Band met het water

Land en zee zijn in Zeeland sterk met elkaar verbonden. Ook Terneuzen heeft een nauwe band met het water. Door de ligging aan de Westerschelde is Terneuzen uitgegroeid tot een belangrijke havenstad. Het lijkt wel of je de schepen kunt aanraken in Terneuzen: soms zie je vlak achter de zeedijk een zeereus opdoemen! Je staat versteld van de grootsheid hiervan!

Ook op het Kanaal van Gent naar Terneuzen zie je indrukwekkende taferelen. In de stad zijn de Oostkolk, het Oostelijke zijkanaal en de Otheense Kreek de belangrijke wateren. De inwoners van de stad Terneuzen hebben veel te danken aan de nabijheid van water: een aantrekkelijke woonomgeving, werk en volop recreatiemogelijkheden dicht bij huis.

 

Portaal van Vlaanderen

Het sluizencomplex in Terneuzen vormt de toegang tot het Kanaal van Gent naar Terneuzen. Het haveninformatiecentrum ‘Portaal van Vlaanderen’ geeft informatie over de sluizen, het belang van de haven voor de stad Terneuzen en over de scheepvaart. Je kunt hier verschillende arrangementen boeken en je mee laten nemen in deze wondere wereld. Weet jij bijvoorbeeld wat er gebeurt bij het schutten van schepen en hoe het zoute water van de Schelde gescheiden wordt van het zoete water in het Kanaal?

In 2017 start de bouw van de nieuwe sluis in Terneuzen. Het haveninformatiecentrum biedt dan ook voldoende informatie over dit immense project. De nieuwe sluis is naar verwachting af in 2021.

Havenstad

Door de jaren heen is er veel veranderd in de stad. Vroeger bestond een zeer groot deel van de stad simpelweg uit water. De Markt, bijvoorbeeld, waar je nu lekker op een terrasje kunt neerstrijken en kunt wandelen, was vroeger de haven van Terneuzen. En tegenwoordig kun je er ondergronds parkeren, maar de Oostkolk stond vroeger in open verbinding met de Westerschelde. Lag het Oostelijke Zijkanaal, ten westen van de Axelsedam, vroeger vol met binnenschepen, nu is er een kleine jachthaven voor de pleziervaart.

Dit betekent niet dat in de stad de band met het water verloren is gegaan. In slechts een aantal stappen sta je aan de Scheldeboulevard en hier wordt de band met het water vanzelf duidelijk. De schepen varen op korte afstand voorbij, een indrukwekkend tafereel waar menigeen uren naar kan kijken, al wandelend over de boulevard.

Tellen we daar de sluizen met het kanaal  van Gent naar Terneuzen, de Oude Veerhaven, de Otheense kreek en de diverse kleinere wateren in de stad bij op, dan kunnen we met recht spreken over een stad waar de band met het water in de genen verankerd is.

Facebook berichten

Bekijk onze laatste berichten en blijf op de hoogte!

NieuwsBerichten

inzendingen ICOON Terneuzen

21 september 2021

De vijf beste ontwerpen voor het ICOON Terneuzen zijn bekend! De jury heeft… Lees verder..

22 jaar rijschool Chris Roelse

17 september 2021

Al 22 jaar rijden de auto’s van de Terneuzense rijschool Chris Roelse door… Lees verder..