• Vliegende Hollander by night

Parels… De Harmonie in Biervliet

Parels… Omschreven in het woordenboek als iets van bijzondere waarde. Elke maand lichten wij twee parels uit. Deze maand zetten we twee molens tegenover elkaar, ’the battle of the mills’. Afgelopen week heb je misschien de molen in Spui al voorbij zien komen. Deze week lichten we de molen in Biervliet uit, genaamd ‘De Harmonie’! Deze korenmolen is al bijna 200 jaar oud.

Hoe het allemaal is begonnen…

Het begon allemaal in 1780. De familie Lijbaart verhuisde vanaf het Retranchement naar Biervliet. In Biervliet trouwde Pieter Lijbaart met de weduwe van plaatselijk molenaar Maarten Aalbregtse.

Samen kregen ze een zoon genaamd Jacob, die op latere leeftijd weer trouwde met Cathelijntje Schijve. Zij kregen twee kinderen: Pieter en Isaac. In 1842 liep de oliehandel heel goed, daarom vond Jacob het een goed idee om een oliemolen te bouwen. Deze molen bouwde hij voor zijn zoon Isaac. Fun fact; op de stichtingssteen staan de initialen van Isaac Lijbaart nog.

De Harmonie

Nu vraag je je misschien af hoe de molen aan de naam De Harmonie komt. De molen is gebouwd door Jacob voor zijn zoon Isaac in 1842. Tegelijkertijd werd de Biervlietse muziekvereniging opgericht. Vandaar dat de molen de naam ‘De Harmonie’ heeft gekregen. Tot op de dag van vandaag heet de molen nog steeds zo.

Van oliemolen naar korenmolen 

De molen is jarenlang gebruikt als oliemolen, maar rond 1884 nam het succes in de oliehandel af. Daarom werd in 1884 de gehele molen getransformeerd tot korenmolen. De binnen- en buitenkant van de molen werden helemaal omgebouwd; de stelling werd verwijderd, een toegangspoort opgetrokken, de deurtjes beneden werden dichtgemetseld én er werd een molenbelt tegen de romp van de molen aangebracht. Na al deze aanpassing kon de molen gebruikt worden om meel te maken.

Restauraties door de jaren heen

De molen is meerdere keren gerestaureerd; zo werd er aan de binnen- en buitenroede van de molen gewerkt, dit was heel belangrijk aangezien de roede de basis is van het wiekenkruis.

In 1938 werd deze volledig vervangen door de potroede van de standerdmolen van St. Anne Ter Muiden. Samen met potroede afkomstig uit Dinteloord werd dit gezien als het complete wiekenkruis en was de molen klaar om te draaien.

En nu?

De molen heeft sinds 1842 eigenlijk altijd gewerkt. De molenaar – Piet Lijbaart – was heel lang actief, maar in 1996 kwam er een einde aan. Toen maalde Piet zijn laatste zak meel.

Ook nadat Piet stopte bleef de molen draaien. Op 3 oktober 2012 overleed Piet op 85-jarige leeftijd. Zijn familie wilde het verder voort te zetten, alleen was dat niet mogelijk omdat de molen veel grote restauraties moest ondergaan.

In november 2020 zijn beide roeden gestreken en is de staart verwijderd van de molen. Momenteel is ‘Stichting Behoud Molen De Harmonie’ opgericht die streeft naar de restauratie van deze prachtige Parel!