Parels I De Leeuwtjes
Parels… Je vindt ze overal in de regio. Het is een gebouw of een plek met een rijke geschiedenis. Deze Parel heb je misschien wel al eens gezien halverwege de Axelsestraat in Terneuzen, aan het begin van de Leeuwenaan? Daar staan namelijk twee Leeuwtjes. Maar ken jij het verhaal van deze parel?
mapio.net
Het ontstaan
Wat veel mensen niet weten is dat op de kruising van de Leeuwenlaan en de Hendrikstraat vroeger een hofstede lag waar een grote boerderij stond. Deze boerderij is gebouwd in 1689 en was in die tijd vrij bekend. Koningin Victoria kwam namelijk onverwachts langs op bezoek. Dit zorgde voor heel wat commotie en bekendheid rond de boerderij. Zo’n bekende hofstede kon natuurlijk niet zonder oprijlaan, daarom werd in 1936 de oprijlaan aangelegd. Hier liepen de boeren met hun paarden of karren naar de boerderij. De Leeuwtjes zijn aan het begin van de oprijlaan geplaatst. Beide leeuwtjes hebben een wapenschild vast. De Leeuwenlaan en de bomen representeren de oprijlaan van vroeger. Helaas kwam er in 1938 een einde aan de boerderij. Toen Terneuzen groeide was het tijd voor stadsuitbreiding en de boerderij paste daar niet in. Gelukkig zijn de Leeuwtjes wel in stand gebleven en nog steeds te vinden aan het begin van de Leeuwenlaan.
De Leeuwtjes
De Leeuwtjes staan in het begin van de oprijlaan. Het Leeuwtje aan de linkerkant draag een mannelijk wapen en het Leeuwtje aan de rechterkant draagt een vrouwelijk wapen. Ze representeren de huwelijke verbintenis tussen twee families. Waar de Leeuwtjes vandaan komen is niet helemaal duidelijk, sommigen zeggen dat het afkomstig is van de poort van het Spaanse kasteel wat door Fransiscus de Aldano ingevallen werd in 1575, maar anderen zeggen dat het afkomstig zou zijn uit de periode 1650 en dus niet uit het Spaanse kasteel. Ook weet nog niemand welke twee families verbonden zijn in die tijd. Dat blijft een mysterie…
mapio.net mapio.net
En nu dan?
Toen de Axelsestraat in 1998 werd gereconstrueerd zijn de stenen leeuwtjes tijdelijk ergens anders opgeslagen. Voordat ze teruggeplaatst werden zijn ze eerst helemaal opgeknapt en opnieuw geschilderd. Nu zijn ze opgeknapt terug te vinden op de Axelsestraat!