een laagje paddenstoelen, daar bovenop leg je de gesneden patrijs filets en maak het af met een garnering van broccoliroosjes en serranoham. Schenk als laatste de madeirasaus rondom en over het gerecht.