• Vliegende Hollander by night

Parel I Het Franciscanessenklooster

Parels, je vindt ze overal. Het zijn mooie plekken of gebouwen waarvan jij het verhaal nog niet kent. Deze keer vertellen we het verhaal van het Franciscanessenklooster in Sas van Gent. Een klooster wat in de zestiende eeuw gebouwd is en nog steeds te bewonderen is op de Westkade in Sas van Gent.

Geschiedenis

Het Franciscanessenklooster begon niet als één geheel, het bestaat namelijk uit twee woonhuizen. Het rechterdeel is gebouwd in 1671 en het linkerdeel in 1703. Uiteindelijk werd het een geheel in 1830. Later hebben ze er nog een voorgevel aangebouwd met een neoclassicistisch thema. Het is nu een groot pand met een gepleisterde gevel. Het gebouw heeft veel ramen met boogvensters.

In 1840 werd het pand gekocht door het stel Joannes Bernadus de Meijer en Joanna Maria de Letter. Helaas hadden zij geen kinderen, en toen zij kwamen te overlijden kwam het pand in de handen van de zusters Franciscanessen. Zij maakte van het gebouw een Rooms-katholieke parochie. In 1863 werd het pand bestemt tot klooster en zustersschool van de Zusters Franciscanessen. Het begon met vier zussen in 1865 maar dat duurde niet lang. In 1897 vertrokken de zusters naar een nieuw klooster op de hoek van de Kloosterlaan en de Weststraat. Ze wilde namelijk een bewaarschool, wat wij kennen als kleuterschool, en een handwerkschool openen en hadden daarvoor meer ruimte nodig.

En nu dan?

Toen de zusters eenmaal verhuisd waren, werd het pand gezien als het ‘Oude Klooster’. Het gebouw werd daarna voor meerdere functies gebruikt, zoals bijvoorbeeld als woonhuis. Tussen 1985 en 1986 zijn ze druk bezig geweest met restauraties en sindsdien wordt het pand gebruikt als een kantoorpand. Het pand is nog steeds te bewonderen op de Westkade in Sas van Gent. Ook nu zie je nog kleine details die verwijzen naar de tijd van vroeger!