Orgelconcert Peter Eilander

Op 4 juli a.s. hoopt Peter Eilander een orgelconcert te verzorgen in de Grote Kerk in Terneuzen met muziek van o.a. Jan Zwart, Feike Asma, Beethoven en Mendelssohn op het programma.

Aanvang 19:30 uur. Entree 8 euro voor volwassenen, tot 14 jaar gratis.

Uiteraard zal dat plaatsvinden volgens de gestelde richtlijnen. Zo dient elke bezoeker, ook de sponsors en de passe-partout-houders een ticket aan te vragen en zo een plaats te reserveren.

Het aanvragen van de tickets vind plaats via de website: www.orgelconcert.grotekerkterneuzen.nl.

Hopelijk kunnen we weer veel bezoekers verwelkomen op het concert! Zoals gebruikelijk zal er  bij de uitgang een collecte zijn voor het orgelfonds. Het gezamenlijk drinken van een kopje koffie of thee, zal vanwege de maatregelen niet doorgaan.

Peter Eilander is organist van de Eben-Haëzerkerk te Apeldoorn. Hij begon zijn organisten loopbaan op tienjarige leeftijd in de Tabernakelkerk te Vaassen. In 1974 werd hij organist van de Rehobothkerk te Heerde. Vanaf 1981 is hij organist van de Eben-Haëzergemeente te Apeldoorn, welke in 1995 de nieuwe kerk en in 1997 het nieuwe Steendamorgel in gebruik nam. Hij studeerde op het conservatorium te Zwolle bij Dorthy de Rooy (orgel) en Epke de Jong (piano). Daarna volgde hij interpretatielessen bij Nico Waasdorp en Jan Bonefaas. Als concertorganist speelt Peter Eilander zowel in Nederland als in het buitenland. Zo concerteerde hij in Amerika, België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Hongarije, Ierland (Dublin), Letland (Riga), Rusland (St. Petersburg) en Spanje. Peter Eilander is dirigent van het christelijk gemengd koor Cantate Deo te Amersfoort, het christelijk mannenkoor Higgajon te Harderwijk en het christelijk mannenkoor Door Eendracht Verbonden te Werkendam.

Als docent is Peter Eilander verbonden aan het Muziek Onderwijs Centrum te Holten enheeft een uitgebreide lespraktijk. Leerlingen, afkomstig uit het hele land, komen vooral voor zijn romantische interpretaties en zijn aanpak van de begeleiding tijdens erediensten.

Hij heeft als organist, dirigent en begeleider van koor- en samenzang verschillende opnamen op zijn naam staan. Zo staan op 4 cd’s alle 8 orgelsonates van Alexandre Guilmant. Naast deze sonates (2 per cd) werden orgeltranscripties van Guilmant opgenomen uit de z.g.n. Trocadéro Livraisons. Deze werken bieden een boeiende afwisseling met de sonates. Op deze cd’s zijn de Cavaillé-Coll orgels van de Ste. Madeleine (Parijs), St. Pierre (Lisieux) en de St. Ouen (Rouen) te horen. Tevens werd Peter de gelegenheid geboden een kerst CD in de St. Ouen (Rouen) en een solo CD in de St. Sulpice (Parijs) op te nemen. Op het indrukwekkende Walcker orgel te Riga maakte Peter een cd met als titel: Bach & Influence. Hij ontving in 1993 en 2006 Franse onderscheidingen voor zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur. In 2015 werd Peter geridderd in de Orde van Oranje Nassau.

Voor meer info kijk op: www.petereilander.nl en www.orgelconcert.grotekerkterneuzen.nl