• Hoe romantisch klinkt dat: ‘Verhuizen voor de liefde’? Of je nu van je geboortedorp naar de andere kant van de wereld verhuist, of van Amsterdam naar Zeeuws-Vlaanderen: liefde kent geen afstand. In deze rubriek spreken we nieuwbakken Terneuzenaren die een sprong in het diepe durfden te wagen om te verhuizen voor de liefde.. That’s amore! Want wees eens eerlijk, wie zwijmelt er nou niet graag weg bij een romantische love story?!
  • Vliegende Hollander by night

Verhuisd voor de liefde… Daphne Al

Hoe romantisch klinkt dat: ‘Verhuizen voor de liefde’? Of je nu van je geboortedorp naar de andere kant van de wereld verhuist, of van Amsterdam naar Zeeuws-Vlaanderen: liefde kent geen afstand. In deze rubriek spreken we nieuwbakken Terneuzenaren die een sprong in het diepe durfden te wagen om te verhuizen voor de liefde.. That’s amore! Want wees eens eerlijk, wie zwijmelt er nou niet graag weg bij een romantische love story?!

De 32-jarige Daphne verliet haar geliefde Amsterdam voor de liefde in 2020. En dan moet je weten: ze was écht niet van plan om naar Zeeland te verhuizen en dat liet ze ook meteen weten aan haar vriend toen ze elkaar leerde kennen tijdens carnaval in 2019. Hoe ze dan toch in Terneuzen terecht is gekomen en hoe ze het wonen hier ervaart? Dat lees je in deze nieuwe blog van ‘Verhuisd voor de liefde’!

Terug naar het begin

“Michel en ik hebben elkaar leren kennen tijdens carnaval in 2019 in Sas van Gent. Dan denk je misschien: als je in Amsterdam woont, wat moet je dan in godsnaam in Sas van Gent met carnaval? Maar Zeeuws-Vlaanderen was voor mij niet onbekend. Ondanks dat ik hier nooit eerder gewoond heb, kwam ik al van jongs af aan regelmatig in Zeeland. Mijn vader en moeder komen allebei uit Zeeuws-Vlaanderen en ik heb hier ook nog verschillende ooms en tantes, neven en nichten wonen. We kwamen dan ook regelmatig in Zeeuws-Vlaanderen voor onze familie en vrienden, maar ook voor carnaval in Sas! Van jongs af aan ben ik eigenlijk al meegenomen in het Sasse carnaval. Eigenlijk zou ik in 2019 niet eens vrij krijgen tijdens carnaval, aangezien ik in het onderwijs werk en je dan niet zomaar buiten schoolvakanties om vakantie kunt opnemen.”

Gelukkig kreeg Daphne uiteindelijk wel vrij, anders had ze haar partner niet ontmoet die avond in 2019 in Sas van Gent. Een avond die sowieso anders verliep dan normaal; haar ouders gingen alvast slapen, maar Daphne had nog wel zin in een drankje. Ze ging met haar nicht op pad.

“Ik was nog geen minuut binnen of mijn achternichtje zei al dat ze zo’n leuke jongen voor mij kende en als ze hem zag zou ze hem aan mij voorstellen. In eerste instantie had ik zoiets van: het zal wel, ik moet het eerst nog even zien. Toen ze Michel aan mij voorstelde bood hij mij gelijk een drankje aan en zo geschiedde. We hebben toen een leuke en gezellige avond gehad en hij vroeg aan het einde van de avond of ik binnenkort eens met hem een drankje wilde gaan doen. Mijn antwoord?

“Dat hangt ervan af hoe graag jij in Zeeuws-Vlaanderen wilt blijven wonen, want ik ben écht niet van plan om naar Zeeland te verhuizen. Als je in Zeeuws-Vlaanderen wilt blijven, moeten wij geen drankje gaan doen.”

En zie hier; nu woon ik hier inmiddels alweer een jaar!”

Eerste indruk

“In het begin was het veel heen en weer reizen tussen Amsterdam en Terneuzen, maar dat houd je niet vol. Uiteindelijk heb ik na 9 maanden de knoop doorgehakt en ben ik naar Zeeuws-Vlaanderen verhuisd. Dit was sowieso makkelijker aangezien ik hier al familie had wonen. Vanaf moment één voelde het eigenlijk meteen als thuiskomen. Ook toen ik jonger was had ik dat gevoel wanneer we op bezoek gingen bij familie of vrienden. Zodra we door de tunnel reden kwam er een soort rust over me heen. Dat maakte de stap om naar hier te komen en mij aan te passen toch een stuk kleiner. De mensen in Terneuzen, Michel zijn zusje en de vrienden van Michel waren vanaf moment één enorm hartelijk en ontvingen mij met open armen, dat heeft enorm geholpen. Dat gaf mij de overtuiging dat het wel ging lukken hier in Terneuzen.

Ik mis af en toe wel de levendigheid van de grote stad, maar er is nu toch niet veel mogelijk in verband met corona. Zeker nu veel zaken gesloten zijn en er minder te doen is geniet ik wel van de ruimte die de regio te bieden heeft. Regelmatig maken we wandelingen en zo zie je het moois van de regio. Dat vind ik toch ook wel erg waardevol. De mensen hier doen ook echt hun best om leuke dingen te organiseren, zoals -in normale omstandigheden- bijvoorbeeld een festival als de Ballade.”

Verkenningstocht

“Door corona heb ik nog niet zoveel kunnen doen als dat ik normaal gezien zou hebben gedaan, maar we hebben bijvoorbeeld wel eens wat gedronken bij Mia’s in Axel of dan gingen we uit eten in Sas van Gent. Oud Terneuzen was bijvoorbeeld ook nieuw voor mij, maar ik vind dit echt een enorm leuke plek om iets te gaan drinken of om gezellig te borrelen. Ik vind het leuk dat je hier veel makkelijker de auto pakt en een kwartier rijdt om naar een restaurant te gaan. Zo zie je toch andere delen van de regio.”

Daphne haar vriendinnen uit Amsterdam komen ook weleens op bezoek; aan hen moet ze vooral een duidelijke uitleg geven over hoe de sluizen hier werken. De tunnel vinden ze ook fascinerend en het feit dat Daphne nu dicht bij België woont. Ze kijken er dan ook al naar uit om eens een bezoekje te brengen aan een stad als Gent zodra dit weer mogelijk is.

Advies aan nieuwe Terneuzenaren

Wij vroegen natuurlijk ook aan Daphne wat haar favoriete plekjes zijn in Terneuzen en daar hoefde ze niet lang over na te denken:

“Waarschijnlijk niet heel erg origineel; maar Oud Terneuzen is wel mijn favoriete plek in de regio. Vooral Lemonade vind ik erg leuk. Bij Capaco heb ik nog niet gegeten, maar we hebben daar wel al gebruik gemaakt van de take-away. Hopelijk kunnen we ook snel daar gaan eten in het restaurant! Een rondje lopen in de Otheense Kreek doe ik ook altijd graag en ik sport sinds een tijdje bij ChroomFit. Het sporten vind ik ook erg leuk om te doen; er zijn bovendien meerdere leeftijdsgenoten in de groep. Dus als je hier net komt wonen en je wilt gaan sporten raad ik ChroomFit aan!”