• Vliegende Hollander by night

Start viering 75 jaar vrijheid

Bijgewerkt op 30-08-2019

31 augustus is een bijzondere dag voor Terneuzen en Nederland. Vanaf deze dag vieren we een jaar lang dat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd. De kick-off van dit lustrumjaar zal plaatsvinden in Terneuzen.
Er worden allerlei grootse en feestelijke activiteiten op het land, in de lucht en op het water georganiseerd op de kades + het centrum (klik HIER voor het hele programma). Ook wordt tijdens deze viering stil gestaan bij de bevrijding van Zuid-Nederland en de Slag om de Schelde.

Wij hebben voor jou alle informatie rondom de start van de viering 75 jaar vrijheid verzameld:
+ Geschiedenis
+ Hoog bezoek
+ Live op NOS
+ Activiteiten
+ Bereikbaarheid

_____________________________________________________________________

Geschiedenis
Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog vond in het Noorden van België en Zuidwesten van Nederland één van de zwaarste veldslagen plaats. De ‘Slag om de Schelde’ was een enorm grote militaire operatie in 1944 die 85 dagen duurde.
Britse, Canadese en Poolse militairen kregen de opdracht om de Westerschelde te veroveren op de Duitse bezetters. De Westerschelde was de toegangsweg naar de haven van Antwerpen. Deze havens waren voor de geallieerden van cruciaal belang voor de toevoer van materiaal en troepen.
Op 4 november eindigde de Slag om de Schelde en eind november kwam het eerste geallieerde schip veilig aan in de haven van Antwerpen. Zeeland lag in puin, en er brak een lange tijd van wederopbouw aan.

Hoog Bezoek
Er worden bij de viering niet alleen veel binnen- en buitenlandse bezoekers verwacht, maar ook hoog bezoek! Zo hebben Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bevestigd 31 augustus in Terneuzen te zijn. Ook minister-president Mark Rutte zal die dag aanwezig zijn. Vanuit België hebben Koning Philip en Koningin Mathilde toegezegd erbij te zijn. Zelfs de Amerikaanse president Trump heeft een uitnodiging ontvangen vanuit Nederland. Hij heeft echter bekend gemaakt niet aanwezig te kunnen zijn bij de herdenking.

Live uitzending NOS
De zender NOS gaat tussen 14:30 en 16:00 uur live uitzenden vanuit Terneuzen. Dus mocht je niet naar Terneuzen kunnen komen, kijk dan vooral live mee naar dit bijzondere spektakel!

_____________________________________________________________________

ACTIVITEITEN
Het programma bestaat uit verschillende onderdelen (vrijheidsplein, vrijheidsboulevard en vrijheidshuis), verspreid over diverse locaties en momenten op de dag. 

programma:
START: 11.00 uur. 
Opening door Koning Willem-Alexander rond 15.30 uur

Vloot en vlieg parade
Kom zeker kijken naar het spektakel op het water en in de lucht! Ga op de Scheldeboulevard staan en kijk je ogen uit tijdens een optocht van (historische) marineschepen op de Schelde en (historische) vliegtuigen in de lucht.

VRIJHEIDSBOULEVARD
De Scheldeboulevard zal worden omgetoverd in een heuse Vrijheidsboulevard. Hier zullen ongeveer 80 zeecontainers staan die ruimte bieden voor tentoonstellingen, verhalen en optredens. Bezoekers worden aan de hand van een tijdlijn van gebeurtenissen door de expositie in zeecontainers geleid. 

VRIJHEIDSPLEIN
Het Vrijheidsplein is het kloppend hart op 31 augustus. De hele dag kun je genieten van een muziekprogramma op het podium.

