• Vliegende Hollander by night

Op de koffie bij: Jes! Dance Center

“Dansen is voor iedereen en er is ook dans voor iedereen.” Aldus Jesca Donken van Jes! Dance Center. Met het aanbod aan diverse dansstijlen is er voor ieder wat wils; van jong tot oud en van klassiek ballet tot een dans work-out. Wij gingen op de koffie bij Jesca en vroegen haar hoe het is om een dansschool te runnen in corona-tijd. Welke uitdagingen dit met zich meebrengt, maar ook welke mooie perspectieven dit biedt. Zo biedt Jes! Dance Center niet enkel lessen aan voor haar leerlingen, maar ook voor liefhebbers van dans en mensen die willen beginnen met dansen. 

“Dansen is voor iedereen en er is ook dans voor iedereen.” Dat is één van de eerste dingen die Jesca vertelt wanneer we haar vragen naar de dansschool en de stijlen die ze aanbiedt. “Er zijn heel veel verschillende dansstijlen en de ene stijl kan wel helpen bij het leren en uitvoeren van de andere stijl. Zo bieden wij klassiek ballet, moderne dans en jazz dance mix aan. Binnen de jazz dance mix les bieden wij nog een mix van andere stijlen als urban en afrikaanse dans en salsa aan. In de dance mix lessen leren we bijvoorbeeld ook choreo’s van TikTok filmpjes aan, de jongere leerlingen vinden dit erg leuk!”

Een positieve draai

“Het afgelopen jaar is echt een uitdaging geweest. Niemand heeft hier eerder mee te maken gehad en er is dus ook geen handboek voor. Ik heb op verschillende manieren geprobeerd de ontwikkelingen om te zetten tot een gunstige kans. Ook heb ik geprobeerd om de dingen die gebeurden een positieve draai te geven. Mezelf afvragen: wat gaat er wel goed? Ik klapte in mijn handjes dat we nog net onze eerste theatervoorstelling met Jes! Dance Center hebben kunnen doen in het Scheldetheater. Dat hebben we toch mooi nog kunnen doen met zijn allen! Zulke dingen heb ik ook echt geprobeerd te belichten voor de leerlingen om ze gemotiveerd en positief te houden. Want dat is voor mij het allerbelangrijkste.”

Samen dansen via Zoom

“Ik ben bij de start van de eerste lockdown met verschillende collega’s in gesprek gegaan via Zoom, om samen tot alternatieven te komen voor de leerlingen. Kijken of we van elkaar kunnen leren. Daarnaast vroeg ik ook aan de leerlingen waar zij behoefte aan hadden. Ik waardeer de input en motivatie van de leerlingen hierbij enorm. Zo geven we nu lessen via Zoom passend bij elk niveau en elke stijl en hebben we tot de zomer van 2020 nog buiten les kunnen geven. 

Om toch samen te blijven dansen en plezier te maken hebben we in 2020 verschillende keren Zoom events georganiseerd met de verschillende groepen. Tijdens Koningsdag hadden we een feestelijke Zoommeeting waarbij de leerlingen prijzen konden winnen en vlak voor de Kerstvakantie hielden we een online dansfeest waarbij we samen een choreografie aanleerden. Ook verzinnen we extra challenges voor de kinderen om in beweging te blijven, zoals een dansfoto speurtocht en geven we via onze social mediakanalen kijktips voor voorstellingen en dansfilms. Normaal gezien stimuleren we de leerlingen om naar voorstellingen in het theater te gaan kijken, omdat ze dan vaak nóg meer zin en motivatie krijgen om te dansen. Die wisselwerking probeer ik er dus ook nu in te houden. De dansgezelschappen hebben het bovendien moeilijk en ik hoop hiermee een steuntje in de rug te geven voor zowel de dansgezelschappen als onze leerlingen.”

Dans is voor iedereen!

“Zeker nu hebben we gemerkt dat social media belangrijk is, niet alleen om contact te houden met de leerlingen, maar ook met andere geïnteresseerden in dans. Zo hebben we een dans work-out online gezet voor leerlingen én niet-leerlingen. 

Normaal gesproken geef ik op woensdagochtend een les waar je geen lid voor hoeft te zijn van de dansschool. Het is een dans work-out voor mensen die willen blijven bewegen en dit in de vorm van dans willen doen! Ik vind het belangrijk om dit ook nu aan te bieden, omdat mensen nu veel thuis zitten en zo toch op een leuke manier aan hun conditie kunnen werken. Het is een lekkere pittige les om thuis aan de slag te gaan!

Ook voor mensen die kennis willen maken met dans in deze periode bieden we verschillende opties aan; bij voldoende animo starten we zo spoedig mogelijk met een beginnerscursus voor iedereen van 12 jaar en ouder via Zoom. Daarnaast hebben we van 22 t/m 28 februari een gratis proeflesweek, mits we dan weer open mogen. We brengen mensen in deze tijd graag in beweging en zo kunnen ze online alvast kennis maken met de verschillende danslessen.”

Een dag bij Jes! Dance Center

“Elke dag is anders en er gebeurt nu natuurlijk veel meer thuis. Voor mij blijven veel zaken doorlopen zoals de administratie, het beantwoorden van mails en het informeren van ouders en het voorbereiden van de (Zoom)lessen. In de lesvoorbereiding moeten we natuurlijk rekening houden met de beperkte ruimte die mensen hebben in hun woonkamer en dat is toch wel even een uitdaging.

Mijn doel is om de leerlingen die we nu hebben te blijven motiveren en enthousiast te houden voor dans. Hen het gevoel geven dat ze toch iets hebben kunnen doen met dans in deze periode. Ik hoop daarnaast nog meer mensen blij te maken en te enthousiasmeren voor dans. 

Mijn boodschap voor de Terneuzenaren is natuurlijk: blijf gezond, maar daarnaast ook: blijf in beweging. Zoek naar dingen die jou in beweging houden. Dat is toch wel de uitdaging van deze tijd. Of dat nu dans is of een rondje gaan wandelen. Maak tijd om de dingen te blijven doen waar jouw ogen een beetje van gaan stralen!”

Wil je meer informatie of je inschrijven voor de proeflessen van Jes! Dance Center? Neem dan contact op via info@jesdancecenter.com. Meer informatie is ook te vinden op Facebook of op www.jesdancecenter.com