• Vliegende Hollander by night

“Terneuzen was mijn homebase” – Thunderdome godfather Francois

De nieuwe Nederlandse docu over het oudste merk uit de Nederlandse house-scene  “Thunderdome Never Dies” ging in november 2019 in première in Utrecht. Met 7 uitverkochte zalen bewees deze scene nog lang niet dood te zijn. Godfather of Thunderdome, Francois Maas, haalde een exlclusieve viewing van de film naar zijn geboortestad: Terneuzen.

House was een bevlieging dachten ze in die tijd

Terneuzen was je homebase – Hier in Terneuzen begon het allemaal ja. Je had toen overal het geijkte voor bepaalde groepen. De Kalasjnikov voor punk, de Snugly voor rock, En je had de iepie’s. We waren met onze housescene een beetje de outlaw’s in de stad. Ik begon samen met mijn vader met het organiseren van feestjes. House was een bevlieging dachten ze in die tijd, dus we werden niet echt serieus genomen. Samen met mijn vrienden Eus, Bas en Chani breidden we steeds een beetje uit naar andere locaties. Maar met de Bundy’s en The Mixx werd onze footprint steeds groter in Zeeuws-Vlaanderen. Aan de overkant was Reza op dezelfde manier actief. Hij organiseert nu de grote feesten zoals Summer festival en Thank Goes it’s friday onder de naam Festive events.

De kennis die ID&T heeft opgedaan in de jaren ‘90 is de basis voor alles wat we nu kennen uit de dance scene.

Je bent toen betrokken geraakt bij ID&T – We gingen vaak vanuit Zeeland naar grote feesten. Daar regelde ik dan de busreis voor. Door contact te maken met ID&T kon ik rechtstreeks kaarten kopen. Er was veel vraag naar, zo kwam ik steeds dieper in het web. Op een gegeven moment deed ik de coördinatie van alle bussen naar grote feesten. Ik heb ook ‘Hardcore holiday’s’ gedaan. Ik haalde de vakantiegangers op van het vliegveld in Spanje. Tijdens die weken bouw je relaties op met veel mensen. Dit is mijn 20e jaar bij ID&T.

Het merk Thunderdome is in 2012 gestopt, het was klaar – Thunderdome feesten waren de eerste feesten van ID&T. In de jaren ’90 was de hardcore scene met Thunderdome echt ontploft. De kennis die ID&T heeft opgedaan in de jaren ‘90 is de basis voor alles wat we nu kennen uit de dance scene. Feesten als Sensation, Trance Energy, Mysteryland zijn voortgekomen uit die basis. De dancescene veranderde ID&T groeide maar het ging minder goed met het merk Thunderdome. In 2012 is besloten te stoppen met het merk. We deden het laatse jaar nog een Europese tour door Italië, Zwitserland, Duisland, België, etc. Daarna gingen we “Go out with a bang”, nog 1 keer een groot feest met 22.000 man in de Amsterdam RAI. Dat moest het dan zijn.

De scene leeft nog altijd, het is cult

Maar het ging toch door – Ja, in 2012 deden we het laatst event met het team maar het merk was niet dood. Vanaf toen heb ik het alleen gedragen. Toen zag ik allerlei mensen die kleding gingen produceren of er ontstonden toch feestjes met het gebruik van het logo. Dan kan je maar beter je merk beschermen en in eigen hand nemen, om in plaats dat mensen misbruiken gaan maken van het merk. In 2014 deed ik een pop up store in Amsterdam bij Mary Go Wild, en ik deed erna jaarlijks nog een ‘die hard day’ voor de échte fans. Gewoon kleinschalig maar je merkte dat het nog steeds meer leefde. De scene leeft nog altijd, het is nu ook een cult merk geworden. Dit echt voor jong en oud! Er lopen 1900 mensen rond met een tattoo van ‘the wizard’… Dit is de scene waar iedereen onderdeel van is. Er is zoveel liefde, dát is het merk.

De Thunderdome historie en de hardcore scene wordt in beeld gebracht in deze film – Iedereen denkt dat het ónze film is. Maar het is gemaakt door documentairemaakster Vera Holland samen met haar vriend Ted Alkemade en zijn broer en cameraman Bob Alkemade. Ze pitchte haar idee in de zomer van 2017 op de dansvloer van een feestje. Ze hebben er twee jaar aan gewerkt. Ik ben wel nauw betrokken geweest, ze hebben. Er iets moois van gemaakt. Als je deze subcultuur beter wilt leren kennen dan moet je de film gewoon zien. De première was geweldig. Maar liefst 7 volle zalen. Wie had dat gedacht?

Thuiskomen – De film naar Terneuzen halen voelt als thuiskomen. Ik doe het ook voor mijn familie hier. Het is mooi maar voelt ook dubbel. Ik ben met mijn pa alles begonnen, maar hij is vorig jaar overleden. Toch is hij erbij. En ik voelde mij verlicht om dit te doen voor hem. Ik kom regelmatig naar huis en maak tijd voor mijn familie hier. Ik werk dedicated voor Thunderdome, ik ben het gezicht. Maar mijn instelling is ‘go with the flow.’ Ik ben hier nog niet klaar mee.