 • Dans
  Zo’n 150 dansers, afkomstig van 9 verschillende Zeeuwse dansscholen, dansen op het festivalterrein aan de Scheldeboulevard mee in een choreografie van Marjon van Grunsven.
 • Sla je Slag om de Schelde
  Bureau Citymarketing zal aanwezig zijn met een leuk spelelement deze dag.
 • Muziek
  Er zullen veel muzikanten en zangers optreden geven.
  Programma:

11.00 -11.30 uur JP & Lonneke de Klerk
11.30 -11.40 uur DanZee
11.40 -12.10 uur The Norwegian Naval Forces’ Band
12.15 -12.35 uur Lavinia Meijer
13.05 -13.50 uur Maan
14.50 -15.10 uur Isabel Provoost
15.30 -16.00 uur Officiële opening 75 jaar vrijheid
16.00 -16.45 uur Roel van Velzen
17.15 -18.00 uur Ben Caplan
18.30 -20.00 uur Slotband en afsluiter met Frank van der Lende en AAF

____________________________________________________________________________

VRIJHEIDSHUIS
Bioscoop CineCity is voor de gelegenheid omgedoopt tot Vrijheidshuis. De hele dag door zijn er voorstellingen, films en (boek)presentaties.

1.Kidscollege van Diewertje Blok
Wie kent ze niet? Presentatrice Dieuwertje Blok! Ze is al jarenlang het vertrouwde gezicht voor televisiekijkend Nederland. Van Sinterklaasjournaal tot De Wereld Draait Door.

Vrijheid lijkt in onze tijd vanzelfsprekend, maar Dieuwertje Blok weet door haar familiegeschiedenis dat dit niet altijd een gegeven is. Haar oma was Joods. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren haar grootouders gedwongen om onder te duiken. Haar moeder was toen nog een kind.
In een speciaal kindercollege zal ze haar visie op vrijheid delen aan de hand van haar eigen levensverhaal.

Dit speciale kidscollege zal plaatsvinden in CineCity Terneuzen en is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Tickets bestel je HIER

Tijd: 14.00-14.30 uur
Locatie: zaal 2

2. Theatervoorstelling Oorlogsgeheimen
Oorlogsgeheimen is een intieme theatervoorstelling die kinderen, jong volwassenen en ouderen verbindt en bij het publiek een enorme indruk achterlaat. De productie zal in Zeeland maximaal 10 keer te zien zijn. In ieder geval twee voorstellingen tijdens het nationaal startmoment 75 jaar vrijheid op 31 augustus in Terneuzen.

De voorstelling
Het is 1943. Het Zuid-Limburgse dorp waar de elfjarige Tuur woont, is bezet door de Duitsers. Tuur en zijn buurmeisje Maartje vinden dit in het begin wel spannend. Langzaam maar zeker komen de kinderen erachter dat de bezetters in staat zijn tot de ergste dingen. 
Het is een vreemde tijd vol geheimen zoals de Engelse piloot die op zolder verstopt zit. En kunnen zij hun eigen meester vertrouwen of juist niet? Op een dag vertelt Maartje aan Tuur dat zij zelf ook een groot en gevaarlijk geheim heeft. En dan wordt alles anders. Tien jaar later denkt Tuur nog vaak terug aan de oorlog. Aan zijn buurmeisje Maartje. En dat grote geheim.

Let op, het aantal aanmeldingen per voorstelling is beperkt dus wees er vroeg bij.  Reserveer tijdig!!
Tijd: 13.45-14.45 uur en 16.15-17.15 uur 
Locatie: zaal 2

Aanmelden voor het optreden van 13:45 uur kan HIER
Aanmelden voor het optreden van 16:15 uur kan HIER

3. Documentaire: About Freedom
De Nederlander Jaap Rus ontmoet de Syriër Hussam Eesa aan de keukentafel. Zij herkennen in elkaars ogen en in elkaars verhalen de ervaringen die zij ieder in andere tijden en andere plekken op de wereld opdeden. Verhalen over angst, moed en vriendschap. Beiden kwamen in verzet tegen een regime van onderdrukking. Jaap spioneerde voor het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim 75 jaar geleden. Hussam was actief in een illegaal netwerk van burgerjournalisten in Raqqa, Syrië van 2012 tot 2015. In 2015 vluchtte hij naar Europa. Hussam: “Je kiest zelf of je vrij wilt zijn of passief wilt blijven. Het is aan jou.”

