• Vliegende Hollander by night

Op de koffie bij.. Speeltuin Oranjekwartier

In 1985 vond een buurtvereniging dat er een plek moest komen waar kinderen lekker konden spelen. Wat begon met een aantal speeltoestellen groeide uit tot de grootste speeltuin in Zeeuws-Vlaanderen ‘Het Oranjekwartier’. Een fanatieke stichting, die bestaat uit zo’n 80 vrijwilligers, zet zich al jaren in om de speeltuin draaiende te houden. Helaas ontkwam ook het Oranjekwartier niet aan de gevolgen van het coronavirus. We gingen langs om bij te kletsen met voorzitter Ronald Roelands.

“Mijn vader was al vanaf het begin betrokken bij de oprichting van de speeltuin. Dus het is er bij mij een beetje met de paplepel ingegoten dat ik later ook actief zou zijn voor de stichting. In de afgelopen jaren hebben we vaker een aantal dipjes gehad en bijna failliet geweest. Dit is tevens ook onze kracht en redding geweest, omdat we door deze ervaringen buffers zijn gaan opbouwen. We hebben potjes waarmee we de meeste tegenslagen kunnen opvangen. Dit was natuurlijk ook enorm hard nodig tijdens corona. We houden altijd rekening met eventuele tegenslagen, maar zo’n grote tegenslag als corona hadden we natuurlijk niet ingecalculeerd. In 2019 hebben we enorm veel geïnvesteerd, dus onze potjes waren ver leeg. Gelukkig hadden we nog een noodfonds waarmee we de klap redelijk op hebben kunnen vangen.


Ik vrees wel dat het ongeveer twee jaar gaat uren voordat we weer op ons normale inkomenspatroon zitten en onze potjes weer zijn aangevuld. We hebben veel verlies geleden door corona en op sommige punten lopen we achter op onderhoud door geldgebrek. We zullen de komende tijd flink moeten bezuinigen op een aantal zaken en keuzes maken in wat we het hardst nodig hebben op dat moment. We schaften bijvoorbeeld om de vijf jaar een nieuwe grasmaaier aan, maar dat kan denk ik voorlopig niet. Ook kunnen we het ons niet veroorloven om met een strippenkaart en korting te werken.

Het was een chaotisch jaar vol tegenslagen. Je kunt je voorstellen dat als we normaal gesproken 35.000 bezoekers per jaar hadden, we het afgelopen jaar door sluiting en de beperkingen behoorlijk wat inkomsten misliepen. We liepen ook de inkomsten van de verhuur van onze zaal (het Leeuwenkwartier) mis. Deze werden verhuurd aan bijvoorbeeld aan Groei & Bloei, of voor een fotocursus en meditatie trainingen. Er konden dit jaar ook geen grote activiteiten plaatsvinden zoals onze rommelmarkt en koningsdag. Gelukkig kwamen er gedurende het jaar versoepelingen, en konden we steeds meer mensen toelaten. Het was vaak wel onduidelijke welke regels er voor een speeltuin golden. Ik heb denk ik in een jaar 12 protocollen geschreven, en moest elke keer alle vrijwilligers op de hoogte houden.

Ik hoop dat we de komende tijd weer veel bezoekers mogen verwelkomen en dat we snel van alle regels af zijn. Het is zo’n ontzettend fijne plek om te zijn en voor te mogen werken. Het is oprecht de leukste hobby die je kan hebben. In een speeltuin is iedereen vrolijk. Kinderen kunnen spelen en ouders kunnen even rusten. Dat is natuurlijk allemaal niet mogelijk zonder onze vrijwilligers. Het is echt een ontzettend leuke club vrijwilligers. Iedereen heeft er plezier in. We maken eigenlijk onze kinderdroom waar!’.