• Vliegende Hollander by night

Opening ’t Zusje

10 mei opende ’t Zusje Terneuzen in het voormalige postkantoor aan de Nieuwstraat 70.
Voor ondernemers Mark van Eenennaam en Joost d’Hondt valt hier alles op zijn plaats. We spraken Mark over hun keuze voor Terneuzen, het ondernemersklimaat in de stad en toekomstdromen. Tegelijk was het een mooie kans om als een van de eersten alvast wat details over de zaak te horen. We spraken hem op het moment dat de ruwbouw net werd afgerond.

De juiste formule
Mark: “’t Zusje is een landelijke keten met een succesvolle formule. De vestigingen schieten op het moment echt als paddenstoelen uit de grond. Het idee om voor ’t Zusje te gaan is in 2017 ontstaan. Hans Beijaard wilde graag een vestiging in zijn pand hebben. Joost was enthousiast en wilde mij er ook bij hebben omdat hij mij kent als chef en wist dat ik ambities had om dit te gaan doen, maar nog op zoek was naar de juiste formule.”

Bourgondisch en gezellig
“Wij vinden het idee van ’t Zusje echt iets dat bij Terneuzen past omdat het gastvrij, Bourgondisch, avondvullend en heel gezellig is. Tegelijk is het iets dat je hier nu nog niet vindt. Het heeft een heel eigen sfeer. We zijn natuurlijk ook zelf onderzoek gaan doen naar de formule en we ervaarden ons bezoek echt als een warme deken direct vanaf het moment van binnenkomst. Dat gevoel bleef nog lang nadat we vertrokken waren hangen. Je kunt heerlijk ongedwongen Bourgondisch genieten in een huiselijke sfeer.”

Roots
“Ik ben geboren in Terneuzen en heb er tot mijn tiende gewoond. Nu woon ik in Hulst, maar ik voel me wel een echte Terneuzenaar. Mijn eerste horecaervaring deed ik op bij verschillende zaken in Terneuzen en dat heeft me dus wel een beetje gevormd. Ik denk dat je wel kunt zeggen dat mijn roots er liggen en dat mijn ervaringen in Terneuzen me warm hebben gehouden voor het horecavak. Ik ben veel mensen die ik van toen ken blijven zien.”

Bijdragen aan Terneuzen
“Momenteel hebben we een uitgelezen kans om iets bij te dragen aan Terneuzen met onze nieuwe zaak. In de Nieuwstraat ging ik vroeger zelf altijd stappen en we doen graag mee aan alle mooie dingen die daar nu gebeuren en nog moeten gebeuren. Ik merk dat er momenteel heel veel gebeurt in Terneuzen. Ze zijn het echt nieuw leven aan het inblazen. Voor ons is dit een prachtig moment om aan te haken bij alles wat er gebeurt in Terneuzen. We dragen ook ons steentje bij doordat we een erkend leerbedrijf zijn. We willen jongeren kansen bieden in Terneuzen. Dat is belangrijk als je ze hier wilt houden.”

Bedrijvigheid en groei in Terneuzen
“We hebben ook naar een andere plek gekeken, maar Terneuzen trok ons vanwege de bedrijvigheid en alle mogelijkheden die er zijn om te groeien. Echt alles is er aan het veranderen. We ervaren een nieuwe dynamiek rondom Terneuzen en dat is heel positief. Dit is hét moment om te starten in Terneuzen. Momenteel is het vooral de gemeente Hulst en Sluis dat Belgen trekt, maar we zien dat steeds meer Belgen ook Terneuzen ontdekken. En dan die bedrijvigheid rondom het kanaal – DOW met al zijn internationale experts plus alle havenbedrijven tot aan Gent… Wij kunnen gasten uit het bedrijfsleven met onze internationale kaart ook een prachtige, verrassende avond bezorgen. Het concept is ook heel erg geschikt om als team of afdeling te bezoeken; ideaal voor een gezellige avond uit samen. We hebben daar eventueel een aparte ruimte voor als dat de wens is en sowieso bestaat onze zaak uit allemaal verschillende vertrekken, dus een iets meer besloten sfeer is zo gecreëerd. Ook voor een intiem diner kun je bij ’t Zusje terecht. We hebben de oude telefooncel omgetoverd voor een romantisch plekje voor twee.

THUIS
“Ik ervaar de sfeer onder de Terneuzense ondernemers als een thuiskomst. Bij ondernemersvereniging Bizzy zijn we heel goed ontvangen en vooral de voorzitter Martijn van Battum is zeer open en hartelijk. Collega-ondernemers reageerden enthousiast en vol interesse op onze plannen. Ik was in eerste instantie best sceptisch. ‘Ondernemers kiezen vaak vooral voor zichzelf,’ dacht ik. Maar ik heb nu bij besprekingen gezeten waar ondernemers ook echt aan elkaar blijken te denken en ook werken aan een gezamenlijk belang. We praten zelfs onderling over het oplossen van eventuele problemen en stemmen sluitingstijden en -dagen onderling af. Ik heb begrepen dat dat echt niet in elke plaats zo is. Joost heeft al aardig wat afspraken gemaakt met andere ondernemingen. Ook daaruit blijkt dat heel veel partijen open staan voor samenwerking.”

Uitdagingen
“Dankzij allerlei nieuwe initiatieven worden de Noordstraat en de Nieuwstraat steeds gezelliger en aantrekkelijker voor bezoekers. Vanwege de centrale ligging vlakbij de boulevard is ’t Zusje heel bereikbaar voor onze gasten. Je stapt vanuit de parkeergarage zo bij ons binnen. Onze ervaring laat zien dat een gast van ’t Zusje tot zeker 45 minuten wil rijden voor een Zusje-ervaring. Door de centrale ligging van Terneuzen zijn we heel goed bereikbaar voor veel Zeeuwen en Vlamingen.”