150 jaar spoorlijn

Op 26 augustus 1871 arriveerde de eerste trein van de spoorwegverbinding Mechelen – Terneuzen op het station in Terneuzen. Vorig jaar was dat 150 jaar geleden, een herdenkingsjaar waar in een groot aantal plaatsen langs de oude spoorlijn activiteiten werden georganiseerd. Het herdenkingsjaar sluit af met een tentoonstelling in de Bibliotheek in Terneuzen.

Terneuzen, het kopstation van de spoorlijn
De lijn is ongeveer 61 kilometer lang en begon aan het station van Hombeek bij Mechelen. Boudewijn Verstraeten, secretaris van de Heemkundige Vereniging Terneuzen over de spoorlijn: “Terneuzen was het kopstation van de spoorwegverbinding Mechelen – Terneuzen. Aan het einde van het traject werden de locomotieven op een speciaal draaiplateau gekeerd, dat plateau werd deels met de hand bediend.”

Op het draaiplateau werden de locomotieven handmatig 180 graden gedraaid.
Foto: Heemkundige Vereniging Terneuzen

Pleziertrein ‘het Terneuzeke’
“Er reed doordeweeks voornamelijk goederenverkeer over het spoor. Alleen op zondag vertrok een pleziertrein uit Mechelen: ‘het Terneuzeke’. Zelfs vanuit Brussel kwamen passagiers met de trein naar Terneuzen om snel naar de Westerschelde of de Noordzee te reizen. Ze kwamen om krabben te vangen aan de Zeedijk of voor een dagje naar de ‘overkant’.”

De spoorlijn heeft een belangrijke economische bijdrage aan de ontwikkeling van Terneuzen geleverd. De spoorweg en de haven waren een goede combinatie voor handel en scheepvaart. Steenkolen voor de cokesfabriek, papierhout, ijzerertsen, macadam en landbouwproducten waaronder erwten, aardappelen, stro en suikerbieten zijn voorbeelden van voorname handelsgoederen. Speciaal voor het transport van suikerbieten werd een tramlijn tot aan de suikerfabrieken in Sas van Gent aangelegd.

150 jaar spoorlijn Mechelen – Terneuzen
Benieuwd hoe het er in die 150 jaar op en rond de spoorlijn aan toe ging en waarom het spoor niet meer in gebruik is? Bezoek dan de tentoonstelling 150 jaar spoorlijn Terneuzen – Mechelen. De expositie is ingericht door de Heemkundige Vereniging Terneuzen. Oude foto’s en beelden, een oude wissel en spoorwegpetten van vroeger laten je de oude spoortijd herleven. Je kunt de expositie tot en met zaterdag 10 september 2022 tijdens openingstijden bezichtigen in de Bibliotheek van Terneuzen. De toegang is gratis.

Tip! Wil je weten waar de spoorlijn vroeger lag? Je kunt het traject per fiets afleggen! De speciale fietsroute 150 jaar Mechelen – Terneuzen kun je hier bekijken.