• Vliegende Hollander by night

Ride-voorzitter Jack Begijn: “Iedereen heeft zijn eigen verhaal”

Met de Kidsride gaat zaterdag ook in Terneuzen de Ride for the Roses van start. Zondag kan er gekozen worden uit vier afstanden, te weten 15, 50, 80 en 120 kilometer. De start is op het Stadhuisplein, de deelnemers finishen op de Markt in Terneuzen. “Iedereen heeft zijn eigen verhaal, maar iedereen deelt hetzelfde gevoel”, zegt Jack Begijn, voorzitter van het organiserend comité in Zeeuws-Vlaanderen.

Voorafgaand aan het Ride-weekend laat hij merken enorm enthousiast te zijn. “Doordat de start dit jaar op het Stadhuisplein is, hoeven de terrassen op de Markt niet te worden afgebroken. Daardoor kunnen de terrassen op de Markt openblijven en kunnen horecaeigenaren meegenieten van het evenement en het heerlijke weer. Na de rit ontvangen wij hier cheques voor het KWF. Er is muziek door dweilbands en er komt een dj. Zoals je hoort ben ik enorm enthousiast!”

Dit jaar is voor Jack anders dan andere jaren, want er is een geheel nieuw bestuur. “Ik ben een tijdje het enige bestuurslid geweest, alle andere bestuursleden zijn er door diverse redenen mee gestopt. Het bestuur van de Ride for the Roses Zeeuws-Vlaanderen moest dus helemaal opnieuw worden opgebouwd. Dat is gelukt. Op dit moment zijn er zes bestuursleden en hebben we daarnaast veertien comitéleden.”

“Door de Ride for the Roses is er heel veel verbondenheid en saamhorigheid, dat zul je zondag ook zien tijdens de fietstochten.”

Zo’n 150 vrijwilligers leiden de DELTA Ride for the Roses dit jaar in goede banen. “Zij voeren uit wat het comité heeft voorbereid. Het zoeken van vrijwilligers is makkelijker voor een evenement als de Ride for the Roses dan voor bijvoorbeeld een voetbalclub. Dit komt denk ik omdat het doel van de Ride for the Roses de vrijwilligers heel erg aanspreekt. Dat merk je ook bij de deelnemers zelf. Door de Ride for the Roses is er heel veel verbondenheid en saamhorigheid, dat zul je zondag ook zien tijdens de fietstochten. Bij de start wordt het nummer ‘The Rose’ gezongen van Bette Midler. Tijdens dit nummer zie je dat renners en toeschouwers echt emotioneel worden en bij elkaar in de armen vallen. Iedereen kent wel iemand die aan de verschrikkelijke ziekte is overleden. Iedereen heeft zijn eigen verhaal, maar iedereen deelt hetzelfde gevoel.”

Jack Begijn, voorzitter van het comité Zeeuws-Vlaanderen.

Aan het begin van het jaar liep het nog niet heel hard met de inschrijvingen. “Dit kwam voornamelijk door het slechte weer, denk ik. Toen de weersverwachtingen wat beter werden steeg het aantal inschrijvingen met soms wel honderden per dag. Bij de Kids Ride verwacht ik dat er nu zo’n 100 deelnemers zijn. Bij de 25, 50, 80 en 120 kilometer hebben we ruim 1000 deelnemers per afstand. In totaal zitten we dus op zo’n 4500 deelnemers.” Dat zijn er minder dan vorig jaar. Daar staat tegenover dat het sponsorgeld wel is toegenomen. “Het aantal sponsoren en donaties van dit jaar is wel gestegen. Mensen zijn dus een stuk vrijgeviger geworden.”

Cheque overhandigd

Jack Begijn heeft gezien dat dit jaar veel meer groepen zijn aangemeld. “Naast de gebruikelijke bedrijventeams zijn er ook vriendenteams. Die teams bestaan uit mensen die elkaar opzoeken om voor mensen te fietsen die kanker hebben of hier helaas aan zijn komen te overlijden. Deze teams laten zich sponseren en dit geld wordt bij binnenkomst in de vorm van een cheque overhandigd aan het bestuur.”

“Het aantal sponsoren en donaties van dit jaar is wel gestegen. Mensen zijn dus een stuk vrijgeviger geworden.”

Dit is overigens niet de enige manier waarop geld wordt ingezameld voor het KWF. “Mensen hebben ook op andere manieren geld ingezameld, door bijvoorbeeld wafels te bakken en te verkopen.” Dit jaar is ook Claudia de Breij te gast. De cabaretière, presentatrice, zangeres, radio-dj en schrijfster zal de 50 kilometer meefietsen. Een gedeelte van de opbrengst gaat ook naar haar eigen stichting ‘Mag ik dan bij jou.’

Omdat het dit weekend erg warm is, heeft het bestuur maatregelen getroffen. “Alle deelnemers hebben een e-mail ontvangen waarin staat dat ze goed voorbereid naar het Stadhuisplein moeten komen”, legt Jack Begijn uit. “Verder is er bij de tussenstops genoeg te drinken, kun je je flesje bijvullen en is er vers fruit verkrijgbaar. Bij de start op het Stadhuisplein worden er tubetjes zonnebrandcrème uitgedeeld en bij aankomst op de Markt zijn er overal flesjes water te verkrijgen. Ook zijn er repen en koeken voor de deelnemers, zodat iedereen genoeg energie heeft.”

Daarnaast wordt ook verwacht dat de deelnemers zelf goed voorbereid zijn. “Zorg ervoor dat je je ingesmeerd hebt, dat je water bij hebt, een zonnebril, etcetera.” Jack Begijn hoopt vooral dat de verbondenheid ook dit jaar weer groot is. “Iedereen moet echt het gevoel hebben van ‘hier doen we het voor’. Ik hoop en verwacht echt een heel mooie editie.”