Tijd: 11.30-12.00 uur
Locatie: zaal 2

4. Film: Against all odds
De Canadese infanterie in De Slag om de Schelde: een film van Cliff Chadderton (1919-2013). Hij was in 1944 commandant van een eenheid van de Royal Winnipeg Rifles die deel uitmaakte van het 3e Canadese leger. Bij de Slag om het Leopoldkanaal verloor hij zijn rechteronderbeen. Na de oorlog was hij werkzaam voor de organisatie War Amputations waarvoor hij in 1987 deze film maakte.

In de film gaat hij terug naar plaatsen waar de Canadezen in oktober/november 1944 vochten voor het vrijmaken van de Scheldemonding. Zij werden geconfronteerd met Duitse troepen die zowel in aantal als in gevechtskracht veel sterker waren dan verwacht.

Tijd: 16.15-17.30 uur
Locatie: zaal 2

5. Boekverkoopkraampjes
Van 11.00 tot 17.00 uur zijn diverse boeken over de Tweede Wereldoorlog en de Slag om de Schelde verkrijgbaar in het CineCafé. Ook de auteurs zullen aanwezig zijn om te signeren en in gesprek te gaan. 

______________________________________________________________________________

EXTRA ACTIVITEITEN @ BINNENSTAD

Winkels
Bijna alle winkels zijn open (normale openingstijden). Ondernemers in de binnenstad hebben hun best gedaan om hun winkel extra leuk te versieren.

Horeca
Diverse horecaondernemers in de binnenstad hebben een speciaal vrijheidsmenu zoals Culineuze in Oud-Terneuzen.

______________________________________________________________________________

BEREIKBAARHEID

ROUTE
Zaterdag 31 augustus is de Westerscheldetunnel tolvrij

vanuit Goes/ Middelburg uit de tunnel doorrijden over de Tunnelweg, via de Sluiskiltunnel en vervolgens de afslag Terneuzen nemen. Dringend advies: neem vanuit de tunnel niet de eerste afslag naar Terneuzen. Het sluizencomplex waarop je dan normaal belandt, is 31 augustus het grootste deel van de dag afgesloten voor autoverkeer.

FIETSEN
Woon je in het centrum? Dan kom je het beste te voet of met de fiets.
Extra bewaakte fietsenstallingen:

 • Nabij restaurant Foodjutters (Scheldeboulevard 5, Terneuzen)
 • Op de parkeerplaats tegenover Scheldekade 5 t/m 18
 • In de overdekte fietsenstalling aan de Herengracht (sluit om 20.30 uur)
 • Nabij de nieuwste rotonde aan Binnenvaartweg-Buitenhaven

De fietsenstallingen worden bewaakt tot 20.30 uur.

PARKEREN MET DE AUTO
Bezoekers die met de auto komen, kunnen gratis parkeren op grote parkings aan de rand van de stad Terneuzen. Vanaf deze parkings rijden pendelbussen naar de evenementlocatie. Deze bussen rijden vanaf 10.30 uur heen en weer. De laatste bussen rijden tussen 20.00 en 20.30 uur terug naar de parkings.

 • Parking Skidome (adres: Zeelandlaan 3, Terneuzen)
 • Parking aan de Techniekstraat in Terneuzen

De parkings zijn gemakkelijk te bereiken, volg borden ‘P+R’.

Voor mindervaliden zijn parkeerplaatsen gereserveerd op de (bovengrondse) parking bij het stadhuis. Op vertoon van een gehandicaptenparkeerkaart worden mindervaliden doorgelaten door de verkeersregelaars bij de afslag Scheldeboulevard aan de grote rotonde bij De Veste.

Het parkeerterrein bij stadhuis is gereserveerd voor (inter)nationale pers.
De Parkeergarage theaterplein en Oostkolk zijn gesloten.
Parkeerterreinen bij de Schuttershofweg tot aan de Gamma zijn wel open.

PENDELBUSSEN
Vanaf de parkeerterreinen rijden pendelbussen tot circa 20.30 uur.

MET DE TREIN
Stap uit op station Goes en neem Lijn 20. Stap uit bij de tijdelijke bushalte Rosegracht in Terneuzen. Kijk op 9292.nl voor de vertrek- en aankomsttijden.