• Vliegende Hollander by night

Studio Blique 85 jaar!

Hoera, Studio Blique is 85 jaar! Eigenaren Martijn en Frederike van Battum werden in juni verrast door vrienden, familie, wethouder Begijn en burgemeester Merrienboer om hen te feliciteren met dit bijzondere jubileum. Een zaak die al zó lang in Terneuzen gevestigd is, moet natuurlijk gevierd worden.

Even terug in de tijd..

85 jaar geleden richtten de grootouders van Martijn ‘Bliek Mode’ op. Een damesmode winkel waar je ook stoffen en huishoudelijke producten kon kopen. Nadat zijn ouders opa en oma Bliek opvolgden, was het lange tijd onduidelijk of Martijn ook zijn ouders zou opvolgen. Hij wilde eigenlijk zijn jongensdroom bij de politie uit laten komen. Deze droom werd even geparkeerd, toen bleek dat ook hij het ondernemersbloed geërfd had. In 1997 opende hij ‘Martijn’s Mode café’ in de Noordstraat (huidige Dikoi). Deze kledingwinkel was gericht op jongeren.

In 2000 neemt hij toch het stokje over en komt aan het roer te staan bij Bliek Mode. Het jaar daarna stopt hij met Martijn’s Mode Café en integreert het assortiment in de huidige winkel “Bliek Mode is sindsdien een echte family store voor dames, heren én kinderen. Sinds de overname hebben we ook meer ingezet op filialisering. Zo hebben we bijvoorbeeld het pand van de buurman Van der Meer overgenomen en openden we, naast een filiaal in Goes, nog een filiaal in Middelburg.

Liefde op het eerste gezicht

Martijn en zijn vader vonden het belangrijk dat de zaak altijd mee ging met de tijd op het gebied van automatisering. Bij een seminar over een nieuw computersysteem loopt hij Frederike tegen het lijf. “Ik wilde het systeem kopen, alleen wel met haar erbij”, grapt Martijn. De vonk sloeg direct over. Frederike verhuist van Breda naar Terneuzen, ze trouwen en krijgen twee kinderen. In 2009 stapt Frederike in de winkel en ze besluiten om afscheid te nemen van het verleden door de naam te veranderen in Studio Blique. Frederike: “De verhuizing van Breda naar Terneuzen is me ontzettend goed bevallen, natuurlijk denk je even Terwatte…  Maar ik merkte dat mensen open en vriendelijk zijn, ik voelde me snel thuis. Er gebeurt veel en je wordt overal bij betrokken. Het is een kleine stad en een hechte gemeenschap, dus eigenlijk net als toen ik in Breda woonde”.

Ondernemen in Terneuzen

“Het ondernemerschap is wel veranderd de afgelopen jaren”, aldus Martijn. “We proberen continue vernieuwend bezig te zijn. Zo richten wij ons vanaf het begin al enkel op de winkel, niet op het hele online gebeuren. Persoonlijke service en aandacht zijn onze kracht. Die twee speerpunten vinden wij enorm belangrijk. Naast het ondernemerschap is de stad zelf ook veel veranderd. Ik denk dat Terneuzen nog grote stappen kan maken. We hebben mensen nodig die lef hebben en durven. Voor mensen die al jaren dromen van een eigen onderneming, is nu de kans. Laat je niet afschrikken door bijvoorbeeld huurprijzen.. er is zoveel mogelijk, meer dan mensen denken. Terneuzen is een stad met een veel aanloop, voorzieningen en veel kwalitatief goede evenementen. Maar we moeten er wel voor zorgen dat met z’n allen opstaan en lef tonen om er wat van te maken”.