‘Porgy & Bess maakte van Terneuzen een echte culturele beleving’
Hij kwam er 25 jaar geleden als bezoeker en werd meteen getriggerd door de sfeer in Porgy & Bess. “Toen Porgy & Bess werd opgericht, was het dé tijd van de jazz. Helaas is dat nu voor de huidige generatie bijna verleden tijd. Niet verwonderlijk dat dit culturele podium daardoor een enorme trekker was. En het was vrij uniek voor Terneuzen, dé centrumplaats van Zeeuws-Vlaanderen”, blikt Jos van der Boom terug.
Porgy & Bess trok allerlei artiesten naar zich toe, weet Jos zich nog goed te herinneren. “Er waren hele goede jazz-avonden. Dat maakte van Terneuzen een echte culturele beleving. Oprichter Frank Koulen was bovendien de eerste neger in Terneuzen, wat in die tijd best bijzonder was. ‘De Neger’, zoals hij ook werd genoemd, was in zijn persoon bijna een bezienswaardigheid.”
Niet voor niets bracht Frank Koulen dan ook de gedachte van New Orléans over op de stad Terneuzen, meent Jos. “Dat had Frank goed gezien. Zelf speelde hij ook een instrument en deed mee met zijn trompet.” Tijdens de toen populaire Braderie introduceerde Frank de ‘New Orleans Streetparade’ als eerste in Nederland.
Zelf kwam Jos via zijn werk destijds met Porgy & Bess in contact. Samen met een collega logeerde hij een aantal dagen in een hotel in Terneuzen en ’s avonds bezochten ze het jazzhuis. “Zeeuws-Vlaanderen maakte wel indruk op mij. Het was alsof je je half in België bevond, een aparte streek vond ik het. Als 11-jarig jongetje was ik er al eerder geweest. Bij de Visafslag in Breskens ging ik toen twee weken mee met een garnalenvisser en zijn zoontje. In de monding van de Westerschelde kwamen bij eb de eilandjes droog te vallen, waar zeehonden op lagen. Prachtig.”
Op de doordeweekse avonden dat Jos en zijn collega in Porgy & Bess kwamen, werden toen nog vinylplaten gedraaid. “Het was echt een aparte plek, zeker om van buitenaf als relatieve buitenstaander in dit provincieplaatsje te komen. Bijzonder om er met zijn achtergrond een jazzclub op te richten. Dat had hij goed gezien. Dat het een succes is gebleken, is na 60 jaar wel duidelijk. Een ware mijlpaal. En een mooie aanvulling op Terneuzen als plaats voor de binnenscheepvaart en coasters. De stad vervult een relatief belangrijke rol als kanaal van Antwerpen via Vlissingen naar open zee.”