• Vliegende Hollander by night

Stagiaires uit Spanje maken kennis met Yara

Voor onze nieuwe rubriek “Op stagebezoek bij” zijn wij op zoek gegaan naar bijzondere verhalen van stagiair(e)s bij bedrijven in onze regio. Veel studenten kiezen tegenwoordig bewust voor een stage in het buitenland. We trappen af met het verhaal van de twee Spaanse stagiairs Miguel Angels Medina Sanchez (32) en Jorge Tellez Perez (24) die aan het werk zijn bij Yara Sluiskil.

Miguel en Jorge volgen beide een andere studie en daarmee ook een andere richting binnen het bedrijf. Waar Miguel met zijn studie Industrial Robotic zich vooral richt op de tekeningen van fabrieksonderdelen werkt Jorge op de afdeling onderhoud om zo zijn papieren te halen voor Mecatronica Industrial. Voor beide is het de eerste keer dat zij in het buitenland aan het werk zijn gegaan. 

Miguel is enthousiast over zijn stage. Naast ontzettend leuk werk vind ik het ook heerlijk om op pad te gaan in Terneuzen. “Hier kan je heel goed en veilig fietsen. Ik pak regelmatig de fiets naar het werk, maar vind het ook fijn om na werktijd over het sluizencomplex te gaan of op de fiets de boodschappen te doen. Mijn favoriete plek om de dag af te sluiten is bij het Vijverhof tussen de ganzen aan het water met zicht op de fontein.” Al snel voelde Miguel zich thuis bij Yara. Veel leuke collega’s die hem open ontvangen en graag kennis met hem delen, waardoor hij meer leert dan bij zijn vorige stages in Spanje. “Ik voelde mij gelijk welkom in Nederland, want iedereen is een stuk toegankelijker dan waar ik vandaan kom”. Thuis missen doet hij momenteel niet nu zijn vriendin ook deze kant op gekomen is. “We bezoeken regelmatig leuke plekken die ik als tips ontvang van mijn collega’s. Heb zodoende al heel wat mooie dagen kunnen doorbrengen in bijvoorbeeld Hulst en Axel of juist langs de kust met de warme dagen. Dat is gelukkig nog niks vergeleken met zijn woonplaats Reus, vlakbij Barcelona. “Daar lopen de temperaturen momenteel wel op tot 35 graden, dus ik ben wel iets gewend.”Hoewel Miquel nog geen concrete plannen heeft voor de toekomst, aangezien hij zijn studie nog niet heeft afgerond, zou hij het wel leuk vinden om uiteindelijk terug te keren naar Nederland. 

Voor Jorge ligt dat iets anders. Hij mist zijn thuis stiekem toch wel en dan met name zijn vrienden, familie en honden. Dat ligt niet aan het werk, want dat vindt hij hartstikke leuk. “Ik heb gekozen voor Yara, omdat het een groot Internationaal bedrijf is waar de begeleiding en voorzieningen erg goed geregeld zijn. Jorge werd meteen goed opgenomen in het team van Yara, al doet hij ook veel met zijn Spaanse studiegenoten. “We zijn al naar Amsterdam, Brugge, Vlissingen, Middelburg en Gent gegaan. In Gent kon ik rotsklimmen, wat ik ontzettend tof vond. Er is ook genoeg te doen in Terneuzen, zoals laatst de Havendagen. Jorge zegt lachend: “De Nederlandstalige nummers konden we natuurlijk niet verstaan, maar we hebben zeker een goede sfeer ervaren en een gezellige avond gehad.”

Na het werk zoekt Jorge zijn ontspanning vooral in de sportschool en in de weekenden in de regio. Het is een mooie omgeving en wie weet kom ik in de toekomst nog eens terug, al is het voor een vakantie!