• Vliegende Hollander by night

Parel I De Torenberg

Gebieden en gebouwen met een bijzonder verhaal; dat zijn de echte parels uit de regio. En wij vertellen het verhaal! Deze keer vertellen we het verhaal achter de Torenberg in Zaamslag. Waar 900 jaar geleden ooit een kasteel stond.

Geschiedenis

In 1697 werd de toren helaas gesloopt. De heuvel waarop deze toren stond is nog wel steeds herkenbaar in de omgeving. Daarnaast is het deel waar de toren stond ook archeologisch beschermd. De rest van het gebied is niet beschermd, daar zijn in 1986 opgravingen geweest.

Het kasteel

Het kasteel was heel indrukwekkend voor zijn tijd. Het bestond uit een voorburcht en een hoofdburcht. De voorburcht was grotendeels een boerderij, omringd door een wal en gracht. De poort had dreefmuren en vormde de ingang voor de voorbucht. De palen van de brug zijn zelfs opgegraven.

De hoofdburcht zat bij de stenen woontoren. De toren had dikke morgen met schietgaten. Onderin de toren bevond zich het woongedeelte, deze kwam ook naar boven tijdens de opgravingen. Er is namelijk een ruimte gevonden met tegeltjes wat zou betekenen dat dat de bewakingskamer geweest zou zijn. rond de toren stonden een paar kleine gebouwen met daaromheen een ringmuur en een gracht. Ondanks dat het kasteel onder water heeft gestaan en redelijk wat aanvallen heeft gekregen is het toch heel lang meegegaan.

En nu dan?

Ze zijn sinds 1987 begonnen aan de bouw van de woonwijk Torenberg. Er zijn natuurlijk eerst een paar archeologisch opgravingen gedaan, deze vondsten zijn terug te vinden in het Schelpenmuseum in Terneuzen. Tegenwoordig is het heuveltje nog steeds beschermd. De overige wijken worden wel gebouwd op het ‘oude’ kasteelterrein. Zij krijgen de straatnamen ‘Voorburcht’ en ‘Nederhof’. Helaas heeft het zijn historische complex wel verloren.

In 2014 is er een reconstructieplaat gemaakt die het begin van het kasteel zou moeten weergeven. Deze is gebaseerd op de onderzoeken van Stichting Zaamslag 850 jaar. Het laat zien hoe de ingang van het kasteel er in de vijftiende en zestiende eeuw waarschijnlijk uit heeft gezien.