• Vliegende Hollander by night

Kees Harreman verzorgt gracieus geluid bij jubilerend Porgy & Bess

Porgy & Bess loopt voor hem als een rode draad door zijn leven. Als tiener en jonge twintiger kwam geluidsman Kees Harreman al bij het cultuurpodium kijken en luisteren naar concerten. Inmiddels draagt Kees sinds 1994 zorg voor een goed geluid, waar hij veel voldoening voor zichzelf uit haalt.

“Het mooist is als ik waardering krijg van de muzikanten én het publiek, dat ik dank krijg voor het goede geluid en muzikanten aangeven dat ze hopen snel weer terug te mogen komen.”

En daar doet Kees het voor. De ‘cultuurtempel’ kwam voor hem persoonlijk in beeld toen hij zelf klaar was met zijn muzikale carrière en hij met zijn zoon, die er met zijn bluesband optrad, weer met Porgy & Bess in contact kwam. “Een wereld van herkenning ging open”, vertelt Kees. “Maya Lemmen bleek er onder andere nog te werken. Nu als manager, omdat eigenaar Frank Koulen in 1985 was overleden.”

Het balletje ging rollen en spoedig trad Kees aan als geluidsman om Hans Zuiderbaan bij zijn concerten te ondersteunen. “Een collega-geluidsman stopte er mee en omdat ik bij de band van mijn zoon wel eens het geluid regelde toen hij moest optreden in verschillende café’s, reageerde ik op die vraag. Sindsdien ben ik via Hans in de leer gegaan om een betere geluidsman te worden. Ik heb in de loop der jaren amateurs en professionals voorzien van geluid, zodat bezoekers optimaal kunnen genieten van de concerten.”

 

VersterkingPorgy & Bess-2_Kees Harreman

In zijn eentje kon Kees het echter niet af. Met een frequentie van gemiddeld drie tot vier optredens per week, was een tweede man nodig. Piet van de Wege kwam het team versterken. “Tot vier jaar geleden hebben Piet en ik al die jaren de techniek gedaan voor diverse gezelschappen. Door lichamelijk klachten die ik kreeg, kwamen daar later nog twee mensen bij. Momenteel verzorgen we met zijn vieren het licht en geluid tijdens de optredens.”

Gedurende zijn carrière bij Porgy & Bes is de mixtafel nu aan zijn derde en de lichtinstallatie aan zijn tweede exemplaar toe. “Tussen de optredens door vindt onderhoud plaats. Er gaat altijd wel iets kapot. Of er raakt iets versleten, waardoor nieuwe kabels moeten worden getrokken. Zo’n twaalf jaar geleden kwam Rolf Smit, afkomstig van de NOS, ons team versterken. Hij, Piet en ik hebben toen met zijn drieën de hele geluidsinstallatie afgekoppeld en helemaal opnieuw aangelegd en een nieuwe versterkerkast gezet en aangesloten. Sinds die tijd hebben we nauwelijks nog storingen in het geluidssysteem.”

 

Volle 100%

Volgens de doorgewinterde geluidsman is de kracht van Porgy & Bess de volle 100 procent inzet van iedereen. “Iedereen -bestuur, personeel en vrijwilligers- doet er alles aan om deze cultuurtempel, bekend en gekend in binnen- en buitenland, in stand te houden. Voor nu en in de toekomst. Dat doen we niet voor niets al 60 jaar. Er is in deze omgeving geen cultuurtempel te vinden die dit mijns inziens kan evenaren. Zeker als je kijkt wie hier in de afgelopen 60 jaar al heeft opgetreden, van Astrid Gilberto en Toots Tielemans tot Paladins en noem maar op. Maar ook de amateurs krijgen bij ons de gelegenheid het podium te betreden. Ook voor hen zetten wij ons volledig in.”

Als vrPorgy & Bess-1_Kees Harremanijwilligers uit de hechte club mensen binnen Porgy & Bess na jaren stoppen of overlijden, gaat dat Kees aan zijn hart. “Mijn ultieme wens is dat deze cultuurtempel tot in lengte van jaren mag doorgaan, met het enthousiasme en de élan waar wij nu ook nog mee werken. En ik hoop dat jongeren het van ons willen voortzetten in de toekomst. Ik feliciteer allen met het 60-jarig jubileum en hoop dat we tijdens deze feestmaand weer een mooie reeks optredens mogen verzorgen, mét optimaal geluid voor ieders oren.”

 

 

 

Fotocredits: Eddy Westveer (Kees Harreman) & Kees Harreman (zwart-wit)