• Vliegende Hollander by night

TC Animo is klaar voor de toekomst

Het is een mooi zicht, op de eerste avond van een nieuwe week. Op grote delen van het sportpark van TC Animo is het pikkedonker, waardoor de twee fel verlichte padelbanen aan de rechterkant van het park er meteen uitspringen. Ernaast, nog een klein beetje verlicht, zijn enkele machines zichtbaar, want er worden momenteel nog twee nieuwe padelbanen aangelegd. “We hebben alle grote investeringen straks wel achter de rug”, zegt Michel van Leuven.

Michel van Leuven, voorzitter van TC Animo

De directeur van Nouvall Engineering Services heeft zelf ook padelles deze avond, maar maakt daarvoor even tijd vrij om te vertellen over de ontwikkelingen bij TC Animo. “We zijn de afgelopen jaren qua ledental enorm gegroeid”, legt Van Leuven uit. “Om de eerste padelbanen aan te leggen hadden we berekend dat we zo’n 30 nieuwe leden nodig zouden hebben. Het zijn er 200 geworden… Daardoor konden we de twee extra padelbanen goed gebruiken, want veel leden konden tot nu toe moeilijk een baan vastleggen.”

Deze avond wordt op padelbaan 1 vier uur lang les gegeven, van 18.00 tot 22.00 uur. Baan 2 is tegelijkertijd constant bezet met fanatieke beoefenaars van de razend populaire sport. Van Leuven: “Bij de KNLTB (de tennisbond) maken ze prognoses, mede aan de hand van de landelijke ontwikkelingen op het gebied van padel. Uit die prognoses bleek dat in de stad Terneuzen zes padelbanen zouden passen. In het oude Philips-gebouw liggen er twee, al zijn die nog niet geopend. Wij hebben er straks vier. Met 200 padellende leden was twee banen te weinig.”

Waar voorheen de tennisbanen 8 en 9 lagen, liggen straks dus vier padelbanen. Met het centre court erbij heeft de club nog de beschikking over acht tennisbanen. Tennisbaan 7, die pal naast de padelbanen ligt, wordt momenteel volledig gerenoveerd. Deze week wordt ook gestart met het renoveren van de kleedkamers. “We hebben straks alle grote investeringen achter de rug”, vertelt Michel, die begin 2020 Frank van de Vrede opvolgde als voorzitter. “Vlak voor de coronapandemie uitbrak, ben ik dus begonnen. Het zijn bijzondere jaren geweest.”

Het bestuur van TC Animo kent met zeven mensen een sterke bezetting. Van Leuven: “Wij hebben er extra mensen bijgekregen. Daardoor is het voor iedereen binnen het bestuur behapbaar. Als er eens iemand stopt, is het ook makkelijk overdraagbaar. We hebben verschillende commissies, daarbinnen is iemand verantwoordelijk. Je moet die mensen ook een bepaalde vrijheid geven. Als voorzitter moet je vertrouwen hebben in mensen en zaken los kunnen laten. Je kunt niet alles controleren. Als mensen niet geremd worden, kunnen ze ergens hun ei in kwijt.”

Naast het bestuur is er ook een evenementencommissie en is de technische commissie nieuw leven ingeblazen. “Dat is de verbinding tussen de tennisschool, padelschool en de toernooien. Dat loopt goed”, weet de voorzitter. TC Animo is inmiddels de grootste vereniging binnen de grenzen van de gemeente Terneuzen. “Toen ik begon als voorzitter zaten we rond de 500 leden. Nu zijn het er ruim 700. In de coronatijd hebben we er zo’n 40 tennissende leden bijgekregen. De aanleg van de padelbanen zorgde ervoor dat er zo’n 200 padellende leden bij zijn gekomen. En je hebt natuurlijk ook een groep die tennist en padel speelt.”

Na een enorme groeispurt komen er nu nog steeds geregeld nieuwe leden bij. “Met de aanleg van de extra padelbanen verwachten we de komende jaren nog wel nieuwe padellers te kunnen verwelkomen. Daarnaast hopen we dat veel mensen blijven tennissen of ermee beginnen. Tijdens ons Vliegende Hollander Toernooi, dat van 29 juli tot en met 6 augustus plaatsvindt, kan getennist en gepadeld worden. We willen de twee sporten hier op een zo goed mogelijke manier combineren. Van 25 maart tot en met 2 april organiseren we overigens het Laveto Padeltoernooi. Dat zat heel snel vol, ik sta zelf op de wachtlijst.”

Michel van Leuven stelde in 2018 tijdens het Vliegende Hollander Toernooi aan toenmalige bestuursleden een vraag over sponsoring. “Ik zag dat baan 1 geen sponsor had. Ik vroeg ze waarom dat was. Vervolgens kreeg ik de vraag of ik die baan misschien wilde sponsoren en of ik als bestuurslid op zoek zou willen gaan naar nieuwe sponsors. Daarna hebben we met Nouvall onze naam aan het Vliegende Hollander Toernooi verbonden. Nadat Frank van de Vrede had aangegeven te willen stoppen, kreeg ik de vraag of ik voorzitter wilde worden. Dat kwam toen nog te vroeg, vond ik. Maar anderhalf jaar later heb ik alsnog ja gezegd.”

De voorzittershamer is nu bijna 4 jaar in zijn bezit. “Voor mij is een periode van 5, 6 jaar lang genoeg, denk ik. Sommige mensen blijven 10 jaar of langer voorzitter van een club, ik vind zo’n periode te lang. In de komende jaren wil ik het stokje wel overdragen. Als dit sportpark er dan mooi bij ligt, met acht tennisbanen, vier padelbanen, gerenoveerde kleedkamers en een mooi clubhuis, dan is het aan anderen om de volgende stappen te zetten. Ik blijf dan gewoon vrijwilliger bij Animo, alleen zien ze me hier dan waarschijnlijk iets minder.”

TC Animo
Vliegende Vaart 8
4537 DH Terneuzen