• Vliegende Hollander by night

Parels I De Willibrordus Toren

Parels… Je vindt ze overal in de regio. Het is een gebouw of een plek met een rijke geschiedenis. Zo ook de Willibrordus Toren in Terneuzen. Deze toren is namelijk al meer dan 100 jaar oud! Benieuwd naar het verhaal achter deze toren? Blijf dan vooral lezen..

Back in time..

We gaan even terug naar 1844. Terneuzen had zo’n 100 inwoners was destijds grotendeels protestants en kreeg toen een eigen kerk, de Pastors kerk. De kerk was eigenlijk meer een schuur, maar omdat Terneuzen toen maar weinig inwoners had, was er voldoende ruimte. In 1849 werd er toch besloten om een kleine kerk te bouwen. Naast de protestantse gemeenschap, groeide de katholieke gemeenschap ook. Zij wilden ook een eigen kerk. Deze werd in 1915 gebouwd naast de kerk van de protestanten, en kreeg de naam ‘Willibrordus kerk’. De kerk werd gebouwd in neo-gotische stijl en stond in een soort Rooms Katholieke enclave in de binnenstad van Terneuzen. Daarnaast kwam er ook een katholieke jongens- en meisjesschool en een nonnenklooster bewoond door zuster Franciscanessen.

De jaren ’60

De kerken bleven jarenlang staan, ze hebben zelfs de twee Wereldoorlogen en de watersnoodramp overleefd! Maar helaas… toen in de jaren 60 het nieuwe sluizencomplex aangelegd werd, werd er veel water uit de grond getrokken. Hierdoor zakte de ondergrond van de kerken en kwamen ze in gevaar. Het was helaas niet mogelijk om de kerken te redden. In 1968 werd de Willibrordus kerk afgebroken en begin van de jaren ’80 helaas ook de Pastors kerk. De toren van de Willibrordus kerk bleef wel staan. De afgelopen jaren zijn ze druk bezig geweest met renoveren van de toren. Om de kerken niet te vergeten werden er in 2009 bomen op de plek van de kerken gepland. Deze zijn zo geplant dat ze de zuilen van de kerk weergeven.

Fun fact: aan de zijkant van de toren zit een meetlat om te laten zien hoe hoog het water tijdens de watersnoodramp in 1953 is gekomen. Dat paaltje staat in een van de laagst liggende wijken van Terneuzen.

De kerken staat er natuurlijk niet meer, alleen de toren en de bomen. Ze zijn al jaren bezig met het renoveren van de toren. Daarnaast staan links van de toren nu appartementen. Dit was vroeger het klooster waar de nonnen woonden. De kapel van het gebouw is wel in tact gebleven! Ook is in het parkje nog een beeld van Jezus te vinden, deze is ook overgebleven van het klooster.