• Vliegende Hollander by night

Parels | Bankgebouw Nieuwstraat

Parels… je vindt zo overal in de regio. Gebouwen en plekken met een bijzonder verhaal. Zo ook het Museum Schooltijd in Terneuzen. Het museum is door een aantal enthousiastelingen in Terneuzen gestart. Je vindt er allerlei oude schoolmaterialen zoals leesplanken, rekenrekken en kleding uit die tijd. Maar voordat het Museum Schooltijd zich vestigde in het pand, was het een bankgebouw van ‘De Nationale bank’.

De Nationale Bank

In 1919 ontwierp architect H.F. Mertens voor de toenmalige Nationale Bankvereniging, dit  unieke bankgebouw in de stijl van de Amsterdamse School. Zowel het in- als exterieur bevat vele unieke expressionistische decoraties die kenmerkend zijn voor deze bouwstijl. De als hoekaccent bedoelde zadeldaktoren bevat ook de ingang, die leidt naar een kleine achthoekige hal met lichtkap voorzien van glas-in-lood decoraties. Dit bijzondere plafond wordt beschermd door een extra plafond.

Opmerkelijk zijn ook de vensters met hun oorspronkelijke roede-indelingen en doorlopende dorpels met opschriften in haut-reliëf, zoals ‘Beursorders’ en ‘Vreemd Geld’. Toen het gebouw een bank was, waren de ruimtes verdeeld in allemaal kleine kantoortjes. Met oog op een ander bestemmingsplan in de toekomst, is het pand zo ontworpen en gebouwd dat de ruimtes makkelijk groter gemaakt kunnen worden. Daarnaast bevindt zich in de kelder nog steeds de oorspronkelijke kluis en is het kantoor van de directeur nu omgetoverd tot klaslokaal. Vroeger woonde de directeur van de bank ook in het gebouw, deze ruimte fungeert nu o.a. als bibliotheek.

Museum Schooltijd

Lesstof verandert constant en er komen vaak nieuwe lesmethoden bij. Vooral vroeger gebeurde dit in rap tempo. Met de verouderde spullen moest natuurlijk iets gebeuren. Okke van der Maas besloot alle spullen te bewaren. Tijdens een kerstmarkt heeft de enthousiaste verzamelaar al zijn spullen uitgestald. Er kwamen ontzettend veel mensen op af en hij ontving veel leuke reacties. Steeds vaker kwamen mensen oude spullen naar hem te brengen. Door het grote succes besloot hij uit te breiden. Zo is hij in de Vissteeg het museum Schooltijd ontstaan begonnen. Door het grote succes was het tijd voor uitbreiding, zo is dus Museum Schooltijd ontstaan.

In het museum hebben ze een uitgebreide collectie aan leermiddelen en leerboeken. Van schoolbankjes tot leesplankjes tot letterdozen. Ze hebben het allemaal. Naast heel veel leerartikelen hebben ze ook een uitgebreide collectie aan schoolfoto’s van diverse scholen uit de regio. Deze foto’s komen van 1850 tot op heden. Wie weet zie je nog wel een bekende voorbijkomen.

Oude elementen

In het museum zijn nog oude onderdelen van de bank terug te zien. Als je bij binnenkomst omhoog kijkt zie je een prachtige glas-in-lood koepel waar je helemaal verstelt van staat. Dit is voor het museum ook echt pronkstuk. Daarnaast hebben ze het loket en de balie ook in tact gehouden. Toen de bank gebouwd werd zijn er veel kantoortjes geplaatst. Deze muren hebben ze we kunnen halen waardoor het nu één grote ruimte is waar allerlei verschillende schoolartikelen tentoon staan. Het oude kantoor van de directeur hebben ze omgebouwd tot klaslokaal.