• Vliegende Hollander by night

Verhuisd voor de liefde: Charlotte van Dijke

Hoe romantisch klinkt dat: ‘Verhuizen voor de liefde’? Of je nu van je geboortedorp naar de andere kant van de wereld verhuist, of -in dit geval- van ‘de overkant’ naar Zeeuws-Vlaanderen: liefde kent geen afstand. In deze rubriek spreken we nieuwbakken Terneuzenaren die een sprong in het diepe durfden te wagen om te verhuizen voor de liefde.. That’s amore! Want wees eens eerlijk, wie zwijmelt er nou niet graag weg bij een romantische love story?!

Deze keer namen wij contact op met Charlotte van Dijke. Zij verhuisde zo’n 3,5 jaar geleden naar Terneuzen vanuit haar geboortedorp… Tholen! Je zou denken; die stap van ‘de overkant’ naar Zeeuws-Vlaanderen is niet zo groot, maar voor Charlotte ging dit niet helemaal op. Ze had voor ze haar partner leerde kennen zelfs nog niet van Terneuzen gehoord! Ondertussen is ze helemaal ingeburgerd en zou ze hier niet meer weg willen.

Terug naar het begin

Charlotte leerde Rick kennen via het internet. “Ik had eigenlijk een beetje voor de grap een account aangemaakt samen met vriendinnen. Ik verwachtte er niet zoveel van.” Binnen twee dagen kreeg Charlotte een berichtje van Rick en het duurde niet lang voor ze met elkaar afspraken. “Voordat ik Rick leerde kennen had ik überhaupt nog niet van Terneuzen gehoord eigenlijk, ondanks dat ik in Tholen woon. Vanwege de aansluiting met het openbaar vervoer ging ik vooral naar Brabant. Op de basisschool na, heb ik mijn school- en studentenperiode ook vooral doorgebracht in Brabant en Rotterdam.”

Rick zelf komt uit Hoek en verhuisde een aantal jaar geleden naar de binnenstad van Terneuzen. Toen hij het appartement kocht zei hij tegen Charlotte dat hij het alleen zou kopen als zij van plan was om bij hem te komen wonen op langere termijn. In eerste instantie moest ze hier wel even over nadenken, maar toen ze Terneuzen een beetje leerde kennen begon ze steeds meer aan het idee te wennen.

“Toen we het eenmaal serieus over samenwonen hadden, was wel mijn voorwaarde dat ik hier eerst een baan zou vinden. Gelukkig kon ik overgeplaatst worden bij mijn toenmalige werkgever. Dus dat was snel geregeld! Binnen een week kon ik aan de slag bij het Terneuzense filiaal van mijn werkgever.”

Eerste indruk

“Als je in Terneuzen woont, leer je de mensen toch anders kennen. Voordat ik in Terneuzen woonde voelde ik me toch nog wat meer een ‘toerist’. Je ziet de mensen wel lopen op straat en begroet elkaar, maar daar blijft het ook bij. Als je hier werkt en woont leer je de mensen snel beter kennen en merk je dat ze heel erg open en gezellig zijn. Ze willen je van alles leren en laten zien, ook over de regio.
Ik vind het ook mooi om te zien en te merken dat je altijd welkom bent. Wat dat betreft vind ik het qua sfeer ook lijken op Brabant: de deur staat altijd voor je open, mensen begroeten elkaar op straat en maken een praatje met je.”

Charlotte heeft de Terneuzenaren vooral leren kennen dankzij haar werk en haar collega’s. “Collega’s zijn vrienden geworden en zo leer je toch al gauw ook hun vrienden weer kennen. Je wordt snel opgenomen in de groep en dit geeft echt een welkom gevoel!”

Wat Charlotte verder zo fijn vindt aan wonen in Terneuzen is dat ze hier veel meer vrijheid heeft: “Het meest fijne aan wonen in Terneuzen vind ik de ruimte en de rust. Ik vind het heerlijk om na een lange werkdag thuis te komen en dan die rust te voelen. Wanneer je thuiskomt kun je altijd wel eens een praatje maken met je buren. Eigenlijk hangt hier gewoon een hele relaxte sfeer. Verder is het ook fijn dat de winkels niet alleen langer, maar ook op zondag open zijn. Dat was in Tholen niet het geval.”

Op verkenningstocht

Toen Charlotte hier net kwam wonen is ze als eerste de regio gaan verkennen. Wel met behulp van haar navigatie, want ze ging ook vaak alleen op verkenning. Ook nu heeft ze die af en toe nog weleens nodig😉. Maar ze heeft de regio écht goed leren kennen door vakantie te vieren in eigen regio. Zo heeft Charlotte toen ze hier net woonde, samen met haar vriend twee weken lang elke dag bij een ander restaurant gegeten of bezienswaardigheden ontdekt in verschillende plaatsen in de regio.

“We deden dit in allemaal verschillende stadjes in Zeeuws-Vlaanderen. Zo leerde ik heel snel de regio kennen. Ik denk dat dat ook wel goed is om te doen. Je bent ook meteen een dagje of avondje weg samen en krijgt zo toch ook nog een vakantiegevoel. Toen zag ik nog meer in hoe gezellig en mooi het hier eigenlijk is!”

Advies aan nieuwe Terneuzenaren

“Maak die sprong in het diepe. In het begin zal het zeker wennen zijn, want je zit toch ineens in een andere omgeving. Mijn advies is daarbij om zelf stappen te nemen. Want wanneer jij zelf de eerste stap zet zul je snel merken dat de mensen hier erg open zijn en je accepteren. Je kunt makkelijk een praatje met iemand maken.”

En Charlotte haar hotspot in Terneuzen? “Zonder twijfel oud Terneuzen. Ik vind het daar enorm knus. Het is allemaal leuk en gezellig ingericht en ze hebben daar echt oog voor jou als persoon. Het is binnen de horecagelegenheden erg gemoedelijk en je kunt gewoon lekker de hele avond tafelen als je dat wilt. Ze nemen de tijd voor je en vragen bijvoorbeeld ook hoe het met je gaat. Dat vind ik echt heel erg leuk!”