• Vliegende Hollander by night

Op de koffie bij: Voedselbank Zeeuws-Vlaanderen

Je wist het misschien niet, maar ook in Zeeuws-Vlaanderen hebben we een Voedselbank. Het centrale verdeelpunt bevindt zich in Terneuzen. Miriam Hemelsoet is 16 jaar geleden begonnen met het maken en uitdelen van 6 voedselpakketten bij haar thuis. Maar al snel groeide het aantal mensen in nood. Deze mensen kwamen uit heel Zeeuws-Vlaanderen. In samenwerking met (lokale) bedrijven en de gemeente kan Voedselbank Zeeuws-Vlaanderen wekelijks meer dan 1200 mensen voorzien van eten. Momenteel zijn er 7 locaties in Zeeuws-Vlaanderen waar de pakketten worden uitgedeeld. Hier gaan wekelijks meer dan 650 pakketten de deur uit. Wij gingen op de koffie bij Miriam en vroegen haar naar het reilen en zeilen van de Voedselbank en de veranderingen van het afgelopen jaar. 

Een dag bij de Voedselbank 

“Een normale dag begint voor mij om 8:00 uur. Op donderdag begin ik ’s ochtends om 7.00 uur en komen de vrijwilligers tegen 8.00 uur, dan beginnen we met het vullen van de pakketten. Er wordt een voorbeelddoos gemaakt waar iedereen zich aan moet houden. We hebben grote rekken staan waar alle bakjes in zitten; de verdeelpunten hebben allemaal een eigen kleur om het geordend en overzichtelijk te houden. Rond 13:00 uur zijn de dozen klaar om uitgedeeld te worden. De pakketten voor verdeelpunt Terneuzen worden ’s middags uitgedeeld en de rest gaat op vrijdag ochtend vanaf 7.00 uur naar de verdeelpunten in Zeeuws-Vlaanderen. De dag eindigt rond 17:00 uur en normaal gezien drinken we dan nog gezellig een bakje koffie met de vrijwilligers.” 

Creatieve oplossingen 

“Vanwege de maatregelen van de overheid hebben wij ook een aantal aanpassingen moeten doen. Wanneer de mensen pre-corona om voedselpakketten kwamen, stonden ze in een lange rij voor de deur, dit kan nu natuurlijk niet meer. Daarom hebben we als oplossing tijdsvakken ingevoerd, zo voorkomen we de drukte. Op deze manier hebben we ook iets meer tijd voor een praatje, wat we normaal gezien niet hebben door de drukte. Je merkt dat de mensen daar zeker nu behoefte aan hebben.” 

Sympathie  

“Voorheen merkte ik dat er weleens een negatief beeld hing rondom de Voedselbank, maar sinds maart 2020 is die gedachtegang veranderd. Er is veel meer sympathie voor de mensen die voedselpakketten nodig hebben. Dit kan komen omdat de mensen nu zelf misschien ook meer onzekerheid hebben in hun leven. De bekendheid rondom de voedselbank is in ieder geval in de afgelopen jaren flink gegroeid en sinds afgelopen jaar is ook de gedachtegang rondom de Voedselbank veranderd in positieve zin, wat prettig is om te zien.” 

Terneuzen 

“Ik ben geboren in Westdorpe, maar woon nu al jaren in Terneuzen. Ik denk persoonlijk dat Terneuzen een mooi centraal punt is voor onze Voedselbank in Zeeuws-Vlaanderen. Al onze verdeelpunten liggen ongeveer even ver weg.  

Samen met de donaties van bedrijven en particulieren en de samenwerking met de gemeente hebben wij heel erg kunnen groeien. Daar zijn wij enorm dankbaar voor! Echter zien we ook dat veel mensen nog niet weten dat je als particulier ook voedsel kunt doneren. Ik zeg altijd: iedereen heeft een voorraadkast, kijk hier eens in en kijk wat je dubbel hebt of niet nodig hebt qua voedsel. We zijn blij met alle donaties, groot of klein!” 

Heb jij ook al eens gedoneerd aan de Voedselbank? Laat het ons weten in de reacties. Je vindt meer informatie over de Voedselbank en het doneren op www.voedselbank-zeeuwsvlaanderen.nl/