• Rode lopers, open terrassen en een demonstratie op de markt Veel ondernemers hebben het momenteel erg zwaar, en voor velen kan het niet langer zo doorgaan. Daarom is er op 2 maart een landelijke demonstratie georganiseerd; in verschillende plaatsen lagen de rode lopers uit en gingen de terrassen ‘open’, zo ook in Terneuzen. Voorzitter van Ondernemersvereniging Bizzy in Terneuzen, Martijn van Battum stond hierbij aan het roer. Alle lokale winkels hebben deze ochtend de rode loper voor hun deur uitgerold en de horeca heeft zijn terrassen ‘opengegooid’.
  • Vliegende Hollander by night

Rode lopers, open terrassen en een demonstratie op de markt

Veel ondernemers hebben het momenteel erg zwaar en voor velen kan het niet langer zo doorgaan. Daarom is er op 2 maart een landelijke demonstratie georganiseerd; in verschillende plaatsen lagen de rode lopers uit en gingen de terrassen ‘open’, zo ook in Terneuzen. Voorzitter van Ondernemersvereniging Bizzy in Terneuzen, Martijn van Battum nam hierin het voortouw. Alle winkels in de binnenstad hebben deze ochtend de rode loper voor hun deur uitgerold en de horeca heeft de terrassen ‘opengegooid’. Om 12 uur verzamelden de ondernemers uit de binnenstad zich op de markt in Terneuzen, waar Martijn van Battum, wethouder Jack Begijn en burgemeester Jan Lonink de ondernemers een hart onder de riem staken. Zij gaven een mooie speech om de ondernemers te steunen. Wij waren erbij om te luisteren naar de burgemeester en vroegen natuurlijk aan de ondernemers waarom zo’n dag als vandaag nu zo belangrijk is.

“Als burgemeester van Terneuzen en voorzitter van Veiligheidsregio Zeeland is dit laatste jaar niet gegaan zoals ik gedacht had. Wij hebben de afgelopen tijd veel samengezeten om te praten over wat er gaande is, maar sinds vorige week begon het echt te borrelen. De onrust die jullie beschrijven als ondernemers kennen we natuurlijk. We horen elke dag die verhalen, niet alleen uit de kranten en media, maar ook van jullie zelf. We beseffen ons dat veel sectoren er heel beroerd voor staan. Voor veel van jullie staat het water al lang niet meer tot aan de lippen, maar al ver daarboven. Dat beseffen we ons heel erg, we hebben daar forse gesprekken over!” Aldus burgemeester Jan Lonink.

Ook wethouder van Gemeente Terneuzen Jack Begijn stak de ondernemers een hart onder de riem: “Hier zo op de markt staan doet wel iets met me. We willen natuurlijk graag hier op de markt zijn met open terrassen en veel gezelligheid, maar helaas is dat nog niet mogelijk. Wij hebben contact met verschillende organisaties, we bespreken zaken die leven in onze gemeenschap en kijken of we op een lokaal niveau tegemoet kunnen komen. Wij willen ervoor zorgen dat we niet alleen nu, maar ook straks voor jullie klaar staan, wanneer bijvoorbeeld de terrassen weer opengaan. We willen verschillende zaken zo makkelijk mogelijk maken en zorgen dat alles goed geregeld is, bijvoorbeeld als het gaat om vergunningen en dat er uitstel van betalingen mogelijk is indien dat nodig is. Zo willen we klaar staan voor de ondernemers wanneer de tijd daar is.”

Naast deze speeches van de burgemeester en wethouder van gemeente Terneuzen spraken wij ook nog verschillende lokale ondernemers. Eén van deze ondernemers is Marieke van Dikoi: “Het is belangrijk dat wij weer open kunnen, niet alleen voor ons als ondernemer, maar ook juist omdat wij al bewezen hebben dat wij veilig open kunnen. We houden rekening met de maatregelen en het aantal mensen dat binnen mag. Tijdens de eerste lockdown was het ook mogelijk om veilig te winkelen, dat hebben we toch laten zien, dus waarom nu niet?”

Christine Wijffels van Juwelier Wijffels had een prachtige rode loper voor haar winkel liggen en was ook samen met het team van Wijffels te vinden op de markt. “Het is belangrijk dat we aandacht vragen zodat de winkels snel weer open kunnen gaan. Wat ook van groot belang is, is dat we allemaal gezamenlijk weer open kunnen, dat brengt namelijk mensen naar de stad. Als je in Terneuzen bent, kom je hier niet voor maar één winkel. Daarom zou het fijn zijn dat wij als winkelstraat weer allemaal onze deuren mogen openen om zo het plaatje weer compleet te maken. Horeca heeft winkels nodig en winkels hebben de horeca nodig.”

Ook Marco en Corry de Groot van Good Vibes Terneuzen hopen snel weer open te gaan, hun terras staat in ieder geval klaar! “Wat ik zelf hoop hiermee te bereiken is om dat stukje vrijheid terug te geven aan ondernemers. Landelijk zie je dat er veel frustratie is, door dat stukje vrijheid weer terug te geven, zullen die frustraties ook weer afnemen. Wij zijn geopend in 2019 en moesten al snel weer terug dicht. Momenteel zijn we nu al een jaar dicht, ons potje is leeg! Veel ondernemers weten wat veilig is en wat niet veilig is. Het is belangrijk dat de overheid ze een beetje eigen verantwoording geeft, niet alleen de ondernemers, maar ook de inwoners zelf moeten die verantwoording nemen.”

Jack en Jolanda van Balen, eigenaren van Het Gerecht, waren natuurlijk ook bij de demonstratie. Bijna het hele team was aanwezig om zijn of haar steun te betuigen. “Voor ons is nu de maat vol. Zonder sterke onderbouwing nemen ze je werk en inkomen af. Het is juist nu van groot belang dat we hier aandacht voor vragen. Je ziet dat in de grote steden veel mensen overal en nergens gaan zitten. Het is juist beter dat dan iedereen op de terrassen zit. Op deze manier kan je de contactmomenten veel beter bijhouden. Daarnaast kunnen veel horecazaken het prima voor elkaar krijgen om met zo min mogelijk risico te werk te gaan. De opkomst van vandaag vinden we ook heel mooi om te zien. Dat zo veel mensen de ondernemers steunen doet toch iets met je. Echter geeft het ook een dubbel gevoel om je collega te zien; ze zitten in hetzelfde schuitje als jij.”

Na afloop spraken wij Martijn van Battum over de opkomst van de georganiseerde demonstratie: “Wij zijn zeer tevreden met de opkomst. Je zag iedereen mooi verdeeld staan over de markt, op anderhalve meter ongeveer. Dus daar zijn we hartstikke blij mee. Ook hebben we veel mooie woorden van de burgermeester en de wethouder gekregen. Ik ben blij dat er zoveel mensen zijn gekomen, dat geeft ook aan hoe erg het leeft. Ik snap ook dat er nu geen toezeggingen gegeven kunnen worden, maar we kunnen wel aandacht vragen, dat is de enige manier!