• Vliegende Hollander by night

Bij Porgy & Bess draait het om de liefde er iets moois van te maken

Porgy & Bess is al jaren een begrip in zijn leven. Niet geheel toevallig, want de ouders van Pascal Meijer wonen achter Porgy & Bess. “Als de achterdeur van Porgy openstond, hoorde ik de meest spannende muziek. Ook waren er een aantal toneelvoorstellingen waar ik als kind bij ben geweest”, zegt Pascal, die binnen het cultuurhuis zorgdraagt voor de facilitaire zaken: de zaal, horeca en vrijwilligers.

“Toen ik 15 jaar oud was, wilde ik op stap”, vertelt Pascal verder. Mijn ouders vonden dat niet zo’n goed idee. Mijn moeder heeft toen, buiten mijn medeweten om, met Maja geregeld dat ik in Porgy & Bess kon helpen. Ik was dan toch op ‘stap’ en Maja kon een oogje in het zeil houden. Maja en Hanna zijn dus als een tweede moeder voor mij en Porgy & Bess voelt als thuiskomen.”

Die thuiskomst dateert uit 1995. “Als 15-jarige mocht ik de glazen ophalen tijdens het Jazz-festival. Later werd ik ook mede-organisator van Jazz-a-Delic. Dat was vanaf 2005.”

Mooiste dingen

De kracht van Porgy & Bess schuilt er volgens Pascal in dat alles kan en mag. “Zo ontstaan de mooiste dingen, zoals een Jazz-a-Delic en een springplank voor nieuwe bands. Jazz-a-Delic is een mooi voorbeeld. Een vriend van mij wilde een dance-feestje organiseren in Terneuzen. We reden vaak naar Antwerpen en Amsterdam voor de mooiste clubs, maar waarom kan dat niet in Terneuzen, vroegen we ons af.”

“Porgy & Bess gaf ons dat podium. Het moest natuurlijk wel met jazz of muzikanten te maken hebben. Vandaar de naam. Het idee was dat er DJ’s draaiden en muzikanten live meespeelden met de dance-muziek. Een nieuw concept was geboren en het succes was daar. Porgy & Bess  was een aantal keer tot de nok toe gevuld. Daar hebben we kunnen leren en spelen, om uit te groeien naar een festival op het Stadhuisplein in Terneuzen met zo’n 2500 bezoekers. Dat was nooit gebeurd als Porgy & Bess ons niet een kans gaf.”

Een andere kracht is dat Porgy & Bess louter op vrijwilligers draait, meent Pascal. “Er zijn mensen voor de bar en voor de kassa, maar natuurlijk ook voor het programma en de publiciteit. Iedereen draagt zijn steentje bij. Ieder op zijn eigen manier. Het gaat niet om het individu, maar om Porgy& Bess. Dat maakt Porgy & Bess zo mooi. De liefde om er iets moois van te maken.”

“Als het op het podium past en als het met cultuur te maken heeft, moet het in Porgy & Bess mogelijk zijn. Dat maakt het zo divers. Alle muziekstromingen komen voorbij, voor jong en oud. Van klassiek tot house. Een cultuurpodium voor iedereen.”

Zijn persoonlijke moment was de eerste uitverkochte Jazz-a-Delic. “Een rij voor de deur. Iedereen wilde erbij zijn. ’s Middags vroegen we ons nog af of we het tussengordijn nog dicht moesten doen, want zo druk zal het toch niet worden. Dáchten we”, glimlacht Pascal. “”Dat is ook wat ik graag wil: elk weekend een uitverkocht huis. En als het aan mij ligt, wordt Porgy & Bess zeker honderd jaar.”