• Vliegende Hollander by night

Op de koffie bij… Het Dierenasiel Terneuzen

Het Dierenasiel Terneuzen heeft nogal een bijzondere periode achter de rug. Door corona zijn mensen meer thuis dan ooit. Ze zien dan ook dat het gezelschap van een hond of kat in deze tijd meer dan welkom is. Het resultaat? Het dierenasiel is nog nooit zo leeg geweest.  

We gingen op de koffie bij Greet – een echte ‘veteraan’ van Het Dierenasiel Terneuzen – en hebben met haar gepraat over de afgelopen maanden. Verder blikken we samen vooruit op de toekomst.  

We worden vriendelijk ontvangen door Greet en Claudia; Greet werkt al 18 jaar bij het Dierenasiel in Terneuzen. Ze begon haar carrière echter in een hele andere sector, ze werkte namelijk voorheen in het casino in Hulst. Toch wist Greet al jaren dat haar passie bij dieren lag, dus besloot ze een thuisstudie te volgen voor dierenverzorging. Hierna solliciteerde ze bij het Dierenasiel en met succes! En of Greet een katten- of hondenmens is? “Ik ben wel écht een kattenmens.” antwoordt Greet lachend. 

Samen met Claudia, Annick, Amanda, de stagiaires en de vrijwilligers runt Greet het Dierenasiel in Terneuzen, dat al 55 jaar bestaat.  

Een dag bij Dierenasiel Terneuzen 

“Een dag in het Dierenasiel ziet er altijd anders uit. Momenteel hebben we aangepaste tijden in verband met corona en zijn we open voor bezoek op dinsdag, donderdag en zaterdag. Wij zijn hier zelf uiteraard wel zeven dagen per week. Onze dag begint eigenlijk standaard om 09:00 uur. Het eerste wat we dan doen is de honden naar de speelweide laten, zodat ze hun energie kwijt kunnen. 

Iets na 9:00 uur beginnen ook de vrijwilligers binnen te druppelen; de honden worden uitgelaten, de speelweides en de verblijfruimtes worden gepoetst. We hebben gemiddeld per ruimte één vrijwilliger. Eigenlijk zijn we altijd wel op zoek naar extra vrijwilligers; momenteel hebben we ongeveer 18 man die ons ondersteunt. Het opleiden van vrijwilligers is nu echter wel lastiger. Niet alleen door de corona maatregelen, maar ook omdat het dierenasiel zo leeg is.

Om half 11 is het koffietijd; even een momentje samen met alle medewerkers, vrijwilligers en stagiaires. Vervolgens gaan tussen 11:00 en 12:00 uur de telefoonlijnen open. Mensen kunnen dan bellen als zij bijvoorbeeld een zwerfkat of zwerfhond hebben gezien, of wanneer ze afstand willen doen van hun hond of kat.  

Na de middagpauze gaan we verder met het schoonmaken van de ruimtes en de speelweides. Dit is ontzettend belangrijk in verband met bacteriën en ziektes. Van 14:00 tot 16:00 uur is de telefoonlijn weer geopend. Hierna beginnen we opnieuw met schoonmaken en zorgen we ervoor dat de dieren ‘nachtklaar’ zijn.” 

Coronatijd 

“Het aantal honden en katten wat per maand wordt binnengebracht verschilt ontzettend. In de winter is het over het algemeen veel rustiger dan in de zomer. Ik denk dat dat komt doordat in de zomer veel toeristen bellen over zwerfkatten die ze zijn tegengekomen en dat er ook meer mensen zijn die afstand doen van hun huisdier in de zomer. 

Momenteel worden er weinig dieren bij ons binnengebracht en is de vraag enorm. Hierdoor is ons dierenasiel leger dan ooit. Mensen bellen en het maakt hun eigenlijk niet uit wat ze krijgen; hond, kat, het ras. Er worden meer dieren geadopteerd dan dat er binnen worden gebracht. Dit is goed nieuws zou je denken, maar ik heb hier ook wel mijn twijfels over.  

Want wat gebeurt er als alles straks teruggaat naar normaal; mensen gaan weer meer naar kantoor en zitten minder thuis. Worden deze dieren dan teruggebracht? We willen geen stormloop van mensen die afstand besluiten te doen van hun huisdier. We hebben hier ook beperkte ruimte, dus we proberen dit ook te voorkomen.

Daarom doen we enorm ons best om de dieren goed te plaatsen; we hechten veel waarde aan het juist plaatsen van de dieren. Past de hond of kat bij het baasje en andersom? Tijdens de intake kijken we daarom of er een match is, van beide kanten. We moeten daardoor regelmatig ‘nee’ verkopen aan de mensen. Niet iedereen kan dit waarderen. Maar wij dienen de dieren in ons asiel en niet de mens. Onze prioriteit is om een geschikt en liefdevol forever home te vinden voor onze dieren in het asiel. 

Toekomstplannen 

Onze toekomstplannen zijn momenteel on hold gezet. We zouden graag een nieuw asiel willen, met meer ruimte. Dit is helaas op dit moment financieel niet mogelijk. Maar we mogen niet klagen; we zitten op een super plek! Het Dierenasiel zit dicht bij de natuur en de kinderboerderij.  

Wel zijn we gaan verbouwen; we hebben overal nieuwe keukens laten plaatsen en we hebben alle muren geverfd. De kennelpanelen waren verroest, dus ook die hebben we vervangen. Het enige waar we dus naar verlangen is extra ruimte. Zeker tijdens de zomerdrukte komen we ruimte tekort; we werken dan met wachtlijsten en gastgezinnen, omdat we niet alle dieren op deze locatie kwijt kunnen.  

Jaarlijks organiseren we een aantal evenementen, dit ligt helaas ook stil. Eén van mijn favoriete evenementen is ‘De Honden Spetterdag’. Mensen mogen tijdens dit evenement met hun honden in het zwembad zwemmen. De hondenwandeling vind ik ook erg leuk! En elk jaar zamelen we voer in voor de dieren in ons asiel.