• Vliegende Hollander by night

Toekomst van de binnenstad

Het toekomstplan: over een kleine tien jaar ziet het centrum van Terneuzen er heel anders uit. Een aantal bijzondere veranderingen lichten we toe:

  1. Minder winkels, meer huizen en horeca

Internetverkoop, verhuizing van publiekstrekkers en andere keuzes hebben het winkelaanbod in het centrum geen goed gedaan. Het is lastig om zoveel leegstand op te vullen. Daarom is bedacht dat de Noordstraat vanaf de Havenstraat tot aan het (te slopen) ABC-complex een mix moet worden van woningen, winkels en horeca. Het centrum moet niet alleen een place to buy zijn, maar meer ook een place to be (denk aan de bedrijvigheid op de markt en in Oud-Terneuzen) en een place to live (Daarbij wordt gemikt op meer woningaanbod voor de midden- en hogere inkomens).

2. Groen, groener, groenst

In de binnenstad komt een zogenoemd ‘ringpark’, met uitzichtpunten en ruimte om te sporten en spelen. Alle bestaande groene gebieden en natuurlijk het water (Rosegracht en Herengracht) in het centrum worden met elkaar verbonden. Ook wordt er gedacht aan (historische) woonschepen aan de Beurtvaartkade. Natuurliefhebbers en sportievelingen kunnen dus straks hun hart ophalen in het groene centrum!

3. Cultuurkwartier

Op de plek van het huidige ABC-complex zou een cultuurkwartier moeten komen. Het winkelcomplex zou dan gesloopt moeten worden en het nu leegstaande Arsenaalgebouw zou een prominente rol krijgen. De ideale locatie, want het Scheldetheater en de bioscoop zijn al in de directe omgeving gevestigd. Een verrijking met meer podia moet het centrum een boost geven. Dat hoeven niet per se nieuwe podia te zijn – De PIT en Porgy & Bess zouden eventueel verplaatst kunnen worden.

4. Rond de Axelsedam

De ongezellige parkeerput op de Axelsedam moet wijken voor een groene entree bij De Kampanje. Er wordt gedacht aan de transformatie van de parkeerput en Herengracht tot een parkachtig gebied, als overgang tussen de winkels aan de Kennedylaan en Schuttershof en de entree van de Noordstraat.

5. Parkeren, OV en trein

Parkeren in het centrum doe je in één van de drie parkeergarages (het Schuttershofplein, Theaterplein of onder de Kolk). Of je zet je auto op een van de overloopplekken aan de randen van het centrum. In het hart van de stad blijft de voetganger koning. Wil je met de bus naar de stad komen? Dan stap je in het gebied rond de Beneluxweg en Stationsweg uit. En als we even mogen dromen.. Dan stopt op die plek later ook de trein vanuit Gent!