Staycation: Musea
Wat te doen tijdens een thuisvakantie als je die het liefst op een bounty-eiland onder de palmbomen doorbrengt? Dat is de vraag die veel mensen bezighoudt. Maar om een vakantie gevoel te creëren, hoef je helemaal niet ver te reizen! Dat kan ook gewoon lekker in eigen regio. Dus hoe maak je er thuis een echte vakantie van? We tippen je in DE ULTIEME TERNEUZENSE STAYCATION GIDS. Een blogreeks met een aantal leuke plekken en activiteiten, zodat jij dit jaar ook de perfecte vakantie in eigen regio kunt plannen.
Deze week: MUSEA
Struinen door het British Museum in Londen of uren in de rij voor het Louvre in Parijs zit er dit jaar waarschijnlijk niet in. Gelukkig zijn we in eigen regio ook voorzien van interessante en kindvriendelijke musea! We zetten ze even op een rijtje:
Schoolmuseum museum
Het Schoolmuseum ‘Schooltijd’ in Terneuzen is gevestigd in een prachtig rijksmonument uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Gebouwd in de stijl van de Amsterdamse school. Binnen vind je een uitgebreide collectie schoolspullen en maak je kennis met het schoolleven van een eeuw geleden.
Kinderen kunnen aan de hand van een puzzeltocht kennis maken met een grote verscheidenheid aan oude leermiddelen, zoals wandplaten van aardrijkskunde, geschiedenis en de natuur. Je vindt er ook kroontjespennen, inktpotten, inktflessen, leien, griffels, griffeldozen, pokkenbriefjes (van 1870) en prachtige prentenboeken. En weet je wat een breukappeltje, fröbeldoos, klepper, bikkel of ezel is? En laat maar eens zien of je nog kunt rekenen met een telraam. Kortom, een heel leuk pittoresk museum voor jong en oud.
Openingstijden:
Mei t/m september: Wo-do-vrij-za 13.30-17.00 uur
Oktober t/m april: Wo en za 13.30 – 17.00 uur
Adres: Nieuwstraat 2-4, Terneuzen
Toegangsprijzen: klik HIER

Industrieel museum
Het Industrieel Museum in Sas van Gent vertelt over 100 jaar industrie, hoe de industrie zich door de jaren heen heeft ontwikkeld en wat dit heeft betekend voor Zeeland. Het museum is gevestigd in de voormalige suikerloods van de eerste Coöperatieve Suikerfabriek. Indrukwekkende machines staan tentoongesteld en de historie komt tot leven. De blikvanger van het museum is een oude stoom gedreven luchtcompressor. Je kunt er ook het gehele proces van het maken van suiker volgen. Voor kinderen is het één grote interactieve belevenis. Zo kunnen ze in het ‘do-lab’ en met een 3D-pen en de ‘doe-doos’ op een speelse wijze kennismaken met de industrie.
Openingstijden:
Woensdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur
Vanaf 1 juli: woensdag t/m zondag van 12.30 – 17:00 uur
Adres: Westkade 114, Sas van Gent
Toegangsprijzen: klik HIER

Het Warenhuis
Een bezoek aan Museum Het Warenhuis is een unieke ervaring voor het hele gezin! De geschiedenis van de streek, met als één van de hoogtepunten de collectie streekdracht, wordt op een bijzondere en interactieve wijze tentoongesteld. Het museum laat jong en oud vroegere tijden beleven. Kinderen kunnen aan de hand van Wannes en Wantje een speurtocht doen of met het Ipad-spel het museum ontdekken. De bijzondere architectuur en de gerestaureerde unieke muur- en plafondschilderingen in het gebouw geven een extra dimensie aan het museum en haar collectie. Een bezoek aan de watertoren van Axel en de nog in werking zijnde oude molen behoort ook tot de mogelijkheden.
Openingstijden:
Dinsdag t/m vrijdag van 12.30 – 17.00 uur
Zaterdag van 11.00 – 17.00 uur
Adres: Markt 2, 4571 BG Axel
Toegangsprijzen: klik HIER

Portaal van Vlaanderen
Dit Haveninformatiecentrum ligt op een steenworp afstand van het dynamische sluizencomplex van Terneuzen. In het informatiecentrum leer je alles over de Zeeuwse havens, scheepvaart, het sluizencomplex en natuurlijk alles over de aanleg van de Nieuwe Sluis. Daarnaast kun je je aanmelden voor een rondleiding over het sluizencomplex, een havenrondvaart of een maritieme wandeling door Terneuzen.
Bij de rondleiding over het sluizencomplex neem je, onder leiding van een deskundige gids, een kijkje achter de schermen. Je ontdekt o.a. de werking van de zeebrug in de 18 meter diepe burgkelder en bezoekt verschillende uitkijkpunten die een prachtig uitzicht bieden op de bouw van de Nieuwe Sluis. Bij de havenrondvaart vaar je op het kanaal en ervaar je de bedrijvigheid op het water van dichtbij. Tijdens de maritieme wandeling maak je een rondrit in een treintje en leer je alles over de maritieme geschiedenis van Terneuzen. Dit wil je niet missen toch?
Openingstijden: klik HIER voor actuele openingstijden
Adres: Beneluxweg 101, Terneuzen
Toegangsprijzen: klik HIER voor de actuele tarieven

