• Vliegende Hollander by night

Op Victory Day staat de Markt vol oude legervoertuigen

Sinds Adrie Kasteleijn er ruim twintig jaar geleden voor de eerste keer kwam, zit Normandië in zijn hart. Een bezoek aan een Amerikaans kerkhof maakte destijds diepe indruk op de Terneuzense cafébaas van Pub Victory. “Ieder kruisje staat recht, ieder grassprietje is even lang. Dan staat het kippenvel op je armen.” Sinds die dag gaat Adrie ieder jaar op 6 juni naar Normandië, om D-Day te herdenken. Op die dag, in 1944, begon met de landing op de Franse stranden de bevrijding van West-Europa.

Terneuzen werd op 20 september 1944 bevrijd en daar wordt deze zaterdag uitgebreid bij stilgestaan. Victory Day over twee weken organiseren was vanwege de jaarlijkse kermis geen optie. Zaterdag zullen op de Markt zo’n 45 oorlogsvoertuigen staan, die bezoekers van dichtbij kunnen bekijken. Adrie is een fervent verzamelaar van spullen uit de oorlogstijd en opende Pub Victory in september 2020. Victory Day heeft hij nu opgezet samen met Wim de Maat, die ervaring heeft met het organiseren van dergelijke grote evenementen.

“Ik hoop dat het weer een beetje meewerkt en dat het hartstikke druk wordt”, vertelt hij terwijl de laatste voorbereidingen voor Victory Day worden getroffen. Veel Terneuzense ondernemers leveren een bijdrage en er is een samenwerking met Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp en het Canada Poland War II Museum in het Belgische Maldegem. Op Victory Day draait het om respect voor de mensen die voor de bevrijding hebben gevochten. Het evenement gaat zaterdagochtend om 10.00 uur van start.

Om 15.00 uur wordt het zaterdagmiddag even stil, vertelt Adrie. “Op 4 mei hebben we altijd de Nationale Dodenherdenking, op 5 mei vieren we de vrijheid. Maar het woord bevrijding wordt dan weinig in de mond genomen. Om 15.00 uur komt een muzikant van de marinierskapel hier op de Markt de Last Post spelen, daarna volgt één minuut stilte. Dan wordt er wel aan gedacht. De nieuwe generatie kan zo ook kennismaken met het verleden en de bevrijding.”

Het Korps Mariniers en verschillende commando’s geven ook acte de présence in Terneuzen. “Oud-mariniers hebben al aangegeven dat ze in het vervolg iedere derde vrijdag van de maand naar hier willen komen. Dat is toch mooi?” De D-Day Revival Band en de Scaldis District Pipe Band komen zaterdag optreden. Adrie had zaterdag ook graag Harry Billinge in Terneuzen willen ontvangen. De cafébaas leerde de Britse veteraan, die deelnam aan de landing in Normandië, goed kennen en ontmoette hem meerdere keren.

In zijn pub wijst hij een handgeschreven brief van Billinge aan, die een mooi plekje heeft gekregen aan de muur. ‘Dear Adrian’, is de aanhef. “Zo noemde hij me altijd. Ik heb geregeld een biertje en een appelwijntje met hem gedronken.” De veteraan overleed in april van dit jaar, op 96-jarige leeftijd. “We hebben nu zo’n 45 aanmeldingen van particulieren met oorlogsvoertuigen. Ik hoop dat ze allemaal komen en dat het een prachtige dag wordt.” Aan het weer zal het hoogst waarschijnlijk niet liggen. Maximaal 27 graden wordt er afgegeven, waardoor de tientallen oorlogsvoertuigen kunnen stralen in de zon.

🗓 Victory Day
📍Markt in Terneuzen, 10.00 – 17.00 uur