• Vliegende Hollander by night

Parel… Het Stadhuis in Terneuzen

Parels.. Je vindt ze overal. Het stadhuis in Terneuzen is zo’n parel. We spraken Burgemeester Jan Lonink, die dit bijzondere gebouw 18 jaar zijn kantoor mocht noemen.

“Er zijn helaas redelijk wat karakteristieke gebouwen in Terneuzen gesloopt. Maar gelukkig staat het stadhuis, dat door Bakema werd ontworpen, er nog. Dit is voor mij echt een parel in de regio. Overal waar je komt zeggen mensen vaak ‘Oh, Terneuzen, dat is die stad met het stadhuis van Bakema’. Mensen zien vaak niet dat het een schip is met een kapiteinskamer, waar mijn kantoor zit. Ik vind wel dat het een stadhuis met statuur is. Dat was het zeker voor de tijd waarin het gebouwd is, in 1972, want toen was Terneuzen nog een redelijk kleine stad.

Er hebben in dit gebouw al veel bijzondere gebeurtenissen en bijeenkomsten plaatsgevonden. Een recente gebeurtenis was bijvoorbeeld de viering van 75 jaar vrijheid op 30 augustus 2019🕊️, waarvan de aftrap in Terneuzen plaatsvond. Het gebouw had geen specifieke rol, maar in de burgerzaal op de 9e verdieping vergaderde het gemeentelijk beleidsteam tijdens die dag. Ook de ondertekening van het verdrag voor de bouw van de Nieuwe Sluis en vele Koninklijke onderscheidingen hebben hier plaatsgevonden. Het is een plek in goede maar ook in slechte tijden, zo werden hier bijvoorbeeld ook verschillende crisissen besproken. Ik heb hier uren doorgebracht.

Wat dit gebouw voor mij uniek maakt, is o.a. de ligging. Ik vind dat we op een van de mooiste plekken in de regio zitten. Je hebt een fantastisch uitzicht over de Westerschelde🌊 en zicht op het Kanaal van Gent naar Terneuzen. Vooral vanuit de burgerzaal heb je een prachtig uitkijkpunt op het water. Dit is dan ook meteen een van mijn favoriete plekken in het gebouw. Wist je dat de kleur van de Westerschelde elk uur verandert? Dit kun je vanuit de burgerzaal goed bekijken. Ik ging er af en toe naartoe om te genieten van het uitzicht. Licht en lucht zijn voor mij echte kenmerken van Terneuzen. Hier zit leven op het water, en dat is typisch Terneuzen.”