• Vliegende Hollander by night

Parels… De Arsenaalkazerne

Overal in Terneuzen vind je historische plekken en gebouwen met een bijzonder verhaal. Elke maand zetten wij twee parels in het zonnetje. De eerste parel was het Oorlogsmonument bij de Oostsluis. Vandaag de tweede parel in de kijker: de Arsenaalkazerne.

Even terug naar 1830.. In Zuid-Nederland (België) brak een opstand uit tegen Koning Willem I. Terneuzen moest beschermd worden, omdat het kanaal van Gent naar Terneuzen erg belangrijk was voor de handel in Nederland. Hierdoor werd Terneuzen in 1833 voorzien van ‘moderne’ vestingwerken, zoals de Arsenaalkazerne. In 1839 werd de bomvrije Arsenaalkazerne gebouwd. Het totale arsenaal kostte Hfl. 202.000 (gulden). Tot 18 september 1910 is Terneuzen een erkende vesting geweest.

Het gebouw bestaat uit een kelderverdieping, een begane grond en een eerste verdieping. Oorspronkelijk was het verdeel in zeven lokalen, waarbij elk lokaal een andere functie zou krijgen. De lokalen zijn voorzien van ton-gewelven van meer dan een meter dik! De noordelijke en zuidelijke buitenmuur van het gebouw zijn 4,7 meter dik. De andere muren variëren tussen 60 cm en 120 cm. Op het gebouw is een laag met grond aangebracht. In gewone omstandigheden konden er 14 officieren en 117 manschappen in de kazerne werken. In moeilijke omstandigheden liepen er makkelijk 19 officieren rond en 249 manschappen.

De kelderverdieping van het gebouw werd ingericht als ondergronds waterreservoir. Het water in de reservoirs was bedoeld als schoonmaakwater. Dit werd door de aardlagen op het dak gefilterd!