Witte’s Museum voor Fotografie en Radio
Dit knusse museum staat in het teken van de historie en technologische ontwikkeling van foto- en radiotoestellen. Jan en Maarten Witte stellen hier hun privé-verzameling van meer dan 1500 foto- en 800 radiotoestellen ten toon. Bewonder bijvoorbeeld fototoestellen uit 1860 en buizenradio`s uit 1920. Door het persoonlijke karakter is dit museum erg geschikt voor liefhebbers, maar absoluut ook een aanrader om te bezoeken met (klein)kinderen. Bezoek na afloop ook het “praethuus” voor een lekkere bak koffie en een gezellige babbel!
Openingstijden:
April t/m oktober: vrijdag en zaterdag van 13.30 – 17.00 uur.
Adres: Bastionstraat 45, Axel
Toegangsprijzen: klik HIER

Museum t’Vlasschuurken
In dit museum in Koewacht worden met authentieke werktuigen en authentieke machines uit 1850-1960 de traditionele handmatige vlasbewerking gedemonstreerd. Het dorp was het centrum van de vlascultuur en had een aantal vlasfabrieken. Logisch dat een eigen vlasmuseum niet kon uitblijven! Tijdens de rondleiding wordt je ondergedompeld in de wereld van de vlasteelt van vroeger en nu. Sluit je bezoek af in de gezellige tearoom en struin even door het linnenwinkeltje ‘Maison du Lin’.
Openingstijden: Van 1 mei t/m 1 oktober wekelijks op vrijdag en op de laatste zaterdag van de maand te bezoeken van 10.00 – 17.00 uur
Adres: Eikenlaan 45, Koewacht
Toegangsprijzen: klik HIER

Schelpenmuseum Zaamslag
De onderwaterwereld ontdekken zonder nat te worden? Bewonder dan in dit bijzondere kleine huiskamermuseum het levenswerk van de 92-jarige Gerrit de Zeeuw. Meer dan tachtig jaar lang verzamelde hij schelpen van over heel de wereld. Een deel hiervan ligt tentoongesteld in grote vitrines en ladenkasten. De Zeeuw weet van elke schelp in zijn museum de herkomst, het jaartal wanneer de schelp gevonden is en de Latijnse benaming.
Naast de duizenden schelpen, vind je er ook een verzameling zeedieren, zoals een opgezette kogelvis, een groot zeepaard, een griffelzee-egel en prachtige koralen. Ook zijn verzameling gesteenten, fossielen, mineralen en bodemvondsten liggen er uitgestald.
Openingstijden:
Vrijdag: 13.00 – 17.00 uur en 18.00 – 21.00 uur
Zaterdag: 9.00 – 12.00 uur en 13.00 – 17.00 uur
Adres: Plein 3, Zaamslag
Toegangsprijzen: Gratis

Museum Sluiskil
Een bezoek aan dit museum is een unieke ervaring voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Sluiskil. Het verleden van dit kanaaldorp wordt er op een bijzondere manier gepresenteerd. Bij binnenkomst waan je je door de enorme foto’s even terug in de tijd van vóór de kanaalverbreding. Ook bewonder je er een tentoonstelling van oude klassenfoto’s, de fossielencollectie van paleontoloog Marvin Overbeeke en de bijzondere brandweercollectie van Gerben Dijkstra. Daarnaast wordt er elk half jaar een ander thema belicht
Openingstijden: Elke eerste en derde zaterdag van de maand van 13.30 – 17.00 uur.
Adres: Vogelschorstraat 7, Sluiskil
Toegangsprijzen: klik HIER

Museum Oud Westdorpe
Dit museum bestaat al sinds 1964 en is tegenwoordig gevestigd in ‘de Kirke’. Hier bewonder je de uitgebreide bodemvondsten collectie die door Dhr. Johan Thomas zijn opgegraven en geconserveerd. De gevonden objecten dateren voornamelijk van voor de grote overstromingen die de regio gekend heeft. Je vind er ook een mooi overzicht van de kerkelijke geschiedenis en een paar historische topstukken zoals een aardewerk madonna beeldje uit 1300 en een gerestaureerde preekstoel van voor 1796. Daarnaast kun je ook in de rijke geschiedenis van Westdorpe duiken, van de diverse tot een mooi overzicht van historische objecten van de vele verenigingen en van de voormalige gemeente Westdorpe.
Openingstijden: Elke eerste zaterdag van de maand van 14.00 – 17.00 uur.
Adres: Graafjansdijk A190, Westdorpe
Toegangsprijzen: GRATIS
