• Vliegende Hollander by night

Turkse gezelligheid in het centrum

Misschien doet de Hollandse naam anders vermoeden, maar bij Gezellig kun je terecht voor échte Turkse gerechten. Feride en Hulya openden medio december de deuren van hun gezellige zaak in de Noordstraat. Feride is een geboren en getogen Axelaar en Hulya woont sinds kort in Terneuzen. Ze kennen elkaar van de basisschool van hun kinderen. Al een tijdje liepen ze met het idee een Turkse zaak te openen. Gelukkig hebben ze na de zomer concrete plannen gemaakt, en kan nu iedereen genieten van heerlijke Turkse specialiteiten.

“Veel mensen zijn bekend met döner, maar wij willen mensen kennis laten maken met echte Turkse specialiteiten. Door de vele internationale bedrijven en werknemers in de regio, hoorden we vaak dat er behoefte was aan eten van verschillende keukens. Toen dit mooie pand toevallig op ons pad kwam, besloten we om in te springen op deze behoefte.
We zagen dit als mooie kans. De stad begint steeds meer te leven, dus het is de ideale tijd om te ondernemen. We kwamen vrij snel bij de naam ‘Gezellig’, omdat onze cultuur heel gezellig en gastvrij is. We willen met onze zaak nog meer gezelligheid naar Terneuzen brengen.

Huyla en ik zijn allebei opgegroeid met Turks eten en willen mensen dit graag laten proeven. Alles wat wij maken is vers en huisgemaakt. Het zijn gerechten die wij thuis ook vaak maken. Je kan bij ons terecht voor een heerlijk Turks ontbijt, lunch of avond eten. Mijn favoriet is onze linzensoep, die bereiden we elke dag vers. Die van Huyla is Kuymak, dat zijn in maïsbloem gepaneerde gebakken Turkse kazen. Ook de wrap Gezellig is populair, dit is een wrap gevuld met köfte (platte Turkse gehaktballen), friet en salade.

We hoorden vaak dat mensen helemaal naar België gingen voor echte Turkse gerechten, dat hoeft nu niet meer! Er is zo enorm veel keuze aan eten in inze cultuur, dat bijna geen enkel Turkse restaurant hetzelfde serveert. Wij hebben een vrij unieke kaart in de buurt.

We zijn nog geen maandje open en het is al enorm druk geweest. Alle klanten waren enorm verrast en reageerden positief! Op zondag serveren we van 10:00-14:00 enkel ontbijt, en tot nu toe was het elke keer helemaal vol!”

Ook wij mochten kennismaken met de Turkse keuken en kregen een Turkse koffie en thee. Ook lieten de dames ons een verse simit gevuld met feta proeven en vertelden ons verhalen over de Turkse keuken en (eet)gewoontes.

“Wij hebben over het algemeen meer een theecultuur. Niet op een speciaal moment, maar de hele dag door. Turkse koffie is heel intens van smaak en wordt zwart gedronken. Het is een gewoonte in Turkije om een glaasje water bij je koffie te krijgen; als je eerst je water drinkt, betekent dat dat je honger hebt en zal de gastheer je eten brengen. Wij serveren bij de koffie een typisch Turkse lekkernij, een Turkish delight. “

Wij mochten al kennismaken met de heerlijke creaties van Feride en Huyla en zijn enthousiast! Mocht je geen tijd hebben om lang te tafelen, kun je de gerechten ook afhalen. Je kunt er bijna dagelijks (m.u.v. maandag en zondag) terecht voor ontbijt, lunch en avondeten
Heb jij ook zin om de Turkse keuken te ontdekken? De dames verwelkomen je graag!