• Vliegende Hollander by night

Parels… De Eben Haëzer in Spui

Parels; in het woordenboek omschreven als iets van bijzondere waarde. Het zijn bijzondere plekken in Gemeente Terneuzen met een rijke geschiedenis, waarvan je het verhaal misschien nog niet kent. In gemeente Terneuzen vind je genoeg van zulke parels. Deze keer zetten we de molen in Spui in het zonnetje. Je kent deze parel misschien ook wel als de Eben Haëzer! 

De Eben Haëzer is de Beltmolen te vinden aan de Pootersdijk in Spui. De molen is gebouwd in 1807 en heeft een bijzonder verhaal. We gaan terug naar de tijd waar Napoleon Bonaparte aan de macht was, de Franse Revolutie was net ten einde gekomen.  

In het kleine dorpje Spui waren plannen om een molen te bouwen. Echter was het bestuur van Axel het daar niet mee eens. Dit zou namelijk betekenen dat er concurrentie zou ontstaan voor de molen in Axel en dat wilden ze niet. De Fransen dachten daar anders over; zij vonden dat de molen gebouwd moest worden, dus moest dat maar zo zijn. Het gaat zelfs rond dat de molen in opdracht gebouwd van Napoleon Bonaparte. 

De molen verkeerde niet altijd in de beste toestand; hij is namelijk grotendeels gebouwd van tweedehands materiaal. De eerste eigenaar van de Eben Haëzer was F. van Kerckhoven, na F. van Kerckhoven heeft de molen vele eigenaren gekend.  

Van 1807 tot 1952 diende de molen als Korenmolen, waar het graan werd gemalen. Vanaf 1936 was de molen onder leiding van Andries van Dixhoorn, later zijn broer Adriaan van Dixhoorn. De broers hebben al die jaren ervoor gezorgd dat er graan gemalen werd en dat de molen werd onderhouden. Dit was niet altijd makkelijk; de molen verkeerde destijds in slechte toestand.  In 1958 verkochten ze de molen aan gemeente Axel.  

Na 1958 was de molen een tijdje niet in gebruik. In 1970 is de molen verkocht aan gemeente Terneuzen. In de jaren 70 was er een vrijwilliger die wel weer interesse had in de molen en het weer wilde laten draaien. Dit was lastig aangezien de molen in slechte toestand was. Het plan van de gemeente was om de molen op te knappen en weer draaiende te krijgen. Na een aantal jaar hard werken en verbouwen kon de molen in 1974 weer draaien.  

Van 1982 tot 2000 zijn ze serieus bezig geweest met restaureren en opknappen van de molen; het heeft een nieuw wiekenkruis en staart gekregen. Daarnaast hebben ze ook het dakleer op de kap vervangen en is de molen wit geschilderd; dit is een Zeeuwse traditie. Tot op de dag van vandaag zie je de molen regelmatig draaien! 

De molen is ook nog steeds open voor bezoek. Van november tot en met april zijn ze iedere eerste zondag van de maand geopend van 14.00 tot 17.00 uur. Van mei tot en met oktober zijn ze iedere zaterdag open van 13.00 tot 16.00 uur. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om de molen te bezoeken op afspraak door contact op te nemen met de huidige eigenaren; S. Nessen is bereikbaar via 0115-451224 en D. De Putter is bereikbaar via 0115-563671.