• Vliegende Hollander by night

Stilstaan bij de verschrikkelijke Watersnoodramp

1 februari. Het is een datum die voor altijd verbonden zal blijven aan de Watersnoodramp van 1953. Vandaag precies 70 jaar geleden voltrok zich de grootste natuurramp op Nederlands grondgebied en werd onder meer Zeeland zwaar getroffen.

De verhalen van toen worden doorverteld en levendig gehouden. De watersnoodramp ging ook aan de gemeente Terneuzen niet ongemerkt voorbij. Het lage deel van de stad liep onder water en de schade aan huizen en inboedel was vrij groot. De dijken van de Nieuw Neuzenpolder, de Serlippenspolder en de Nieuw Othenepolder braken door.

Het volgende getij werd met zorg afgewacht, omdat werd gevreesd dat de binnendijken het zouden begeven. Met man en macht werd er gewerkt om die dijken te versterken. Op bovenstaande foto worden zandzakken gevuld en daarna over het Essenbruggetje aangedragen. Op de achtergrond zijn de huizen van de Koedijk zichtbaar. Het Essenbruggetje en het daarop aansluitende Essendijkje lagen ongeveer op de plaats waar in Terneuzen nu de Koninginnelaan ligt.

Vertelmiddag in Biervliet

In Biervliet vindt vanmiddag vanaf 14.00 uur een vertelmiddag plaats. In het dorpshuis vertelt Rinus Willemsen over de nieuwe zeedijk die de Braakman vlak voor de Ramp afsloot van de Westerschelde. De PZC publiceerde er onder meer dit verhaal over. De regionale krant maakte ook een indrukwekkende podcast over de Watersnoodramp van 1953. Die is hier te beluisteren.

Aanstaande zaterdag 4 februari vindt in de Grote Kerk in Terneuzen een herdenking plaats. Aan de zangavond, die om 19.30 uur begint, werken Gemengde Zangvereniging ‘Met Hart en Stem’ en Christelijk Mannenkoor Zeeuws-Vlaanderen mee. Meer informatie is te vinden op grotekerkterneuzen.nl

(foto’s Terneuzenstad.com)