• Vliegende Hollander by night

Parels… Het Kantongerecht in Terneuzen

Parels; bijzondere plekken in Gemeente Terneuzen waar jij het verhaal misschien nog niet van kent. Van mooie stukken natuur tot  gebouwen met een rijke geschiedenis. Er zijn genoeg mooie Parels te vinden in gemeente Terneuzen. We gingen op bezoek bij Het Gerecht in Terneuzen waar Wilko Francke – manager van Het Gerecht – ons het één en ander vertelde over de geschiedenis van dit gebouw.

We kennen restaurant Het Gerecht in Terneuzen natuurlijk allemaal; hier kun je terecht voor een heerlijke maaltijd, een koffietje of een borrel. Wat velen niet weten is dat vroeger het Kantongerecht hier gevestigd was, ondanks dat de gevel het stiekem wel al verklapt; als je voor Het Gerecht staat en naar boven kijkt, zal je in het groot Kantongerecht zien staan.

Het is gebouwd op 15 mei 1877 als opvolger van het Kantongerecht van Axel. Het kantongerecht was vroeger het onderste niveau van rechtspraak. De kantonrechter behandelde kleine zaken, zoals (verkeers)boetes.

Van 1877 tot 1989 was er in Terneuzen sprake van een Kantongerecht. Vroeger was het namelijk zo dat Nederland was opgedeeld in verschillende arrondissementen. Die arrondissementen waren weer verdeeld in kantons. In die tijd vormde de kantons Middelburg, Goes, Hulst en Oostburg het arrondissement Middelburg. In 1915 werd het Kantongerecht gevestigd op de Markt in Terneuzen nadat het Kantongerecht in Axel werd opgeheven.

Het Kantongerecht in Terneuzen werd jaren later ook opgeheven en het pand werd in 1998 overgenomen. De eigenaren hebben destijds het gehele gebouw omgetoverd tot een prachtige horecazaak met veel industriële en historische details. In 1999 was het dan eindelijk zover; Het Gerecht opende haar deuren.

Tijdens de verbouwing is er veel veranderd; het pand moest worden omgetoverd tot een horeca locatie en volledig horeca klaar worden gemaakt. Hierdoor is er niet veel terug te zien van de originele functie van het gebouw; wat nu de koelcel is, was vroeger de ruimte met in beslag genomen goederen. Wel staat het gedaagde bankje er nog. Zo vertelt Wilko: “Hier moesten de mensen gaan staan als ze voor de rechter moesten komen. Dit is een leuk detail wat eigenlijk al die tijd is blijven staan, net als de vloer in de brasserie, deze is van nog van vroeger. Vroeger hadden we ook menukaarten die inspeelden op de historie van het pand, zo noemden wij het voorgerecht: met voorbedachte rade.”

“Misschien ook een leuk detail, maar de serre die aan het gebouw vast zit heeft ook een grappig verhaal. Dit moet een op-zijn-kant-liggende kubus voorstellen. Daarnaast vormt de serre de verbinding tussen het oude centrum (de Havenstraat) en het nieuwe centrum (de Noordstraat); een erg mooie gedachte.”

Ondanks dat de oude functie van het gebouw te vervallen is gekomen, blijft Het Gerecht in zijn recht staan. “We vinden het belangrijk om niet bij de pakken neer te zitten. We willen ons blijven vernieuwen, we willen opvallen, Het Gerecht moet leven. Ook nu, we willen niet dat de mensen een leeg pand zien staan, daarom doen we er alles aan om ons te blijven innoveren.

Sinds afgelopen week kunnen de mensen ook weer bij ons afhalen. Daarnaast zijn we bezig met iets heel leuks, ik ga nog niet te veel verklappen. Wat ik wel kan zeggen dat het een menu is met een beleving.” Aldus Wilko.