• Vliegende Hollander by night

Op de koffie bij… Mirjam Luitjens

De familie Luitjens, wie kent ze niet? Samen met haar broer en zus, Daniel en Barbara runt Mirjam Sariman-Luitjens het boodschappencentrum van Axel. In 1991 zijn ze met de hele familie verhuisd van Friesland naar Zeeuws-Vlaanderen omdat hun ouders hier een Albert Heijn supermarkt ging openen. Wat begon als kleine supermarkt, is de afgelopen dertig jaar uitgegroeid tot een imperium van zeven bedrijven; Albert Heijn, Etos, Bruna, Gall & Gall, de winkel vol zoet en zaligheden: Lekkersss, Anytime Fitness en eethuis Family. Mirjam, Daniel en Barbara zijn de tweede generatie in dit prachtige familiebedrijf. Hun doel is om een zo uniek mogelijk boodschappencentrum in Axel neerzetten. Wij gingen op de koffie bij Mirjam om te kletsen over het ondernemerschap en alle uitdagingen daarvan.

De unieke Luitjens factor

“Het is natuurlijk allemaal begonnen met de Albert Heijn. Alle andere bedrijven zijn daar omheen gebouwd. Wat we nu zien als bedrijf is dat er een aantal winkels zijn, zoals Etos en Gall & Gall, die je op meerdere plekken in Zeeuws-Vlaanderen kan vinden. Hierin proberen we ons te onderscheiden op het gebied van personeel, assortiment en het comfortabel boodschappen doen. Wat ons als bedrijf verder uniek maakt, is dat we daarnaast ook winkels hebben die je niet terug kan vinden in de regio, bijvoorbeeld Lekkersss. In deze tijden is dat voor veel mensen een ‘attractie’ geworden wat veel mensen naar Axel trekt. Ook kijken we naar wat er mogelijk is op het gebied van vrijetijdsbesteding, we hebben bijvoorbeeld Anytime Fitness en Eethuis Family. Hiermee zorgen we weer voor een stukje ontspanning. Op deze manier willen we een uniek dagelijks boodschappencentrum neerzetten waar iedereen terecht kan!”

Ondernemen in coronatijd

Door de huidige maatregelen heeft Bij Luitjens Anytime Fitness gedeeltelijk moeten sluiten, de Bruna en het terras van Eethuis Family mogen gelukkig weer open sinds kort. “Ondanks dat Anytime Fitness gedeeltelijk gesloten is, zie je dat onze mensen niet stil zitten, wat natuurlijk heel fijn is. Het team van Anytime Fitness proberen op allerlei creatieve manier hun leden in beweging te houden. Zo hebben ze een actieve wandelroute neergezet en zijn ze nu bezig met beperkte groepslessen op het terras van Family. Echte kanjers!

Ondanks dat de coronacrisis positieve dingen met zich mee heeft gebracht, heeft het ook zijn uitdagingen. In de afgelopen dertig jaar hebben we gelukkig een heel flexibel bedrijf op weten te bouwen. Dit is nu in ons voordeel omdat we het personeel van de destijds gesloten bedrijven ergens anders konden plaatsen. De uitdaging was echter wel dat hoe langer deze crisis duurt, hoe lastiger het werd om deze collega’s te blijven motiveren. Zij konden niet dagelijks bezig zijn met hun passie en werden ingezet op werkzaamheden die niet altijd leuk zijn.  Gelukkig hebben we de deuren van Bruna en Eethuis family weer openen, nu Anytime Fitness nog! We hopen natuurlijk dat we alle deuren weer snel en veilig kunnen openen zodat iedereen weer met veel passie zijn taken kan doen!”

Ondernemen in Axel

“Axel heeft natuurlijk een echt dorpsgevoel. Het is ‘ons kent ons’ en dat is natuurlijk altijd leuk. Wij vinden het als bedrijf belangrijk om dat ook te stimuleren. Dat zie je bijvoorbeeld heel goed met de ‘Support Your Locals’ acties, dat gaat ook ver buiten Axel. Van alle kanten hoor je wat een te gekke en unieke actie het is. De klanten steunen dit ook, dat zie je in alle positieve reacties die we hebben gekregen. Het is voor hun natuurlijk super dat er een heerlijke maaltijd van restaurant kwaliteit op tafel staat, maar dat ze de lokale ondernemers steunen is voor hen ook superbelangrijk. Daarnaast is de samenwerking bij de ondernemers in deze moeilijke tijden is mooi om te zien. Dat maakt het ondernemen in Axel zo leuk.”

 

Toekomstplannen

“Ons doel is het beste dagelijkse boodschappen centrum van Nederland neer te zetten en om dit te bereiken zullen we de komende jaren blijven door ontwikkelen. Er staat nu nog niets definitiefs op de planning maar dat kan over een half jaar zo maar weer anders zijn. Het zou mooi zijn als Axel over 5 jaar letterlijk het centrale middelpunt is. Naast het boodschappencentrum heeft Axel ook veel te bieden op het gebied van vrije tijd en cultuur. Zo heb je veel verschillende mooie plekken waar je kan wandelen of historische plekjes die je kan bezoeken. Ook dit is belangrijk om mensen naar Axel te trekken. In Axel zijn we samen goed op weg. We hebben een aantal prachtige bedrijven die de basis vormen voor een goed centrum. We hopen natuurlijk in de toekomst dit nog meer uit te bouwen!”