• Vliegende Hollander by night

Ride for the Roses: fietsen, drinken, smeren en een recordopbrengst

De organisatie van de Ride for the Roses kan terugkijken op een bijzonder geslaagd weekend. De hoge temperaturen maakten de tocht voor veel deelnemers zwaarder dan normaal, maar er viel nauwelijks een onvertogen woord. Aan de start kon iedereen gratis water en zonnebrandcrème ophalen, aan het eind van een enerverend weekend bleek bijna 300.000 euro te zijn opgehaald.

Na de Kids Ride van zaterdag, stroomde het Stadhuisplein zondagochtend al vroeg vol. Veel bedrijventeams, van onder meer Dow, Zorgsaam, Trinseo en ICL, gingen om 9.35 uur van start voor 80 of 120 kilometer. Kort daarvoor hadden ze naar het nummer ‘The Rose’ – origineel van Bette Midler – geluisterd, dat op het podium live werd gezongen. Let goed op elkaar, drink voldoende, goed smeren, kreeg iedereen vervolgens als boodschap mee, nadat Commissaris van de Koning Han Polman, burgemeester Erik van Merrienboer en Jack Begijn, voorzitter van het comité in Zeeuws-Vlaanderen, gezamenlijk het startschot hadden gegeven.

Nadat de ruim duizend deelnemers aan de langste afstanden vertrokken waren, werd het Stadhuisplein snel weer gevuld door de mensen die 25 of 50 kilometer gingen fietsen. De startnummers werden opgehaald in het stadhuis, er werd voor vertrek gedronken, gesmeerd en gepraat. Het gezamenlijke doel: geld inzamelen voor KWF, om nog meer onderzoek naar kanker te kunnen doen.

Meteen alle ruimte
Onder de deelnemers was ook Claudia de Breij. De cabaretière, presentatrice, zangeres, radio-dj en schrijfster reed de 50 kilometer, ook om geld op te halen voor haar stichting ‘Mag ik dan bij jou’. Ze was onder de indruk van de Ride for the Roses, vertelde ze na afloop op het podium. “Ik kende de Ride for the Roses alleen van naam, maar het was echt heel tof. In Utrecht moet ik moeite doen om lekker te fietsen, maar hier rijd je Terneuzen uit en je hebt meteen alle ruimte.” De Breij genoot van alle verhalen en kreeg voor haar stichting bijna 15.000 euro mee.

In totaal werd met de Ride for the Roses het recordbedrag van 297.730 euro opgehaald. Het zorgde voor een euforisch gevoel bij de organisatie, die er mede dankzij de vele vrijwilligers weer een meer dan geslaagd weekend van maakte. Ja, het was snikheet maar daar was snel en goed op geanticipeerd. Er was ruimte voor emoties, de saamhorigheid was zoals altijd groot en onderweg én na afloop was aan gezelligheid geen gebrek. Voor wie er nog aan twijfelde: de Ride for the Roses is een blijvertje!