• Vliegende Hollander by night

Op de koffie bij… hondenschool, dierenpension en trimsalon Van de Velde

Afgelopen week gingen we langs bij dierenpension, trimsalon en hondenschool Van de Velde, een echt familiebedrijf. Moeder én dochter staan namelijk samen aan het roer. In 1983 werd de hondenschool opgericht, later werd dit uitgebreid met een honden- en kattenpension én trimsalon. Dit blijkt een ijzersterkte combinatie te zijn!

We gingen op de koffie bij Marjan en Eva om in gesprek te gaan over hun bedrijf.

De hondenschool

We werden vrolijk ontvangen; de viervoeter van Marjan en Eva had ons al gespot en was door het dolle heen dat er bezoek was. Onder het genot van een kopje koffie (uiteraard 😉) begon Marjan te vertellen:

“Het bedrijf is opgedeeld in drie bedrijven. Ik ben verantwoordelijk voor de hondenschool, Eva is verantwoordelijk voor de trimsalon en het dierenpension runnen we samen.

Ik geef verschillende soorten cursussen; puppy cursussen, maar ook ‘recreatie cursussen’. Als een pup 10 weken oud is, kan hij meedoen met de puppy cursus. Hier leert de pup de basiscommando’s zoals: zitten, ‘af’ en meelopen met het baasje. Daarnaast is het stukje socializen met andere puppy’s erg belangrijk. Dit draagt bij aan de sociale ontwikkeling van de hond.

Uiteraard doen de puppy’s ook mee aan ‘het examen’; dat vinden de baasjes vaak spannender dan de pups zelf… Op het moment dat een pup mee mag doen aan het examen, zijn ze eigenlijk al geslaagd, want ze zijn er dan klaar voor. Het is erg leuk om te zien dat hun baasje zo fanatiek meeleeft en zo hoog mogelijk wilt scoren op het examen.” 

“Wat ik het leukste vind aan trainen? Toch wel het resultaat. Je ziet de baasjes en puppy’s steeds meer naar elkaar toe groeien. De band tussen het baasje en de hond wordt naarmate de trainingen vorderen steeds hechter. Je ziet gewoon dat het vertrouwen tussen beide partijen groeit. Dit is super om te zien en dat maakt mij tegelijkertijd erg trots!”

Diverse cursussen

“Naast de puppy cursussen organiseren we ook nog andere leuke hondencursussen, zoals een recreatiecursus. Tijdens deze cursus breiden de honden hun vaardigheden uit.

We hebben bijvoorbeeld ook cursussen die focussen op apporteren; de hond leert hier iets op te halen en terug te brengen naar het baasje. Maar ook behendigheid… Eigenlijk is er voor iedere hond én baasje wat wils!”

“Dit heb je vast al vaker gehoord maar honden zijn net als mensen. Elke hond en elk ras heeft zijn eigen karakter en kwaliteiten. Zo hebben ze hier eens een hond ‘gedumpt’. Dit was een fantastisch beest; hij kon eigenlijk alles… Behalve apporteren. Dat weigerde hij gewoon. Dan keek hij mij aan van ‘doe het lekker zelf’.

Deze Foofer is later omgedoopt tot een ware filmster: zij werd gescout voor een film in Cannes. En je raadt het al… In de film moest hij apporteren. Gelukkig zijn daar allemaal trucjes voor en is het gelukt. Na de eerste take stond het erop!”

De Trimsalon

Dochter Eva is verantwoordelijk voor de trimsalon. “Na de havo besloot ik de lerarenopleiding te volgen. Ik ben er toen achter gekomen dat lesgeven en voor de klas staan simpelweg niet voor mij was weggelegd. Ik stopte met mijn opleiding en veranderde mijn koers.

In de zomer hielp ik altijd met het pension, dus het was logisch dat ik mee ging helpen in het bedrijf van mijn ouders. Destijds deden we ook het wassen van honden, maar dat was het ‘net niet’. Toen ik stopte met de pabo kreeg ik een idee; ik zou een trimsalon beginnen. Dit was de perfecte combinatie met wat we al hadden!”

Ik heb toen dus besloten om een opleiding te gaan volgen als trimster en heb hierbij twee jaar stage gelopen. Na het voltooien van mijn opleiding heb ik mijn eigen salon geopend. De mensen zetten hun hond af bij mij. Ik begin met het wassen en drogen van de hond en knip ze op de gewenste manier. Sommige baasjes willen de hond in een gemakkelijk kapsel, anderen willen het in model. Ook de manier van knippen verschilt per hond en ras.  

Normaal gezien werk ik drie dagen per week in de trimsalon en help ik de overige dagen met het pension. Het is in het pension momenteel zo rustig dat ik tijd heb om vier of vijf dagen in de week te werken in de trimsalon.

Tijdens een normale week trim ik ongeveer twaalf honden, maar door corona trim ik er bijna twintig op een week! Het voorjaar is altijd wel een wat drukkere periode, maar omdat we twee maanden dicht zijn geweest is het extra druk!”

Het dierenpension

“De honden en katten kunnen terecht in het pension wanneer het baasje op vakantie gaat. Daarnaast hebben we ook een dagopvang voor honden en katten; dit is eigenlijk een soort kinderopvang maar dan voor de beestjes.

De honden worden ’s ochtends afgezet en ’s avonds weer opgehaald, net als bij de kinderopvang. De honden verblijven dan in kennels en kunnen buiten lekker op het veld met elkaar spelen. We zoeken altijd een geschikte vriend of vriendin voor de hond, zodat ze een buddy hebben.

Momenteel zit er één hond in het pension, maar rond deze tijd van het jaar hebben we normaal gezien wel tien honden. Helaas merken we dat het heel rustig is, dit is natuurlijk logisch want iedereen zit thuis en niemand gaat op vakantie.”

Een ijzersterke combinatie

De verdeling tussen het pension, de trimsalon en hondenschool is ideaal. Marjan en Eva versterken elkaar. Zo vertelt Eva: “Mij moet je geen les laten geven, dat is niets voor mij. Dat laat ik aan mijn moeder over.” Waarop Marjan lachend Eva aanvult: “En de trimsalon, daar moet je mij ook écht niet neerzetten. Eens een keer een hond wassen: prima. Maar daar blijft het voor mij bij”.

De toekomst van hondenschool, dierenpension en trimsalon van de Velde

“We zijn gelukkig eindelijk zo ver om de hondenschool weer terug op te starten, wel met de huidige maatregelen en beperkingen. We wachten nog even de volgende persconferentie af om te kijken of we eventueel met grotere groepen mogen werken.

Momenteel moeten we veel in kleine groepen trainen en dat werkt gewoon niet helemaal lekker. De groep die we momenteel trainen kan makkelijk doorstromen naar de volgende cursussen, maar de eerst volgende puppycursus zit al vol. Sommige mensen wachten namelijk al sinds december! We hopen dat we snel weer volle bak mogen draaien, zodat we iedereen zo goed mogelijk kunnen helpen!”