• Vliegende Hollander by night

Parels I Fort Sint-Jan

Parels, je vindt ze overal in de regio. Elke parel heeft een geschiedenis waarvan jij het misschien nog niet weet. Wij vertellen de verhalen! Deze keer vertellen we het verhaal van Fort Sint-Jan, ook wel ‘de Ratte’ genoemd. Het fort is onderdeel van de Staats-Spaanse Fortenlinie.

Fort Sint-Jan

Het Fort Sint-Jan is een van de forten te vinden op de Spaanse Linies. Het fort ligt ten westen van Zuiddorpe en vormt de gemeenschap ‘De Ratte’, wat bestaat uit een samenkomst tussen zes wegen tussen Zuiddorpe en Westdorpe. Dit fort werd gebouwd in 1634 door de Spanjaarden. Het was onderdeel van de Linie van Communicatie tussen Hulst en Sas van Gent. Deze linie had in totaal 15 forten. De linie werd ten zuiden van Axel aangelegd en liep van Hulst naar Koewacht, Zuiddorpe, Westdorpe naar Sas van Gent.

In 1644 en 1645 werden Sas van Gent en Hulst overgenomen door de Staat, dit betekende dat alle forten van de Linie van Communicatie ook in handen zou komen van de Staat. Het fort bleef nog een tijdje in gebruik maar in 1664 werd het fort op non-actief gezet.

Tegenwoordig is het landschap waar het fort stond nog steeds te zien, dit is namelijk waar Eversdam, de Canisvlietweg, de Buitenpolder en de Sint-Janstraat kruisen. Dit noemen werd ook wel ‘De Ratte’ genoemd. Om dit vierkante gebied ligt een gracht en een boerderij. Wil jij hier nou graag een ommetje doen? Klik dan hier!