• Vliegende Hollander by night

Op de koffie bij.. Het Scheldetheater

Al bijna twee jaar heeft de cultuursector het enorm zwaar te verduren tijdens de coronapandemie. Vooral de vierde lockdown kwam als donderslag bij heldere hemel. We kletsen bij met Ingrid Neve, PR medewerker van het Scheldetheater.

“Met ons gaat het gelukkig steeds beter sinds we weer open zijn en we weer artiesten en publiek mogen ontvangen – Al is dat met de 1,5 meter maatregel. Nu pas merk je hoe erg iedereen het gemist heeft om een voorstelling live te bezoeken en elkaar te ontmoeten.

De afgelopen twee jaar zijn we bijna constant bezig geweest met het annuleren en verplaatsen van voorstellingen en het publiek daarover te informeren. We leefden van persconferentie naar persconferentie. De protocollen bleven maar veranderen, waardoor wij ook elke keer allerlei zaken moesten veranderen. Voor de tweede keer hebben we geen brochure de deur uit gedaan, wat meestal hét startschot van de kaartverkoop van het jaar was. Nu moeten we elke keer op een andere manier de publiciteit zoeken om mensen te informeren.

Toen we toch een minibrochure de deur uit hadden gedaan, werd alles weer dichtgegooid. Het is enorm frustrerend en uitzichtloos om te werken zonder perspectief. We hebben geprobeerd er het beste van te maken: we hebben via onze website leuke tips verzameld voor ‘Zeeland theaters bij je thuis’, zodat mensen online voorstellingen konden bekijken. Maar dat is toch anders dan live voorstelling bijwonen.

De komende tijd staan er gelukkig weer leuke voorstellingen op het programma. Het actuele programma kun je op onze website vinden. Uiteraard hopen we vanavond groen licht te krijgen, om weer als vanouds open te mogen met meer publiek. Ook de artiesten staan weer te trappelen om op te treden. We merken wel dat mensen een stuk afwachtender zijn met het kopen van tickets, wat natuurlijk logisch is. Het zal een flinke taak worden om mensen weer het vertrouwen te geven dat ze veilig naar het theater kunnen.

Momenteel moeten we ons helaas nog houden aan een aantal maatregelen: de 1,5 meter, mondmaskers in de foyer, om 22:00 uur sluiten, pauze drankje vooraf in plaats van tijdens de pauze, mensen krijgen een plek in de zaal toegewezen en we mogen maar 200 van de 780 zitplaatsen gebruiken. Dat is natuurlijk voor een grote productie en het publiek niet fijn. Theater is samen genieten en samen lachen. Mensen ontmoeten. Theater verrijkt je leven. Daar zijn we denk ik met zijn allen aan toe!”