• Vliegende Hollander by night

VERHUISD: Restaurant d’Ouwe Kercke

Na een verbouwing van ongeveer twee maanden heeft Restaurant d’Ouwe Kercke in juli haar deuren weer geopend. Het restaurant is nog steeds op dezelfde plek te vinden, maar ze zijn wel een verdieping naar beneden verhuisd. Ze zijn niet te missen in de Noordstraat. d’Ouwe Kercke is al bijna 30 jaar een begrip in Terneuzen; ze zitten namelijk al sinds 1991 in het pand! Omdat het pand een oude kerk is, spreekt het voor zich hoe het restaurant aan haar naam is gekomen. Wij zijn gingen even langs om rond te kijken en te kletsen met eigenaresse Lucie.

Bij binnenkomst waan je je meteen in de gezellige sfeer van het restaurant. Waar de ruimte boven nog helemaal in klassieke stijl was, is het restaurant nu ondergedompeld in een scheepvaart thema met allemaal stoere aspecten. Ook nieuw en uniek; een gastenmuur in plaats van een gastenboek, waar mensen letterlijk hun bericht op de muur kunnen schrijven. Dit levert hele leuke berichten in allerlei talen en met verschillende tekeningen op.

“We zijn begonnen in 1991. Het idee voor een restaurant kwam eigenlijk, doordat we de ruimte boven vrij hadden en dit een mooie plek voor een restaurant was. De horeca heeft ons altijd aangesproken en zo zijn we eigenlijk begonnen. Mijn man bedenkt de gerechten en hij staat ook zelf in de keuken. We hebben vis- en vleesgerechten, maar ook vegetarische gerechten. Onze specialiteit is toch wel onze mosselen, die zijn heel geliefd. Het menu is wel een beetje uitgebreider, maar over het algemeen is hij hetzelfde als toen we boven zaten.

Toen de begane grond vrij kwam, hebben we besloten om naar beneden te verhuizen. Het restaurant is nu ook een stuk toegankelijker. De inrichting is onze eigen creatie, ook het idee van de berichten op de muur komt van ons. De inrichting boven was meer klassiek, dus dit is heel anders. Er is ook een speelboot voor kinderen waar ze kunnen tekenen of spelen, dit is dus ook in plaats van een gewone speelhoek. Onze klanten komen vaak uit de buurt, maar er komen ook regelmatig mensen uit België en nog verder weg komen. Zij laten ook berichtjes achter op de muur.”

Naast een heerlijke maaltijd, kun je bij d’Ouwe Kercke ook terecht voor gezellige kookworkshops. Deze worden gegeven in de eigen kookstudio, die ook nog verrassend groot is. De workshops worden gegeven voor groepen van 10 tot à 35 personen en worden per reservering helemaal samengesteld met de groep. De groep kan zelf kiezen welke workshop ze willen volgen en dit wordt dan helemaal samengesteld voor die groep. Er kan bijvoorbeeld een menu worden gemaakt, maar ook tapas, pizza’s, brood bakken en zelfs bonbons! Na de workshop kan de groep het heerlijk bereide eten natuurlijk gezamenlijk opeten. Het leuke is dat er ook punten uitgedeeld worden net als bij Masterchef! De hele bovenverdieping is omgetoverd tot feestruimte. Hier organiseert o.a. Level One vaak feesten. Alles in één gebouw dus!